LEI LEDER: «Jeg stikker ikke av», sa Siv Jensen på pressekonferansen torsdag ettermiddag, hvor hun kunngjorde at hun vil gå av som partileder på landsmøtet i mai, og at hun ikke stiller til gjenvalg til Stortinget til høsten. Jensen bedyret at det er tilfeldig at beslutningen kommer midt i en periode med dårlige målinger. Hun fortalt at hun har «kjent på nødvendigheten av å rydde opp» i partiet før hun kunne forlate posten som leder. Hun siktet til bråket i partilagene i blant annet Oslo og Bergen, som ble satt under administrasjon av partiet sentralt. Jensen fortalte at motivasjonen hennes har gått opp og ned som en jo-jo det siste året, og at hun nå vil ha mer tid til familie, en nyanskaffet valp, og til andre ting enn politikk. Hun lovet at hun skal stå på gjennom valgkampen, men at hun ikke vil bli noen syvende kjerring i huset, med tydelig henvisning til forgjenger Carl I. Hagen. Hun avsluttet med å peke på hvilke politikere hun ønsker skal ta over: Sylvi Listhaug som partileder, og Ketil Solvik Olsen som første nestleder.

ARVTAKERNE: Klokken ti fredag bekreftet de utpekte arvtakerne Listhaug og Solvik Olsen at de vil ta over «dersom partiet vil det». Det er få, om noen, som tror Siv Jensens anbefaling blir utfordret - selv om slettes ikke alle i partiet er glade for Listhaug som leder. Den påtroppende duoen, med Terje Søviknes som nummer tre, brukte mesteparten av talene sine på å fremheve hva partiet vil fokusere på fremover. Listhaug gjorde det klart at hun har øynene festet på valget i 2025, og vil fokusere på å gjøre partiet så stort som mulig til da. Der Listhaug trakk frem helsepolitikk og eldreomsorg, snakket Solvik Olsen varmest om økonomisk liberalisering. Listhaug understreket at hun både unnskyldte og beklaget sitt harde oppgjør med partikolleger som kaller seg «nasjonalkonservative». Hun bedyret at hun aldri hadde ment å assosiere dette begrepet med nazisme, og sa at de var «hjertelig velkommen tilbake» - men ikke de som er ekskludert, som den tidligere lederen i Oslo Frp, Geir Ugland Jacobsen. Det skyldes at han ikke forholdt seg til partiprogrammet, og har ikke med hans syn på innvandrere å gjøre, kunne Ketil Solvik Olsen, som har vært sjefsopprydder, fortelle. 

ALLE ANALYSENE: Var det et «dødskyss»? Ligner Frp «et synkende skip»? Og er Sylvi Listhaug «globalist»? Vi har samlet reaksjonene på ett brett.