Nyhetsbrev 20. oktober: Nazi-tiltalt 96 år gammel kvinne i retten

God dag! 

NAZI-TILTALT 96-ÅRING: En 96 år gammel tidligere sekretær ikonsentrasjonsleiren Stutthof møtte tirsdag i opp retten i Tyskland tiltalt for krigsforbrytelser, skriver The GuardianIrmgard Furchner skal ifølge tiltalen ha medvirket til 11.000 drap i perioden juni 1943 og april 1945. Hun er den første kvinnen på mange tiår som straffeforfølges for forbrytelser under nazistenes regime.
     Furchner var 18 år da hun startet å jobbe som sekretær i Stutthof-leiren nær Gdansk i Polen, og skal som sekretær ha visst om hva som skjedde i leiren, inkludert drapsmetoder, sa aktor i retten. Påtalemyndigheten viser til at hun var ansvarlig for ledelsens korrespondanse og gjennom dette bidro til å drifte leiren, der totalt 65 000 mennesker ble drept. Selv påstår kvinnen at hun ikke visste hva som foregikk i leirene, ifølge DW.
     Rettssaken skulle opprinnelig starte 30. september, men da rømte Furchner fra pleiehjemmet hun bor på, før hun ble pågrepet noen timer etterpå. I retten tirsdag var hun iført et stort skaut, munnbind og solbriller som skjulte ansiktet. 

POLEN UNDER EU-PRESS: På tirsdagens møte i EU-parlamentet i Strasbourg truet EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen med å suspendere Polen fra traktatrettigheter, skriver nettavisen Rett24
     Bakgrunnen er at Høyesterett i Polen nå har fastslått at flere EU-lover er i strid med den polske grunnloven, og at Polens lover da skal stå høyere enn EUs. Den nasjonalkonservative polske regjeringen har også innført en rekke endringer i domstolene som i praksis gjør dem mindre politisk uavhengige, deriblant at dommere potensielt kan straffes for dommene de gir. EU har gjentatte ganger satt krav om at landet opprettholder en uavhengig domstol. 
    Ifølge Aftenposten kan EU velge å bestride kjennelsen fra Polens Høyesterett. Hvis ikke kan unionen gå enda lenger i å gi sanksjoner: enten ved å begrense Polens rettigheter som medlemsland, eller ved å holde tilbake titalls millioner euro. 
     Overfor avisen Politico hevdet Polens statsminister Mateusz Morawiecki at EU diskriminerer Polen, samtidig anklaget han EU for å lage en «overnasjonal stat» uten samtykke fra medlemslandene. 

MENER AP/SP NÆRMER SEG FRP: Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) går hardt ut mot den nye regjeringens flyktningpolitikk. NOAS mener den er i strid med FNs anbefalinger, og at Ap og Sp derfor nærmer seg Frp på flyktningfeltet. Blant annet påpeker de at rettssikkerheten til asylsøkere og flyktninger ikke kommer til å styrkes og at familiegjenforening vil bli vanskeligere. 
     I Hurdalsplattformen (pdf) står det at regjeringen vil benytte handlingsrommet i dagens lovverk til å sende asylsøkere tilbake til et annet land utenfor Europa, gitt at de har kommet til Norge via dette landet. (I Frps valgprogram står det at de vil inngå «avtaler med potensielle trygge tredjeland for å vareta asylsøkere og flyktninger».) NOAS frykter en slik politikk kan bidra til en dominoeffekt i Europa, der flere rike land betaler seg ut av forpliktelser og skyver ansvaret for flyktninger over til «andre deler av verden». 
Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i NOAS, er overfor avisen Vårt Land klar på at Ap og Sp strammer inn flyktningpolitikken for å unngå at velgere går til Frp. Erlend Wiborg, nyvalgt innvandringspolitisk talsperson i Frp, sier til avisen at han er klar til å gjøre vedtak sammen med Ap og Sp, men mener likevel ikke regjeringspartiene går langt nok: «Støre bør sjå til den politikken hans danske, sosialdemokratiske kollega fører. Danmark ønskjer eit nytt asylsystem og få om nokon kvoteflyktningar». 

«FAGFORENINGSKNUSING»: E24s avsløring om at tariff-ansatte i selskapet Tess (landets største leverandør av industrislanger med flere statseide selskaper på kundelista) fratas lønnsbonus, mister helseforsikring, ulykkesforsikring, ekstra kjøregodtgjørelse og støtte til tannlege og arbeidsklær har fått reaksjoner fra både politikere og fagforeningstopper
     LO-sjefPeggy Hessen Følsvik kaller behandlingen av de ansatte for «hårreisende» og mener det er et «forsøk på fagforeningsknusing». Rødt-politiker Mímir Kristjánsson mener det er uakseptabelt at «staten og skattebetalerne skal være med å finansiere fagforeningsfiendtlig virksomhet»

TILSYN: Statsforvalteren i Oslo og Viken har varslet Kongsberg kommune og Vestre Viken helseforetak om at de skal ha en tilsynsmessig undersøkelse av helsehjelpen den drapssiktede 37-åringen fra Kongsberg fikk fra januar 2018 og fram til i dag, på klinikk for helse og rus. Forvalteren håper tilsynet ikke vil vare mer enn seks måneder, skriver Aftenposten

Med vennlig hilsen

Marie Lytomt Norum
Journalist i Filter Nyheter