LEI LEDER: «Jeg stikker ikke av», sa Siv Jensen på pressekonferansen torsdag ettermiddag, hvor hun kunngjorde at hun vil gå av som partileder på landsmøtet i mai, og at hun ikke stiller til gjenvalg til Stortinget til høsten. Jensen bedyret at det er tilfeldig at beslutningen kommer midt i en periode med dårlige målinger. Hun fortalt at hun har «kjent på nødvendigheten av å rydde opp» i partiet før hun kunne forlate posten som leder. Hun siktet til bråket i partilagene i blant annet Oslo og Bergen, som ble satt under administrasjon av partiet sentralt. Jensen fortalte at motivasjonen hennes har gått opp og ned som en jo-jo det siste året, og at hun nå vil ha mer tid til familie, en nyanskaffet valp, og til andre ting enn politikk. Hun lovet at hun skal stå på gjennom valgkampen, men at hun ikke vil bli noen syvende kjerring i huset, med tydelig henvisning til forgjenger Carl I. Hagen. Hun avsluttet med å peke på hvilke politikere hun ønsker skal ta over: Sylvi Listhaug som partileder, og Ketil Solvik Olsen som første nestleder.

ARVTAKERNE: Klokken ti fredag bekreftet de utpekte arvtakerne Listhaug og Solvik Olsen at de vil ta over «dersom partiet vil det». Det er få, om noen, som tror Siv Jensens anbefaling blir utfordret – selv om slettes ikke alle i partiet er glade for Listhaug som leder. Den påtroppende duoen, med Terje Søviknes som nummer tre, brukte mesteparten av talene sine på å fremheve hva partiet vil fokusere på fremover. Listhaug gjorde det klart at hun har øynene festet på valget i 2025, og vil fokusere på å gjøre partiet så stort som mulig til da. Der Listhaug trakk frem helsepolitikk og eldreomsorg, snakket Solvik Olsen varmest om økonomisk liberalisering. Listhaug understreket at hun både unnskyldte og beklaget sitt harde oppgjør med partikolleger som kaller seg «nasjonalkonservative». Hun bedyret at hun aldri hadde ment å assosiere dette begrepet med nazisme, og sa at de var «hjertelig velkommen tilbake» – men ikke de som er ekskludert, som den tidligere lederen i Oslo Frp, Geir Ugland Jacobsen. Det skyldes at han ikke forholdt seg til partiprogrammet, og har ikke med hans syn på innvandrere å gjøre, kunne Ketil Solvik Olsen, som har vært sjefsopprydder, fortelle. 

ALLE ANALYSENE: Var det et «dødskyss»? Ligner Frp «et synkende skip»? Og er Sylvi Listhaug «globalist»? Vi har samlet reaksjonene på ett brett.

FORSKNING OG FØLELSER: Det er det Stortingets behandling av rusreformen kommer til å handle om, ifølge helseminister Bent Høie (H) og Venstre-leder og kunnskapsminister Guri Melby. De gjorde det klart at det er de som har forskningen på sin side, og motstanderne som står for føleriet, da de la frem rusreformen i dag. Og motstand blir det: Samtlige av KrFs ministre gikk ut i VG og bønnfalt opposisjonen, med adresse Frp, Sp og Ap, om å «gripe inn» slik at reformen ikke blir vedtatt. Som et minimum håper KrF på straff for ungdom og førstegangsbrukere.

  • Sps ferske Oslo-representant Jan Bøhler kalte ekspertutvalgets brukerdose-forslag «helt vilt». Mangeårig rusavhengig Janne Bøhmer Killingstad kalte Bøhler for «fjompenisse» på radio.
  • Frp har tonet sin motstand mot rusreformen noe ned den siste tiden.
  • Arbeiderpartiets har også vært bekymret for hvordan ungdom vil tolke «avkriminalisering» og er bekymret for om kommunene får nok ressurser til å gi hjelpen brukerne blir lovet. Bent Høie la seg i selen for å forsikre om nettopp det: Han listet opp milliardene og årsverkene som har gått til rusomsorgen de siste årene. Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol sier til ABC Nyheter at partiet «ikke vil avkriminalisere narkotika, men avkriminalisere rusavhengige» – hva nå enn det betyr.

Interessert i substans? Her er vår oppsummering av de fem viktigste punktene i regjerings forslag til rusreform.


Støtt Filter Nyheter!

Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.

Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.