Nyhetsbrev 19. mai: Hvilken «seier» ønsker Netanyahu?

God ettermiddag!

UENIGHET OM «SEIEREN»: Sikkerhetsrådet møttes i går for fjerde gang i løpet av den siste Gaza-krisen, igjen uten en uttalelse om våpenhvile (som blant andre Norge jobber for). – Vi mener ikke at en offentlig uttalelse nå vil bidra til å de-eskalere, sa USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield på det lukkede møtet, opplyser en diplomat til nyhetsbyrået AFP. (Via NRK). I EU ble forsøket på en samlet uttalelse fra medlemslandene stanset av Ungarn, som mente kritikken av Israel i den foreslåtte teksten ble for ensidig.
     Israel lekket i formiddag at regjeringen vurderer en snarlig våpenhvile og hvorvidt målene med operasjonen er oppnådd. Avisa Haaretz skriver samtidig at flere sentrale personer i israelske myndigheter ønsker å avslutte krigen, men at statsminister Benjamin Netanyahu ønsker et utfall som kan gi ham en tydeligere seierserklæring. I Jerusalem Post uttaler en tidligere sjef for innenlandsetterretningen Shin Bet, Yoram Cohen, at Israel i etterkant bør stanse byggematerialer i å nå Gaza i tillegg til å isolere Hamas på andre måter for å tvinge dem til kompromisser.

MØRK REKORD: India registrerte i går 4529 nye koronadødsfall, det høyeste tallet så langt. (Det virkelige dødstallet er trolig langt høyere). I de største byene er smittetallet stabilisert, men viruset sprer seg ukontrollert i distriktene.

TRUMP I TRØBBEL: En tredje etterforskning rundt eks-president Donald Trump er nå strafferettslig. Det kunngjorde statsadvokat Letitia James i New York i går kveld. Etterforskningen av Trump Organization dreier seg om triksing med innrapportering av verdien på eiendom for å sikre lån og skattefordeler. Fra før er Trumps forretninger forut for presidentskapet under etterforskning i regi av statsadvokatkontoret på Manhattan, for blant annet skattejuks. Etterforskningene er delvis overlappende.

DAGENS AVSPORING: Det som et kort øyeblikk i går så ut til å bli en debatt rundt våre avsløringer om at nazister i år stiller til stortingsvalg i partiet Alliansen, endte i stedet opp med at Stortingspolitiker Erlend Larsen i Høyre sammenlignet partiet Rødt med nazister. – Rødt er et kommunistparti. (…) etter mitt syn er nazister og kommunister i stor grad det sammeuttaler han.
     Gikk du glipp av vår artikkel om Alliansen fra 6. mai? Her er den.

Ha en fortsatt fin dag!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter