Nyhetsbrev 23. februar: RUS-O-RAMA i Arbeiderpartiet

God kveld!


DØDE FOR FOTBALLEN: Minimum 6 500 migrantarbeidere har dødd i Quatar, landet som forbereder seg til å arrangere verdenscupen i fotball i 2022. I snitt har 12 migrantarbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka dødd hver uke siden Quatar vant retten til å arrangere verdenscupen tilbake i 2010. Det er avisa The Guardian som har analysert seg fram til tallet ved å sammenstille data fra de ulike landenes myndigheter. Indiske arbeidere utgjør over 2 700 av de registrerte dødsfallene. Guardian understreker at tallene i realiteten må være langt høyere, fordi en rekke andre land som avisen altså ikke har inkludert i arbeidet, også sender migrantarbeidere til Quatar.  I mange tilfeller sitter pårørende igjen som har mistet en far, sønn, bror – og ofte familiens hovedforsørger. Dødsfallene er ikke registrert knyttet til prosjekt, men direktør for FairSquare Projects Nick McGeehan, en organisasjon som kjemper for arbeidstakeres rettigheter i de arabiske gulfstatene, sier at det er overveiende sannsynlig at de døde har jobbet med å bygge verdenscup-stadioner. Quatar alene har en migrantarbeiderstyrke som teller to millioner.

UT MOT LØSLATELSE: Den 30 år gamle IS-kvinnen som ble hentet tilbake til Norge i januar i fjor, ble i går løslatt fra varetekt. Kvinnen er tiltalt for terrordeltagelse, grunnet hennes ekteskap med tre IS-krigere under seks år i Syria, fra 2013 til 2019. De to norske barna hennes er de første norske som er hentet ut sammen med en forelder. «Strafferammens lengde tilsier at vilkårene ikke lenger er til stede for å holde henne i varetekt. Det er ikke lenger bevis eller unndragelsesfare», sier seniorrådgiver Annett Aamodt i PST til Aftenposten. Frp, som gikk ut av regjeringen som følge av saken, reagerer sterkt på løslatelsen. Rettssaken mot henne starter mandag neste uke. 

SENSITIV SOLBERG: FNs sikkerhetsråd møttes tirsdag i et historisk møte for å diskutere sammenhengen mellom klimaendringer og sikkerhet. Statsminister Erna Solberg benyttet taletiden sin til å snakke om at «klimasjokk» påvirker matforsyningen for flere hundre tusen mennesker, og forsterker konfliktrisiko på Afrikas Horn og i Midtøsten. «Klimaendringer underminerer freds- og utviklingsarbeid, og konflikt hindrer klimaarbeid og -tilpasning», konkluderte statsministeren og fortsatte med å si at sikkerhetsrådet må tenke nytt. Regjeringen støtter at rådet skal få mer kunnskap om klimautviklingen i et sikkerhetsperspektiv, med en egen klimatopp i FN, og hyppigere rapportering fra FNs generalsekretær til sikkerhetsrådet. «FNs fredsdiplomati må bli klimasensitivt, og klimatiltak må bli konfliktsensitive», sa hun.
«PROBLEMET SENTERPARTIET»: Apropos klima. Vi har intervjuet klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) om hans og regjeringens store klimaplan som nå diskuteres i Stortinget. Rotevatns største skrekk er at de tre tiltakene økt CO2-avgift, økt krav til biodrivstoff i dieselen, og klimakrav i offentlige innkjøp forsvinner ut. «Da er det veldig lite igjen av planen», sier han til Filter. Han tror ikke på noen enkel løsning med flertall fra Ap, og langer ut mot Vedum og Senterpartiets klimapolitikk: «Problemet med Senterpartiet er ikke at de snakker om skog, det er at de bare snakker om skog. Vi klarer ikke å stoppe klimaendringene bare med skog, det må vi bare ta innover oss», sier Rotevatn. Les hele intervjuet her.

RUS-O-RAMA? Rusreformen er et betent tema innad i Ap. «Alle» vil behandle tunge rusbrukere ordentlig og beskytte ungdommen, men partiet er helt splittet i spørsmålet om hvordan. Filter Nyheter har snakket med kilder i partiet, som tegner opp en splittelse mellom unge og eldre partimedlemmer, og mellom de store byene og resten. I tillegg er partifolk bekymret for hvor velgermassen i distriktene egentlig står i dette spørsmålet. En av dem frykter «en velgermessig katastrofe» om Ap støtter reformen.

God natt!

Redaksjonen i Filter Nyheter