Nyhetsbrev 24. februar: Senterpartiet ut mot fabrikkjøp

God dag!

PUTINS KYSTVAKT: Senterpartipolitiker og medlem i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Emilie Enger Mehl, går hardt ut mot salget av motorfabrikken Bergen Engines. Det russiskkontrollerte selskapet TMH International har betalt nåværende eier Rolls Royce 1,6 milliarder kroner for selskapet. Blant selskapets storkunder er det norske sjøforsvaret. «Norsk forsvarsteknologi kan havne i kloa på Putin», sier Mehl til NTB, og fortsetter med at «det er jo helt vilt at russerne skal vedlikeholde norske kystvaktskip». Hun vil ha svar på hvorvidt salget er i tråd med sikkerhetsloven. Også Frps Christian Tybring-Gjedde har stilt spørsmål ved salget. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide vil ikke kommentere hvorvidt saken diskuteres i regjeringen. Næringsdepartementet har svar at det ikke vil legge seg opp i handel mellom «private» selskap. I den siste trusselvurderingen fra PST, NSM og E-tjenesten blir nettopp utenlandske oppkjøp av «strategisk infrastruktur» utpekt som en trussel.

STINN I STEIGEN: Den 2586 innbyggerstore kommunen i Nordland mottar neste uke 100 AstraZeneca-vaksinedoser, som er minimumforpakningen for denne vaksinen. Denne vaksinevarianten er først og fremst tiltenkt helsepersonell, men Steigen mottar nå flere doser enn de har helsearbeidere i kommunenmelder NRK. De resterende 11 dosene går til personer i den såkalte «risikogruppe 5», folk mellom 55 og 64 år med underliggende sykdommer. Kommunen har ikke hatt noen smittede siden mars i fjor. I går leverte FHI sin vurdering om hvordan geografisk omfordeling av vaksiner vil påvirke pandemien, og direktør Geir Bukholm har uttalt at FHI vil levere en «totalt revidert vaksinestrategi». Det ble sagt i andre uke i februar, da 65 kommuner på Østlandet leverte et brev til Stortinget for de krever at områder med høyt smittetrykk prioriteres. Regjeringen meldte ikke om endringer i strategien under pressekonferansen i dag.

VAKSINEDIPLOMATIET: Aftenposten er i dag ute med en interessant artikkel om hvordan asiatiske stormakter som Russland, Kina og India aktivt bruker vaksiner som diplomatisk verktøy for å styrke eksisterende forbindelser og skape nye vennskap. Sri Lanka har mottatt vaksinegaver av både Kina og India, som rivaliserer om makt i farvannet rundt øystaten. India, som omtales som verdens vaksinefabrikk, har også brukt vaksiner som middel for et mer avspent forhold til Nepal. Kina selger eller donerer vaksiner til 30 ulike land utenom Covax-samarbeidet, og konkurrer med Russland om Mexicos, Brasils og Egypts gunst – disse landene har mottatt titalls millioner doser hver, fra begge stormaktene.
Aftenposten siterer The Guardians intervju med Yanzhong Huang i tenketanken Foreign Relations, som uttaler at Europas og USAs «vaksinenasjonalisme» skapte en mulighet for andre land til å praktisere «vaksinediplomati».

DROPPER FENGSEL FOR YTRINGER: Store demonstrasjoner har spredt seg fra Catalonia til resten av landet. Det startet tirsdag forrige uke, da den 32 år gamle rapperen Pablo «Hasél» Rivadulla ble pågrepet for å ikke møte til soning i ni måneder. Rapperen forskanset seg på universitetet i hjembyen Lleida i Catalonia, hvor politiet stormet området og hentet ham ut med makt. Han er dømt for å ha omtalt tidligere kong Juan Carlos som en «mafiaboss», glorifisert terrorisme og for å ha anklaget politiet for å ha torturert og drept demonstranter og migranter. Det som startet som ytringsfrihetsdemonstrasjoner har utviklet seg til en protest mot skyhøy arbeidsledighet blant unge og stigende leiepriser, hvor særlig unge spanjoler deltar. Enkelte demonstranter tyr til vold og hærverk. Flere titalls demonstranter er blitt pågrepet, og mange er blitt skadet – deriblant politibetjenter. Spanias statsminister Pedro Sánchez har fordømt bruken av vold, men har nå også lovet å endre regelverket, slik at man ikke kan idømmes fengselsstraff i saker som omhandler ytringsfrihet.
 Ha en fin kveld!

Hilsen Tora Lind Berg,
Journalist i Filter Nyheter