SLÅR NED PÅ KONSENTRASJONSLEIRER: USA, Storbritannia, Canada og EU skal i dag kunngjøre koordinerte sanksjoner mot Kina begrunnet i de gruoppvekkende menneskerettighetsbruddene mot uigurene i landet, ifølge amerikanske medier, som har fått lekkasjer fra utenriksdepartementet i USA. Det er ventet at sanksjonene vil omfatte økonomiske tiltak mot navngitte personer som stormaktene knytter til overgrep mot den muslimske folkegruppen. (EU har allerede nevnt fire kinesere som vil få reiseforbud, eventuelle midler i utlandet frosset, stanses fra å gjøre forretninger med innbyggere i medlemsland etc.). Kina har gjort det klart at sanksjoner vil bli gjengjeldt.

UMULIG Å FORTSETTE? Denne uka er det ventet at Legemiddelverket og FHI kommer med en foreløpig konklusjon om hvorvidt vaksinasjon med AstraZeneca skal startes opp igjen. I går kom nyheten om at ytterligere to av de fem nordmennene som har vært innlagt med den spesielle kombinasjonen av blodpropp og lavt antall blodplater etter å ha fått vaksinen, er døde.
Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, er blant dem som mener tilliten hos befolkningen og kapasiteten i helsevesenet (vaksinerte som kontakter lege selv ved ufarlige bivirkninger eller rene bekymringer) vil gjøre det vanskelig å sette flere doser av AstraZeneca i Norge. – Det meldes ikke om en generell vaksinemotstand, men folk sier helt klart at de ikke vil ha AstraZeneca-vaksinen. Det er mye usikkerhet og skepsis, sier hun til NRK.
Frankrike har avgrenset bruk av vaksinen til personer over 55 år, med henvisning til at blodpropp-tilfellene har kommet blant yngre, men i Norge er Legemiddelverket foreløpig skeptisk til denne løsningen. – Det er usikkert om det tar bort risikoen, sier Steinar Madsen ifølge Dagbladet.

MILLIARDKUPP: Dagens Næringsliv avslørte fredag hvordan den rike og mektige rederslekten Wilhelmsen i generasjoner holdt seg med en hemmelig utenlandsformue, gjemt på kontoer i Sveits og gjennom stiftelser og selskaper i Panama, Liechtenstein og Bahamas. Rundt en milliard kroner ble så i 2011-2016 flyttet til Norge gjennom skatteamnesti-ordningen etter avtale med norske myndigheter, uten at familien risikerte straff.
Både Ap og SV åpner for å avslutte ordningen, noe Tax Justice Network i Norge mener er på høy tid. – Det dreier seg om mennesker som har gjemt formuer i årevis for å slippe skatt, og dermed stjålet penger fra statskassen. Disse ruller staten ut den røde løperen for og setter døren på vidt gap når de vil komme hjem med pengene, sier Sigrid Klæboe Jacobsen, som leder organisasjonen som jobber mot misbruk av skatteparadiser.
En av Wilhelmsen-arvingene, Ragnhild Astrup Tschudi, har vært styremedlem i tankesmien Civita, men trakk seg søndag med umiddelbar virkning.

DAGENS VALGKAMP-BALLONG: Sylvi Listhaug (Frp) hevder Norge under pandemien er en forsmak på MDGs «drømmesamfunn».

OPPTØYER: Det brøt ut opptøyer og gateslag i den britiske byen Bristol søndag kveld etter at flere tusen mennesker hadde samlet seg for å protestere mot lovforslaget som vil gjøre det mulig for politiet å legge ytterligere begrensninger på demonstrasjoner. En mindre gruppe av demonstranter satte fyr på politibiler, knuste vinduene på en politistasjon og kastet fyrverkeri og gjenstander. Flere politibetjenter skal ha fått bruddskader i sammenstøtene som oppsto – og  politikere fra begge storpartier har fordømt hendelsene.
Britisk politi har allerede i dag muligheten til legge restriksjoner på offentlige demonstrasjoner dersom de forventes å utgjøre en alvorlig fare for offentlig ro og orden eller kan føre til skade på eiendom. Men det aktuelle lovforslaget vil gi politiet flere verktøy – for eksempel å fastsette start- og slutt-tidspunkt, sette grenser for lydnivå og bøtelegge personer som ikke overholder regler de «burde» ha kjent til.


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.