Nyhetsbrev 23. november: Fox News-kommentator slutter i protest

God formiddag!
 

MER URO PÅ AFRIKAS HORN: I Sudan brøt det mandag ut store demonstrasjoner etter at statsminister Abdalla Hamdok, som for fire uker siden ble satt i husarrest av landets militærstyrker, ble gjeninnsatt av det samme militæret. «Sudanesisk blod er verdifullt, la oss stoppe blodbadet», sa Hamdok søndag etter at han hadde signert en maktdelingsavtale med general Abdel-Fattah Burhan. Avtalen gjeninnsetter imidlertid ikke resten av regjeringen som ble avsatt under militærkuppet 25. oktober. Dette har gjort at innbyggere som har demonstrert for demokratiske reformer og mot et militærstyre føler seg forrådt. USAs utenriksminister Antony Blinken uttrykte på sin side optimisme søndag over at militæret og Hamdok var i samtaler.
     I nabolandet Etiopia i øst, varslet statsminister Abiy Ahmed at han vil selv vil lede hæren mot opprørsstyrkene fra den nordlige regionen Tigray på slagmarken. «Dette er en tid der det er nødvendig å lede landet som martyr», uttalte den tidligere soldaten mandag kveld. Ahmed, som mottok Nobels fredspris i 2019, erklærte unntakstilstand i starten av november i det opprørsstyrken TPLF nærmet seg hovedstaden Addis Abeba etter å ha tatt kontroll over flere steder i landet. Ifølge en talsperson, kjemper opprørsstyrkene for å oppheve myndighetenes blokade av Tigray-regionen der flere hundre tusen er rammet av sultkatastrofe, men de ønsker også å fjerne Ahmed fra makten. Konflikten, som startet i november i fjor, har allerede krevd et titalls tusen menneskeliv og drevet mer enn 2,5 millioner mennesker på flukt. 

«LIVSTEGN FRA» KINESISK TENNISSTJERNE: 2. november la den profilerte tennisspilleren Peng Shuai (35) ut en melding på den kinesiske versjonen av Twitter (Weibo) om at hun har blitt presset til sex av et høytstående medlem i det kinesiske kommunistpartiet, Zhang Gaoli (75). Kort tid etter var kontoen hennes skjult og ordet «tennis» blokkert fra kinesiske søkemotorer, samtidig som Shuai selv forsvant. Flere store tennisstjerner, det internasjonale tennisforbundet, FN og USA har de siste tre ukene krevd å få vite hvor hun ble av. 
     I helgen publiserte statlige, kinesiske medier flere videoer der tennisstjernen tilsynelatende har det bra. Søndag dukket det opp enda en ny video fra et sportsarrangement der hun deltok som æresgjest og signerte tennisballene til unge fans. Likevel har ikke videoene overbevist dem som er bekymret og frykter at hun fortsatt ikke er fri. Søndag ettermiddag snakket hun med sjefen for den internasjonale Olympiske komité (IOC) på video, men hun får ikke snakke med uavhengige medier. 
     Aftenposten skriver i dag på lederplass at IOC lot seg berolige for lettDagbladet-kommentator Espen O. Sæther mener NRK i gårsdagens sending av Dagsrevyen «glemte hvordan IOC-ledelsen sminker overgrepene til det kinesiske regimet» i det han kaller en NRK-tabbe. 
 

MÅ VITNE: Den mangeårige Trump-kompisen Roger Stone (69) og konspirasjonsteoretikeren Alex Jones (47) er blant fem nye personer som må vitne etter  kongresstormingen i Washington D.C. i januar – granskningskomitéen har også bedt dem om å fremlegge dokumenter rundt planleggingen av flere markeringer i hovedstaden forut for stormingen.       
    Komitéen ønsker å finne ut hvem som finansierte markeringene, samt hvilken kontakt de stevnede personene hadde med Trump-apparatet og personer i Kongressen. I tilfellet Stone er de også interessert i forbindelsen til den bevæpnede ytre høyre-gruppa Oath Keepers, som fungerte som hans private sikkerhetsvakter i Washington D.C dagen i forveien og siden deltok aktivt i stormingen (les stevningen her).  Stone var også gjest ved Willard-hotellet i hovedstaden 5. januar, der Trump-venner (inkludert tidligere sjefstrateg Steve Bannon) diskuterte hvordan de kunne hindre at Biden ble president. Stone har tidligere hevdet at han ble bedt om å lede marsjen mot Capitol-bygningen dagen etter, men han dukket ikke opp – komitéen mener dette er interessant. Også Alex Jones skal ha blitt invitert av Det hvite hus til å lede den aktuelle marsjen – han deltok, men oppfordret folk til å samle seg på østsiden av Capitol-bygningen der Trump skulle holde tale (Trump dukket aldri opp – les stevningen her).     
 

– DETTE VIL LEDE TIL VOLD:  Apropos kongressangrepet – to av kommentatorene på lønningslisten til Fox News – Jonah Goldberg og Stephen Hayes – har sagt opp kontraktene sine i protest etter at tv-stasjonen sendte en «dokumentar» om angrepet på Kongressen produsert av Fox News’ høyreradikale flaggskip Tucker Carlson. Propagandafilmen, kalt Patriot Purge, omfavner oppdiktede konspirasjonsteorier om at kongressangrepet var en «falsk flagg»-hendelse og at myndighetenes innsats mot høyreekstremister er et komplott for å internere og kneble høyresiden.    
    «Dette vil lede til vold», skrev Hayes til Goldberg i en tekstmelding etter å ha sett den illevarslende traileren til filmen. (Begge de to er i utgangspunktet godt ute på høyresiden politisk). Goldberg og Hayes har lenge vært satt på sidelinjen av Fox News-produsentene, men i et intervju med New York Times hevder Goldberg at de ble værende i kontrakten etter å ha fått signaler fra Fox News om at tv-kanalen skulle bli noe mer uavhengig av Donald Trumps parti etter valgnederlaget. Men så kom altså Tucker Carlson-filmen og slo hull på alle illusjoner om en bedring. – «Patriot Purge»-greia betød at – Ok, nå har vi truffet isfjellet, sier Goldberg.

 
Ha en fortsatt fin dag!
 Med vennlig hilsen,
Redaksjonen i Filter Nyheter