Nyhetsbrev 23. juni: Slutter å utgi avis etter politiaksjon i Hong Kong

God ettermiddag!

STOPPER PRESSEN: Politiet i Hong Kong har arrestert en regimekritisk journalist, som skriver for den pro-demokratiske avisen Apple Daily. Den 55 år gamle mannen publiserer under navnet Li Ping, og er nå mistenkt for å ha «konspirert om å samarbeide med fremmede land eller utenlandske styrker for å true nasjonal sikkerhet», skriver The Guardian.
        Arrestasjonen føyer seg inn i rekken over flere politiaksjoner mot pressen i Hong Kong. Forrige uke ble Ryan Law og fire andre styreledere i Apple Daily arrestert – i henhold til de nye nasjonale sikkerhetslovene pålagt av Beijing.
Apple Daily har kunngjort at de stopper driften natt til 24. juni, av hensyn til de ansattes sikkerhet. Siste avis kommer dermed i morgen. 

 
UEFA-KRITIKK: I kveld reiser det ungarske fotballaget til München for å spille mot Tyskland i EM. På bakgrunn av Ungarns nye lov som forbyr promotering av homofili, søkte Tyskland til Uefa om å lyse opp stadionet med regnbuefarger. Uefa avviste forespørselen fordi de mener gesten har en «politisk kontekst». Samtidig fronter Uefa kampanjen «Equal Game» der underteksten lyder «Vi kan bare bekjempe diskriminering hvis vi står sammen som et lag».
        Avslaget har ført til en stor mobilisering for LHBTQ-miljøene og mot Uefa, både blant fotballspillere og tilskuere. «Shame on you Uefa for not letting München light up the stadium in the rainbow colours! You know better than calling this a political motivated action. This is a matter of equality, humanity and taking a stand against hate!» skriver fotballspiller Caroline Graham Hansen på TwitterNRK skriver at andre har oppfordret alle tilskuere til å møte opp med regnbuefargede klær. 
        Den ungarnske utenriksministeren har beskrevet avslaget som «sunn fornuft»
 
OBOS-OPPRØRET TAPTE: Forslaget om å kaste Obos-konsernsjef Daniel Siraj ble nedstemt under den rekordlange generalforsamlingen tirsdag ettermiddag. 343 delegater ønsket å beholde ham på toppen, mens 105 ønsket ham avsatt.
        Alle forslagene fra opprørere i Obos falt, skriver Finansavisen. Det gjaldt blant annet forslaget om å oppløse Obos, forslaget om at Obos ikke skal drive virksomhet utenfor Norge og at de bare skal selge boliger til sine medlemmer. 
        Obos-medlem Benjamin Endré Larsen (SV) skriver i Facebook-gruppa «Et medlemsstyrt Obos» at de har «fått vist fram at det er en del trekk ved styringskulturen i Obos som ikke står seg». Normalt varer møtet i en drøy time, men denne gangen varte det i mer enn seks timer.

NY DELTA-VARIANT: Indiske myndigheter bekymrer seg nå for en ny koronavirusvariant. Denne typen kalles «Delta-pluss», ifølge BBC. 40 tilfeller av skal være oppdaget i India. I tillegg er pluss-varianten funnet i USA, England, Japan, Sveits, Polen, Nepal, Russland og Kina.
        «Delta pluss» antas å være mer smittsom enn den opprinnelige delta-varianten, som før ble kalt den indiske virusvarianten. 
        Den opprinnelige delta-varianten er funnet i 80 land, og den truer gjenåpningen i både EU og USA.

PS. I forbindelse med vårt spesialmagasin «Det farlige hatet» – som du kan få hjem i posten dersom du tegner papirabonnement i dag – fortsetter vi å dele noen av våre eldre artikler om høyreekstremisme, raseideologi og muslimfiendtlighet i Norge. I dag kan du lese mer om stemninga i Resetts kommentarfelt etter massakren i to moskéer på New Zealand i 2019 – der angriperne ble omtalt som «motstandsfolk».

Ha en fortsatt fin dag!


Med vennlig hilsen

Marie Lytomt Norum
Journalist i Filter Nyheter