Nyhetsbrev 18. oktober: Politikerdrap etterforskes som terror

ETTERFORSKES SOM TERROR: Drapet på parlamentspolitikeren David Amess (De konservative) på fredag etterforskes som terrorisme, etter at den foreløpige etterforskningen «har avdekket et potensielt motiv knyttet til islamistisk ekstremisme». Amess ble knivstukket flere ganger under et velgermøte i Essex. Den antatte gjerningsmannen, Ali Harbi Ali (25), er født og oppvokst i Storbritannia og har somaliske foreldre. Han var ikke registrert av sikkerhetstjenestene fra før og det er ikke mistanke om at andre var involvert i angrepet. Alis far er tidligere kommunikasjonssjef for Somalias regjering, og uttaler til britiske medier at han aldri har forestilt seg at noe slikt kunne skje.

– FØRST OG FREMST SYK: Fredag kom det fram at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) første gang fikk tips om den nå drapssiktede 37-åringen allerede i 2015. Ifølge kontraterrorsjef Arne Christian Haugstøyl gikk opplysningene ut på at mannen hadde konvertert til islam og at han kunne være en sårbar person for radikalisering. Den gang fant ikke PST intensjon eller kapasitet til å begå politisk eller religiøst motivert vold, men tipset ble i 2016 registrert i politiets etterretningssystem. 
     Dagen etter at Kongsberg-mannen i desember 2017 la ut den mye omtalte videoen på Facebook og Youtube der han erklærer seg som muslim og kaller seg en «budbringer» som «kommer med en advarsel», gjennomførte politiet lokalt en bekymringssamtale. (Videoen inneholdt ifølge PST ingen straffbare utsagn).
     På nyåret 2018 varslet politiet helsevesenet, ved Kongsberg DPS, om 37-åringen. Politiet mente det var lite sannsynlig at han ville gjennomføre en politisk motivert terrorhandling i Norge. Men på bakgrunn av hans psykiske helse og lave terskel for bruk av vold, ble det vurdert at han kunne utføre et «lavskala» angrep med enkle midler. «Det betyr at vi mener vedkommende kan være farlig med tanke på å utøve vold, men det var ikke vår vurdering at han var religiøst overbevist og en ekstrem islamist, men først og fremst en person som hadde hadde store psykiske utfordringer», sa Haugstøyl i PST på Dagsnytt 18. 
     Lørdag meldte Statsforvalteren i Oslo og Viken at de oppretter tilsyn med helsevesenets oppfølging av mannen. Ifølge Aftenposten var det en annen problemstilling enn voldsangrep som bekymret Kongsberg DPS tilbake i 2018. På denne tiden var det en rekke selvmord og selvmordsforsøk blant unge mennesker som rystet nærmiljøet, og derfor trappet de opp innsatsen for psykisk helsevern, skriver avisen. Helsetilsynet konkluderte i 2018 med avvik som gikk ut på at ikke alle pasienter med psykisk lidelse og mulig samtidig ruslidelse fikk forsvarlig helsehjelp ved helsetjenesten på Kongsberg. 
     Politidirektoratet skal evaluere politiets håndtering av Kongsberg-saken, både selve politiaksjonen og politiets kontakt med mannen i årene forut. 

MØTER I SVINGDØRA: Rett før årsskiftet var Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum høy og mørk i debatten om svingdøra mellom PR-bransjen og politikken, og lovet at «ikke et eneste menneske fra PR-byråene får posisjoner i departementene Sp styrer». Han var riktignok nøye med ta forbehold om at det gjaldt folk som kom «rett fra» PR, og satte ett år som grense.
    Nå påpeker VG at finansminister Vedum har fått en statssekretær, Lotte Grepp Knutsen (Ap), som har bakgrunn både fra PR-byrået Apeland (2018-2019) og som «manager» i PR-byrået JKL i tre år på 2000-tallet mellom to jobber i politikken. Knutsen var i regjeringsapparatet til Jens Stoltenberg for åtte år siden, men kommer til Finansdepartementet rett fra lobbyistjobb i Equinor– Jeg har vært tydelig på at ingen som jobbet i et PR-byrå skulle få plass i politisk ledelse av våre departement. Jeg har tidligere og spesifisert at de heller ikke kan ha gjort det i løpet av det siste året. Denne lovnaden har jeg fulgt opp, skriver Vedum til VG.
 

BLACK MIRROR-MANDAG: Facebook kunngjorde i går at de vil ansette 10 000 personer i EU-land for å utvikle sin enorme satsning «metaverse», eller meta-univers om du vil. Plattformen skal gjøre bruk av «utvidet virkelighet»-teknologi for å gjøre «samhandling online mye nærmere opplevelsen av å samhandle fysisk». Lanseringen av den femårige planen om å bygge ut Facebook til et «metaverse»-selskap kommer samtidig med at selskapet møter sterk kritikk for deres håndtering av personvern og brukerdata. Sosiale medier-giganten har tidligere truet med at selskapet vil trekke seg ut av Europa hvis EU innfører ytterligere reguleringer. Facebook bedyret søndag at deres nye investering i europeiske tech-eksperter vil bety at «ingen selskap alene vil eie og forvalte metaverset».
     Nøyaktig hva det virtuelle, utvidede Facebook-universet skal bestå av er foreløpig ikke klart – og det kan ta mange år før hovedtyngden av ideene faktisk når vanlige brukere. Begrepet «metaverse», som opprinnelig er hentet fra science fiction, innebærer ofte egenskaper som sanntid 3D-grafikk og personlige avatarer, muligheten for at brukerne kan skape egne virtuelle miljø, og overganger til den virkelige verdens sosiale aktiviteter og økonomiske system.

GRISEHODE-AKSJON: Fire personer fra den muslimfiendtlige organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) ble fredag ettermiddag bortvist av politiet fra et område ved Kongsberg islamsk kultursenter, byens eneste moské. Aktivistene kom med et banner med påskriften «Terror som normaltilstand, nei takk!», en koran og et avkappet grisehode, som de lot ligge igjen på bakken. Politiet fikk meldingen klokken 13.50 (en drøy halvtime før politiinspektør Per Thomas Omholt i en pressekonferanse uttalte at hypotesen om sykdom som motiv for drapene er styrket). Lørdag publiserte SIAN-leder Lars Thorsen et innlegg på organisasjonens nettsider der han omtaler Kongsberg-innbyggere som «stupide slaktesauer» og fremmer en konspirasjonsteori om at «Breiviks galskap-diagnose ble underkjent fordi Ap ville bruke ham som slag-tre mot patrioter», noe han også knytter til statsminister Jonas Gahr Støre.


Ha en fortsatt fin dag!
 

  • PS! Her er klima-nyhetsbrevet vårt, Elendig fredag, blant annet med en oppsummering av den nye regjeringens klimapolitikk. Det ble sendt ut før helga og er tilgjengelig for abonnenter. (Se under for hvordan du støtter Filter).

Med vennlig hilsen,

Redaksjonen i Filter Nyheter