Nyhetsbrev 18. mars: Skjebnekveld for AstraZeneca, Giske i ordkrig med AUF

God ettermiddag!

SISTE: Pressekonferansen til Det europeiske legemiddelverket EMA om AstraZeneca er utsatt til klokka 17. Ifølge Legemiddelverket i Norge vil ikke norske myndigheter ta noen endelig avgjørelse i dag.

ALT TYDER PÅ SAMMENHENG: Overlege ved Oslo universitetssykehus, Pål André Holme, var i dag svært tydelig på at ekspertene ved OUS mener det er en sammenheng mellom  de spesielle tilfellene av blodpropp og AstraZeneca-vaksinen. – Vi har årsaken. Og det er ingen andre ting enn vaksinen som kan forklare at vi har fått den immunresponsen, sier han til VG.Nyheten ble altså offentliggjort bare timer før EMA er ventet å komme med sin anbefaling om videre bruk.
    Folkehelseinstituttet mener det er for tidlig å slå noe fast. – Det er fortsatt for tidlig å konkludere sikkert med at det er en årsakssammenheng med vaksinasjon, sier overlege Sara Viksmoen Watle ved FHI til TV 2.
    Holme forklarte sammenhengen ved at vaksinen kan trigge en immunrespons som gjør at blodplatene lager en blodpropp, og at antistoffene så går ut av blodomløpet, hvorpå blodplatenivået senkes. På spørsmål fra pressen om han er overrasket over funnet, svarer overlege Holme «ja». Holme sier også at denne type reaksjoner ikke er sett på vaksiner tidligere. På spørsmål om hvordan dette funnet påvirker vurderingen av kost/nytte-effekten av AstraZeneca, svarte Holme blant annet at «vi snakker om relativt unge mennesker som har fått svært alvorlige bivirkninger, og som trolig ikke ville fått så alvorlig forløp av Covid-19». Sykehuset opplyser at det brukes store ressurser på å u...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.