Nyhetsbrev 22. april: Russland stanser opptrapping

God ettermiddag!

TILBAKE PÅ SPORET: Da president Joe Biden åpnet sitt (digitale) klimatoppmøte i dag, erklærte han USAs nye klimamål: 50 til 52 prosent utslippskutt innen 2030, sammenlignet med 2005-nivå. Like viktig som at USA igjen påberoper seg «lederskapet» i klimakampen er det at Kinas president Xi Jingping deltar på møtet. Han forsikrer om at Kina står fast på planen om å være karbonnøytrale innen 2060 med nedgang i de totale utslippene fra senest 2030. Bidens tale i dag ble samtidig et endelig farvel til Trump-administrasjonens vitenskapsfornektning på området.  «Tegnene er umiskjennelige og vitenskapen er uomtvistelig – kostnaden ved å ikke handle bare vokser. USA venter ikke. Vi forplikter oss til handling, ikke bare i føderale myndigheter men i byer og delstater over hele landet, i småbedrifter og store konserner, amerikanske arbeidere på ethvert område», sa Biden.

TRAPPER NED: Russland ser ut til å avbryte militærøvelsene ved Ukraina som har skapt stor frykt for en eskalering av konflikten og forholdet til NATO. Forsvarsminister Sergej Sjoigu uttalte i morges at generalstaben har fått ordre om at både hæren og luftforsvaret skal starte tilbaketrekningen til sine hjemlige baser i morgen. Begrunnelsen er at «målet er oppnådd». – Styrkene har vist sin evne til å forsvare landet på en pålitelig måte, sa Sjoigu.
 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.