Nyhetsbrev 23. august: Senterpartiet ser 12-tallet i ny måling

God kveld!

GÅR AV: – Jeg har en viktig beskjed: I neste års valgkamp kommer sosialdemokratene til ledes av noen andre enn meg, sa Stefan Löfven (S) da han i går, overraskende for de fleste, kunngjorde at han går av som statsminister og partileder i november. Magdalena Andersson, finansminister siden 2014, er den mest opplagte kandidaten til å ta over etter Löfven, og kan i så fall bli Sveriges første statsminister. Det er riksdagsvalg i Sverige neste år, med årets mistillitsvotum mot Löfven og påfølgende syltynne parlamentariske grunnlag som bakteppe. Löfvens begrunnelse for timingen var at etterfølgeren skal ha god nok tid til å forberede seg.

KRYSSPRESS: Taliban truer med «konsekvenser» om USA utsetter den endelige 31. august-fristen for evakueringen fra Kabul, og hevder det vil bli håndtert som en fortsatt okkupasjon. «Hvis USA eller Storbritannia prøver å be om mer tid til evakueringer, er svaret nei», uttalte Taliban-talsmann Suhail Shaheen til Sky News i dag. Frankrike og Tyskland er blant NATO-landene som har bedt USA om å sikre flyplassen i hovedstaden lenger enn planlagt i kaoset.

SP MISTER VELGERE: Også Norstats siste måling for Aftenposten viser – som den tredje i rekken – markert nedgang for Senterpartiet, denne gang 4,3 prosentpoeng ned, til 12,8 prosent oppslutning. Samtidig går Ap fram med 4,7 prosentpoeng, til 26,8 prosent. (Begge utslagene er større enn feilmarginen). Sp ligger fremdeles bedre an enn valgresultatet i 2017, men tilsynelatende langt unna toppmålingene siden den gang på over 20 prosent.

RADDIS: Høyres tidligere statsråd Victor Norman er oppgitt over både Jonas Gahr Støre og Erna Solberg i årets klimavalgkamp. «Når det gjelder sluttdato for oljeproduksjonen: Hva med i morgen?», skrev samfunnsøkonomen i en kronikk i Dagens Næringsliv i helga. «Vi har tømt så mange karbonlagre at vår kapasitet for dårlig samvittighet for lengst er sprengt, vi har over 12.000 milliarder oljekroner på bok til å sørge for at vi klarer oss greit gjennom den omstillingen som vil følge etter oljen, og omstillingen blir hverken raskere eller mindre smertefull om vi utsetter den. I post-petro-Norge vil lønninger og levestandard være litt lavere enn om oljevirksomheten hadde fortsatt, men det vil også temperaturen være. Valget burde være enkelt», mener Norman.

Ha en fortsatt fin dag!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter