Nyhetsbrev 18. oktober: Politikerdrap etterforskes som terror

ETTERFORSKES SOM TERROR: Drapet på parlamentspolitikeren David Amess (De konservative) på fredag etterforskes som terrorisme, etter at den foreløpige etterforskningen «har avdekket et potensielt motiv knyttet til islamistisk ekstremisme». Amess ble knivstukket flere ganger under et velgermøte i Essex. Den antatte gjerningsmannen, Ali Harbi Ali (25), er født og oppvokst i Storbritannia og har somaliske foreldre. Han var ikke registrert av sikkerhetstjenestene fra før og det er ikke mistanke om at andre var involvert i angrepet. Alis far er tidligere kommunikasjonssjef for Somalias regjering, og uttaler til britiske medier at han aldri har forestilt seg at noe slikt kunne skje.

– FØRST OG FREMST SYK: Fredag kom det fram at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) første gang fikk tips om den nå drapssiktede 37-åringen allerede i 2015. Ifølge kontraterrorsjef Arne Christian Haugstøyl gikk opplysningene ut på at mannen hadde konvertert til islam og at han kunne være en sårbar person for radikalisering. Den gang fant ikke PST intensjon eller kapasitet til å begå politisk eller religiøst motivert vold, men tipset ble i 2016 registrert i politiets etterretningssystem. 
     Dagen etter at Kongsberg-mannen i desember 2017 la ut den mye omtalte videoen på Facebook og Youtube der han erklærer seg som muslim og kaller seg en «budbringer» som «kommer med en ad...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.