Nyhetsbrev 22. april: Russland stanser opptrapping

God ettermiddag!

TILBAKE PÅ SPORET: Da president Joe Biden åpnet sitt (digitale) klimatoppmøte i dag, erklærte han USAs nye klimamål: 50 til 52 prosent utslippskutt innen 2030, sammenlignet med 2005-nivå. Like viktig som at USA igjen påberoper seg «lederskapet» i klimakampen er det at Kinas president Xi Jingping deltar på møtet. Han forsikrer om at Kina står fast på planen om å være karbonnøytrale innen 2060 med nedgang i de totale utslippene fra senest 2030. Bidens tale i dag ble samtidig et endelig farvel til Trump-administrasjonens vitenskapsfornektning på området.  «Tegnene er umiskjennelige og vitenskapen er uomtvistelig – kostnaden ved å ikke handle bare vokser. USA venter ikke. Vi forplikter oss til handling, ikke bare i føderale myndigheter men i byer og delstater over hele landet, i småbedrifter og store konserner, amerikanske arbeidere på ethvert område», sa Biden.

TRAPPER NED: Russland ser ut til å avbryte militærøvelsene ved Ukraina som har skapt stor frykt for en eskalering av konflikten og forholdet til NATO. Forsvarsminister Sergej Sjoigu uttalte i morges at generalstaben har fått ordre om at både hæren og luftforsvaret skal starte tilbaketrekningen til sine hjemlige baser i morgen. Begrunnelsen er at «målet er oppnådd». – Styrkene har vist sin evne til å forsvare landet på en pålitelig måte, sa Sjoigu.
 

UNDERBEMANNET MED FIKSE LØSNINGER: Petroleumstilsynets gransking av Melkøya-brannen er sluttført. Tilsynet refser Equinor for «alvorlige brudd» på regelverket, og pålegger selskapet å sørge for at de ansatte har kompetanse nok til å drifte anlegget sikkert, og at de er mange nok på jobb til å i det hele tatt rekke over nødvendige driftsoppgaver. Det må skje innen anlegget får starte opp igjen.

  • Tilsynet konkluderer med at brannen på det store gassanlegget utenfor Hammerfest startet i et filter i luftinntaket til en av turbinene. Foranledningen til selvantennelsen var at de ansatte flere ganger kjørte en Petter Smart-løsning for å sikre tilstrekkelig kjøling til oljesystemet. Løsningen gikk ut på å kjøre olja ut til luftinntaket, hvor en ventil ble manuelt åpnet for å slippe ut varme. Turbinen bak var imidlertid ikke i drift, og trakk derfor ikke inn kaldluft. I tillegg var det 10-12 grader og vindstille, ikke under 5 grader og høy luftfuktighet, som instruksen sa det burde være for å kjøre dette systemet. Det førte til en så sterk oppvarming av lufta i inntaket, at filteret, som til overmål var full av instekter og annen dritt og burde vært skiftet, selvantente.
  • Tilsynet kritiserer Equinor for ikke å ha gjort en tilstrekkelig risikoanalyse av å holde på slik.
  • Det er mer: Flere ganger hadde ansatte registrert at forfilterkasetten smeltet når dette ble gjort, uten at dette ble fulgt opp. Ledelsen får refs for dårlige rutiner, opplæring og kontroll.
  • I tillegg får selskapet kritikk for å ikke ha oversikt over hvilke eksterne ressurser som kunne hjelpe i tilfelle brann. Anleggets egne brannvannskanoner når ikke luftinntaket til turbinene. Uten ekstern slukkehjelp ville brannen vart lenger.


Ha en fortsatt fin dag!
 

  • PS: Om du ikke er betalende Filter-abonnent allerede, så er det nå omtrent siste sjanse hvis du skal rekke å få april-utgaven som del av bestillingen. (Vi sendte den i trykken i natt.) For ikke å snakke om t-skjorte!


Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter