Nyhetsbrev 20. oktober: Nazi-tiltalt 96 år gammel kvinne i retten

God dag! 

NAZI-TILTALT 96-ÅRING: En 96 år gammel tidligere sekretær ikonsentrasjonsleiren Stutthof møtte tirsdag i opp retten i Tyskland tiltalt for krigsforbrytelser, skriver The GuardianIrmgard Furchner skal ifølge tiltalen ha medvirket til 11.000 drap i perioden juni 1943 og april 1945. Hun er den første kvinnen på mange tiår som straffeforfølges for forbrytelser under nazistenes regime.
     Furchner var 18 år da hun startet å jobbe som sekretær i Stutthof-leiren nær Gdansk i Polen, og skal som sekretær ha visst om hva som skjedde i leiren, inkludert drapsmetoder, sa aktor i retten. Påtalemyndigheten viser til at hun var ansvarlig for ledelsens korrespondanse og gjennom dette bidro til å drifte leiren, der totalt 65 000 mennesker ble drept. Selv påstår kvinnen at hun ikke visste hva som foregikk i leirene, ifølge DW.
     Rettssaken skulle opprinnelig starte 30. september, men da rømte Furchner fra pleiehjemmet hun bor på, før hun ble pågrepet noen timer etterpå. I retten tirsdag var hun iført et stort skaut, munnbind og solbriller som skjulte ansiktet. 

POLEN UNDER EU-PRESS: På tirsdagens møte i EU-parlamentet i Strasbourg truet EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen med å suspendere Polen fra traktatrettigheter, skriver nettavisen 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.