Nyhetsbrev 19. oktober: Ordfører frikjent for korrupsjon

God ettermiddag!

FRIKJENT: Den korrupsjonstiltalte tidligere ordføreren i Nittedal, Hilde Thorkildsen (Ap), ble frikjent i Romerike og Glåmdal tingrett. Thorkildsen var tiltalt for grov korrupsjon i forbindelse med en utbyggingssak i kommunen, og aktor i saken ba om ett år og seks måneders fengsel.  – Rettens konklusjon er at det ikke var en bestikkelse, og derfor heller ikke korrupsjon, noe vi har ment hele tiden. Tvert imot har retten lagt til grunn at betalingen var en del av et helt ordinært forretningsforhold, sier Thorkildsens forsvarer til NRK. Økokrim opplyser at påtalemyndigheten vil bruke tiden før ankefristen til å vurdere om det er grunnlag for å anke saken. 

EMBETSVERKET ADVARTE: VG har tidligere avdekket at den nylig avgåtte finansministeren, Jan Tore Sanner (H), skal ha utsatt en innsynsforespørsel fra Dagens Næringsliv begrunnet med at Sanner mente de ikke var «tjent» med å gi ut dokumentet «i en oppjaget valgkampinnspurt». Beskjeden ble sendt seks dager før valget, til tross for at loven er tydelig på at alle innsyn skal gis «uten ugrunnet opphold»
     Nå kan VG avsløre at Sanner også to dager senere, for andre gang i uken før valget, ba om å utsette å sende ut dokumenter om utvalget. Denne gangen møtte det motstand internt fra embetsverket i departementet. Ifølge VGs kilder advarte ekspedisjonssjef Espen Erlandsen om å følge Sanners beskjed om å vente tre dager. Erlandsen var tydelig på at kollegene ikke måtte la det «gå politikk» i behandling av innsynsbegjæringer, fordi han mente det kunne ramme departementet og embetsverket som skal være partipolitisk uavhengige. 
     Dokumentene gjelder det såkalte «Sverdrup-utvalget», som i begynnelsen av september fikk et mye kritisert mandat om å evaluere om oljefondet (som forvalter rundt 12 000 milliarder kroner) fortsatt skal styres i Norges Bank. Om utvalget skrev DN på lederplass at det er «feil mann til en jobb det er vanskelig å forstå behovet for». 
 

ANTI-TARIFF: Gründer Erik Jølberg er blant landets 100 rikeste personer og ifølge skattelistene god for et hundretalls millioner, men liker dårlig at de 1100 ansatte i selskapet hans Tess – som er landets største leverandør av industrislanger med flere statseide selskaper på kundelista – fagorganiserer seg eller inngår tarfiffavtaler: Tariff-ansatte fratas alle lønnsbonuser, mister helseforsikring, ulykkesforsikring, ekstra kjøregodtgjørelse og støtte til tannlege og arbeidsklær, avslører E24. – De tariff-organiserte har valgt fagforeningens lønns- og gode-pakke, og de kan selvfølgelig ikke ha «dobbelt sett», skriver toppsjefen til avisa.
     «Tess ledes etter amerikansk 1930-stil», sier en kundeansvarlig ved selskapets avdeling i Ålesund. Det avviser Jølberg: – Det finnes ikke likhetspunkter mellom USA på 1930-tallet og Tess. Sterke fagforeningsledere, som for eksempel Jimmy Hoffa, har vi ikke i Tess og meg bekjent heller ikke i Norge, skriver han. Tess har leveringsavtaler med Equinor, som stiller krav til leverandører om å følge gjeldende lover og regler. Oljeselskapet har ikke hatt anledning til å gå inn i den konkrete Tess-avtalen overfor E24.

HYPERSONISK VÅPENKAPPLØP: Kina nekter for meldingene om at landet i juli skal ha testet lavtgående, hypersoniske raketter med muligheter for å bære kjernevåpen. Det var Financial Times som lørdag skrev om rakettoppskytingen i en artikkel der fem ikke-navngitte kilder ble sitert. Informasjonen skal ha kommet overraskende på USAs etterretning. Mandag benektet Kinas utenrikspolitiske talsperson Zhao Lijian påstandene og hevdet oppskytingen var en rutinemessig test av fornybar romfartsteknologi.
    Hypersoniske raketter kan fly fem ganger raskere enn lydens hastighet og er smidigere enn ordinære raketter, noe som gjør dem svært vanskelige å avskjære. USAs nedrustningsambassadør Robert Wood sa mandag til reportere i Genève at USA var «meget bekymret» over nyheten: «Vi vet rett og slett ikke hvordan vi skal forsvare oss mot denne teknologien, det gjør heller ikke Kina, ei heller Russland.»USA, Kina og Russland og minst fem andre land jobber for tiden med å utvikle hypersonisk våpenteknologi. I juli erklærte Russland at de hadde skutt opp en hypersonisk rakett fra en fregatt i Hvitehavet og i september hevdet Nord Korea at de hadde gjennomført en vellykket test av den nye rakett-teknologien.Med vennlig hilsen,

Redaksjonen i Filter Nyheter