Nyhetsbrev 25. november: Eks-statsråd ekskludert fra Frp

God formiddag!

KATASTROFEN I KANALEN: Minst 27 mennesker – deriblant ett barn – er bekreftet døde etter at båten de satt i kantret og sank like ved franske Calais i går. Personene om bord var flyktninger som forsøkte å ta seg over kanalen til Storbritannia. To personer ble reddet opp av vannet og er innlagt på intensiven, samtidig som franske myndigheter har pågrepet fem personer i forbindelse med ulykken.
        Selv om både Emmanuel Macron og Boris Johnson nå har tatt til orde for å intensivere innsatsen mot organiserte menneskesmuglere, har katastrofen i kanalen utviklet seg til et regelrett blame game mellom de to landene. Det har ikke minst kommet til uttrykk i de britiske tabloidene«Why didn’t France stop them?» skriver Metro på forsiden, mens The Sun slår fast at Frankrike «gjør ingenting» under tittelen «SHAMEFUL».
        Statsminister Johnson har samtidig beklaget at franskmennene ikke vil samarbeide om politipatruljering ved kanalen, mens borgermester Natacha Bouchart i Calais har slått tilbake: «Jeg mener at Boris Johnson – i halvannet år – har valgt å skylde på Frankrike på kynisk vis», sier hun. Britenes innenriksminister Priti Patel skal i telefonmøte med sin franske motpart torsdag.

FIFA VIL IKKE BEKLAGE: Kritikken om manglende pressefrihet i Qatar har på ingen måte stilnet etter at regimet selv kom med en egen versjon av hvorfor de to NRK-journalistene ble arrestert i 32 lange timer. Qatar påstår at sportsjournalist Halvor Ekeland og fotograf Lokman Ghorbani filmet på privat grunn, men selv sier NRK-journalistene at de spurte eieren og fikk godkjenning på forhånd. Flere påpeker at arrestasjonen uansett ikke står i forhold til hva Qatar anklager reporterne for. I går ble Qatars ambassadør kalt inn på teppet til Utenriksdepartementet i Oslo for å forklare pågripelsen. 
     Fifa derimot, som er ansvarlig for mesterskapet som skal arrangeres om et år, vil ikke beklage pågripelsen. Fifa begrunner dette med Qatars offisielle forklaring. De får kritikk for å ta dette standpunktet, uten å høre på Norges versjon. Landslagssjef Ståle Solbakken kalte Fifas utspill «ynkelig» og lite troverdig: – Det skaper usikkerhet om qatarske styresmakter og Fifa som organisasjon i det hele tatt har forstått hva dette dreier seg om, sier han til NRK
     I 2015 ble flere BBC-ansatte arrestert på en reportasjereise der de skrev om migrantarbeiderne, og året etter skjedde det samme med danske DR. Også da beskyldte Qatarske myndigheter dem for å ha trengt seg inn på privat eiendom. BBC svarte den gang på dette med å si at «Qatariske myndigheter har kommet med en rekke motstridende anklager for å rettferdiggjøre arrestasjonen».

EKSKLUDERT: Fremskrittspartiet har ekskludert tidligere olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg. Begrunnelsen skal være mistanke om at han tidligere i år ga et internt dokument om en varslersak til journalister. Saken Freiberg anklages for å ha lekket fra, var svært betent i partiet, fordi Organisasjonsutvalget i Frp besluttet å åpne sak mot fylkesleder Dagfinn Olsen i Nordland bare noen timer før han vant en kampvotering – mot nettopp Freiberg – om førsteplassen på stortingslista i fylket. Ifølge Olsen konkluderte partiet måneden etter med å legge bort saken. Nå er det altså Freiberg som har fått et vedtak mot seg.
     «Fylkesstyret i Nordland Frp har ekskludert meg til evig tid. Angivelig skal jeg ha lekket et internt dokument til Dagens Næringsliv», skrev Freiberg selv i en intern Facebook-gruppe, ifølge VG– Jeg stiller meg uforstående til vedtaket om eksklusjon og begrunnelsen for dette. Jeg fikk oversendt vedtaket fra Nordland Frp 07.11 fra fylkesleder Dagfinn Olsen. Jeg kommer ikke til å anke vedtaket, utdyper han til avisa.
 

ENDREDE KORONASYMPTOMER: Nye funn fra en britisk studie slår fast at koronavaksinerte får andre symptomer på covid-19 enn det som tidligere har vært rapportert. Nysing og rennende nese er vanlige symptomer hos vaksinerte, ved siden av andre, milde forkjølelsessymptomer som hodepine, sår hals og gjentakende hoste. Særlig nysing har ikke tidligere vært rapportert som vanlig symptom for covid-19. På den annen side er ikke tap av luktesans – som tidligere har vært en kjent koronamarkør – et like vanlig symptom hos vaksinerte. De fleste som rapporterer om positiv test og symptomer får et mildt sykdomsforløp. Til NRK sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland at hun ikke er overrasket over funnene: «Immunsystemet til de vaksinerte er trent til å gjenkjenne koronaviruset. Når det er trent, så kommer slike immunresponser som rennende nese og sår hals fortere». Folkehelseinstituttet mener den britiske studien bekrefter det de ser på norske sykehus: de fleste fullvaksinerte som blir lagt inn har underliggende sykdommer og disse får likevel som oftest et mildere sykdomsforløp enn uvaksinerte. Den britiske studien er basert på selvrapportert data om symptomer og smittestatus fra flere millioner briter. 


Ha en fortsatt fin dag!

Med vennlig hilsen,
Redaksjonen i Filter Nyheter