Nyhetsbrev 24. juni: – Bør holde fotballen helt fri for propagandasaker

God ettermiddag!

PRIDE-PROPAGANDA: RBK-trener Åge Hareide har tilsynelatende kastet en brannfakkel inn i en allerede het debatt om Uefas håndtering av Pride under fotball-EM. I opptaktene til EM-kampen mellom Tyskland og Ungarn i går, lot ikke Uefa arrangøren i München lyse opp fotballstadionen i regnbuens farger. Uefa begrunnet avslaget med at forespørselen var for politisk. Ungarn har nylig vedtatt en lov som begrenser muligheten til å «popularisere» homofili og kjønnsmangfold i landet.
   Nå har også Hareide uttalt seg om saken: – Man bør holde idretten og fotballen helt fri for politikk og andre propagandasaker, som Pride er. Pride er på mange måter en propaganda for at folk skal være glad i hverandre. Det er okei, men ikke bruk idretten til det, skal Hareide ha sagt i et intervju med Adresseavisenifølge NRK. RBK-treneren understreket at han er opptatt av mangfold i idretten og er for Pride-markeringer, men ikke i fotballen. Uttalelsene har vakt sterke reaksjoner, blant annet fra kultur- og likestillingsminister Abid Raja som har bedt Hareide beklage seg. Hareide har i ettertid reagert på hvordan han ble fremstilt i intervjuet og har sagt han vil kontakte Adressa om saken.

RAMMER SKJEVT: En lekkasje fra en klimarapport av FNs rådgivende klimapanel IPCC beskriver hvordan verden kan endre seg med en global temperaturøkning på 1,5 og 2 grader. Sult, tørke og sykdom kommer først og fremt til å ramme fattige land, men også mer velstående land kan merke konsekvensene. Rapporten konkluderer med at klimaendringene rammer urettferdig, ved at det går verst utover dem som forurenser minst, skriver France24
   Ifølge prognosene kan flere titalls millioner mennesker oppleve kronisk hungersnød innen 2050, og antallet som lever i ekstrem fattigdom kan øke med 130 millioner innen ti år. I 2050 kan flere millioner mennesker som bor i byer nær kysten bli utsatt for flom og storm, på grunn av høyere vannstand. 350 millioner mennesker som bor i byområder kan få mangel på ferskvann dersom temperaturen øker med 1,5 grad. 
   Det er det franske nyhetsbyrået AFP som fikk tilgang til utkastet. Den ferdige rapporten er ventet i februar neste år. 

GRUMSET FARVANN: Det er uklart hva som egentlig hendte i Svartehavet i går, da et britisk krigsskip, HMS Defender, passerte kysten til Krim-halvøya på mindre enn 20 kilometers avstand. Skipet var på vei mot Georgia fra Odessa i Ukraina da det passerte den russisk annekterte halvøya og byen Sevastopol der Russland har en stor militær flåte. BBC, som tilfeldigvis hadde en korrespondent ombord, rapporterer at mer enn 20 russiske jagerfly og to skip fra kystvakten rykket ut for å skygge det britiske skipet, samtidig med at skipet mottok sinte advarsler over skipsradioen. Ifølge det russiske forsvarsdepartementet ble det også avfyrt varselsskudd og sluppet bomber i nærheten av skipet.
   Beskrivelsene strider mot uttalelser fra myndighetene i London som benekter at skipet ble konfrontert eller beskutt av Russland og at det hele var en russisk skyteøvelse i Svartehavet. Forsvarsminister Ben Wallace uttalte at russiske fartøy «rutinemessig skygget skipets passasje og at skipet ble gjort oppmerksom på skyteøvelser i nærområdet». Det rimer ikke helt med hva Den russiske ambassaden i Storbritannia tvitret samme dag: «HMS Defender gjør seg til HMS Provokatør og krenker den russiske grensen. Ikke akkurat en ‘rutine’-gjennomferdsel, er det vel?» Hendelsen har potensial til å forsure et allerede forverret forhold mellom de to landene de siste årene.

TUNG AVSKJED: Folk i Hong Kong hopet seg opp i lange køer da tabloidavisen Apple Daily lanserte sin aller siste avis, viser en video i The GuardianVanligvis trykker redaksjonen 80 000 aviser daglig, men denne gangen ble det trykket én million utgaver. Avisen legges ned etter at flere ansatte har blitt fengslet for «utenlandsk samarbeid», etter at den nasjonale sikkerhetsloven ble innført av Beijing i fjor. 


Ha en fortsatt fin dag!Med vennlig hilsen,
Redaksjonen i Filter Nyheter