Nyhetsbrev 24. mars: Merkel trakk tilbake nedstenging, valgthriller i Israel

God ettermiddag!

VALGTHRILLER: Flertallet i Knesset kan være i ferd med å ryke for Israels korrupsjonstiltalte statsminister Benjamin Netanyahu. Med nær 90 prosent av stemmene talt opp er Likud største parti, men ingen av de erklærte koalisjonene har majoriteten i sikte, samtidig som det islamistiske Ra'am-partiet har passert sperregrensen uten å uttrykke støtte til noe regjeringsalternativ. (Valgdagsmålinger tilsa at listen ikke fikk noen mandater i parlamentet, men de ligger nå an til fem plasser). Skulle resultatet bli noenlunde likt status i formiddag, vil Likud trolig forsøke samtaler med en enda mer broket forsamling enn før av rivaler for å forhindre et femte valg på to år. Tellingen av rundt 450 000 poststemmer starter i kveld – avisa Haaretz har en god direkteblogg her. 

PÅ TVERKE: Oljeprisen steg kraftig i morges, og årsaken var denne gang verken pandemi, militære angrep eller stormaktspolitikk: Et enormt kontainerskip fra det taiwanske rederiet Evergreen – som er lengre enn Suez-kanalen er bred – mistet motorkraften og endte opp på tvers av kanalen, der det ble liggende fastSkipstrafikken gjennom kanalen har implikasjoner for omlag ti prosent av verdens handel, og inntil man får fjernet den 400 meter (!) lange og 59 meter brede havaristen rammer uhellet transport av mat, olje og store mengder andre produkter mellom verdensdele...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.