Nyhetsbrev 18. november: Hansen sender Stortinget skriftlig svar i dag

God ettermiddag!

TRAPPER NED? Aleksandr Lukasjenko ser ut til å være villig til en viss deeskalering av migrantkonflikten med Polen som har preget internasjonal politikk de siste ukene. Repatrieringen av irakere som selv er villige til det startet i dag, samtidig som den hviterussiske presidenten i en samtale med Angela Merkel har foreslått å returnere 5000 av migrantene til hjemlandene og at EU tar imot 2000 av dem. Grenseområdet der det har vært voldelige sammenstøt med polske sikkerhetsstyrker skal nå være ryddet for personer, ifølge New York Times, samtidig som det ennå er stor usikkerhet rundt hvor brorparten av migrantene havner.

INGEN AVKLARING: Lite av presset mot stortingspresidenten har avtatt etter møtet med de parlamentariske lederne på Stortinget i dag og «jeg er ikke en kjeltring»-intervjurunden Eva Kristin Hansen gjorde i mediene i går. (Mest oppsikt vakte kanskje hennes bemerkning til Adressa, som kunne tolkes som at heimstadsjournalistene burde holdt seg for god til å avsløre en medtrønder: «Hvis Adresseavisen med denne saken skulle sørge for å hive den andre trønderske presidenten i historien, ville jo det vært synd»). Etter møtet med partitoppene i formiddag uttalte Hansen at hun vil gi et skriftlig svar til Stortinget (i løpet av dagen) og understreket at hun er avhengig av Stortingets tillit for å bli sittende.
    Det er ennå flere uklarheter i Hansens framstilling av saken. Adresseavisen slår i ettermiddag opp at Hansen i dag opplyser at hun allerede i valgkampen var bekymret for at boligsituasjonen skulle bli et tema – mens hun også har sagt at hun først mandag denne uka forsto at hun hadde brutt reglene.
    Statsminister og partileder Jonas Gahr Støre svarte i morges slik på om saken kan bety at Hansen må gå av: «De spørsmålene må rettes til Stortinget. Vi har tillit til at hun belyser spørsmålene om det hun har stått i, og at presidentskapet belyser det i et sånt utvalg. Og så må vi se til at det ikke oppstår sånne situasjoner, for det er alvorlig for folks tillit til politikere og folkevalgte. Så vi må sørge for at regelverket er til å forstå, og at det blir fulgt».
      Økokrim-sjef Pål K. Lønseth (tidl. Ap-statssekretær) har uttalt seg om saken til NRK: – Økokrim følger naturligvis med på den informasjon som fremkommer i offentligheten rundt disse sakene, herunder informasjonen rundt stortingspresident Hansen.
    Aftenposten poengterte i går at Hansen har vært med på å lage mandatet for Stortingets undersøkelser i pendlerboligsakene og at hennes egen sak ikke ville blitt avdekket her. I ettermiddag kom imidlertid riksrevisor Per-Kristian Foss på banen og opplyste at Riksrevisjonen skal granske pendlerbolig-sakene.
      Når det gjelder Arbeiderpartiet, mener Morgenbladets kommentator Aslak Bonde at «enten forstår ikke Støre konsekvensene av maktarroganse-saker, eller så respekteres han ikke» og at saken kan ramme Ap hardt om den ikke tas på alvor nå: «Om noen uker kommer trolig denne saken til å hefte minst like mye ved Arbeiderpartiet som ved Hansen. Den har alle ingredienser til å bli en ny maktarroganse-sak. Enda et eksempel på at partiets tillitsvalgte blir så blendet av sin politiske makt at de tillater seg selv mer enn de tillater vanlige folk».

DÅRLIG JUL: I delstaten Sachsen i Tyskland ber sykehusledere om en ny korona-lockdown etter at smitten kom ut av kontroll og sprengte kapasiteten på intensivavdelingene. Totalt har nå Tyskland registrert 65 371 nye smittetilfeller på én dag, samtidig som det virkelige smittetallet antas å være langt høyere og i rask vekst, og tyske smittvernmyndigheter spår «en virkelig forferdelig jul» om ikke tiltak gjøres. I noen regioner i Tyskland er vaksinasjonsgraden ennå så lav som 57 prosent.


Ha en fortsatt fin dag!


Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter