Nyhetsbrev 22. november: Hyllet frikjennelsen av Rittenhauser

God mandag!

BUDSJETT PÅ OVERTID: I dag klokken 10 møtte de parlamentariske lederne i regjeringspartiene Rigmor Aasrud (Ap) og Marit Arnstad (Sp) med SV-leder Audun Lysbakken for å få fremdrift i forhandlingene om neste års statsbudsjett, som til nå har foregått i finanskomitéen. Fristen for å bli enige i komitéen var opprinnelig satt til i dag, 22. november, men søndag sa Sigbjørn Gjelsvik (Sp) at representantene ikke var «i nærheten av å løse det» på deres nivå.
        Ifølge kilder NRK har snakket med, mener regjeringspartiene at SV er for kravstore i forhandlingene, og på møtet mandag morgen skal SV-lederen etter sigende bli bedt om å fire på kravene. SV på sin side mener de ikke har fått gode nok gjennomslag på sentrale punkter som klimakutt, grønn omstilling, omfordeling gjennom skattesystemet, rimeligere SFO og tannhelse og profittfri velferd. SV krever blant annet at regjeringen gjør større kutt i klimagassutslippene enn det Solberg-regjeringen foreslo, mens Ap og Sp har lagt opp til mindre kutt totalt. Ifølge Ap og Sp har det blitt flyttet på over tre milliarder kroner i forhandlingene. De tre partiene skal foreløpig være enige om å ikke bruke mer oljepenger enn den avtalte budsjettrammen, som er lagt på samme nivå som Solberg-regjeringens siste budsjettforslag.

FRIKJENT: 18-åringen Kyle Rittenhouse, som er blitt en kjæledegge for våpenentusiaster, Trump-tilhengere og høyreradikale aktivister etter at han skjøt og drepte to personer og skadet en tredje med et halvautomatisk AR-15-gevær i Kenosha, Wisconsin 25. august i fjor, ble fredag frikjent på alle tiltalepunkter.
        Frikjennelsen ble hyllet av etablerte republikanere, medlemmer av den voldelige gategjengen Proud Boys, «Qanon-representanten» Marjorie Taylor Greene (som krever at media unnskylder sine «løgner» om saken) og høyreekstremister i åpne eller lukkede fora (nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen mener frikjennelsen er en «dyrebar moralsk seier» over «det jødiske systemet») – og flere frykter nå fortsettelsen.
        Den konservative kommentatoren David French har tidligere påpekt hvordan bildet av en bevæpnet «patriot» har etablert seg som et sterk politisk symbol for høyresiden i USA – «Rittenhouse er det neste steget i den progresjonen. Han er en ‘patriot’, som ikke bare hadde rifla med seg; Han brukte den», skriver han i The Atlantic.
        Frikjennelsen førte i helga til gateprotester i flere amerikanske byer, der det noen steder kom til hærverk, vold mot politiet og arrestasjoner.

KUNNSKAPSHULL: Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) publiserte fredag en ny rapport om dødsfall og skader blant migrantarbeidere i Qatar – de har hentet inn tall fra ulike qatarske institusjoner, og konkluderer med at materialet er sprikende og mangelfullt. I rapporten finner ILO at det i løpet av 2020 var minst 50 dødsfall og 500 alvorlige skader, de fleste i bygningsbransjen. De spesifiserer ikke hva som er i forbindelse med bygging av stadioner til fotball-VM 2022.
        Nicholas McGeehan, direktør i FairSquare, sa til BBC i helgen at korrekte data og undersøkelser av hvorfor migrantene har dødd er viktig for å forhindre nye dødsfall og gi svar og eventuell kompensasjon til de etterlatte familiene. – Fordi det ikke blir gjort noen etterforskningen av dødsfall blant migrantarbeidere (…) vet vi ikke om arbeidsgivere kan være ansvarlige for å overbelaste sine ansatte, eller om det skyldes dårlige lover eller manglende implementering av lovene, sa han.
        Etter at ILO flyttet inn i Doha, er de blitt kritisert for å være for lite uavhengig fra myndighetene, noe de selv har avvist.

KORONAOPPTØYER: I flere store europeiske byer har koronaprotester endt i knallharde konfrontasjoner med politiet denne helga – meldingene kommer fra både Kroatia, Sveits, Italia og Nord-Irland. Fredag kveld i Rotterdam i Nederland løp aksjonister gjennom havnebyens sentrale shoppingdistrikt, der de påsatte branner, kastet steiner og fyrverkeri mot politiet, skriver Euronews. Politiet svarte med vannkanoner og varselskudd. Minst syv personer ble skadd og circa 50 personer pågrepet, de fleste mindreårige. Lørdag morgen kalte byens ordfører, Ahmed Aboutaleb, opptøyene en «voldsorgie».
        Også i Østerrike, der myndighetene som første europeiske land nå innfører obligatorisk vaksine og starter en ny nedstengning, deltok minst 40 000 mennesker i demonstrasjoner. Det høyrepopulistiske partiet Freedom Party var blant dem som oppfordret til demonstrasjonene, der politiet satte inn 1300 betjenter og måtte ty til både pepperspray og arrestasjoner for å få kontroll på situasjonen.

Ha en fortsatt fin dag!

Med vennlig hilsen,
Redaksjonen i Filter Nyheter