Nyhetsbrev 17. september: Hold deg oppdatert

God ettermiddag!

FOR SENT Å VÆRE MER LEI SEG: «På bakgrunn av hva som har fremkommet i media den siste tiden, har Økokrim kontaktet Skatteetaten», skriver Økokrim-sjef Pål Lønseth i en pressemelding «vedrørende medieoppslag om statsråd Kjell Ingolf Ropstad» i ettermiddag. Det er ikke en setning som vanligvis ville innebære at en statsråd blir sittende i veldig lang tid. Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er imidlertid hhv. partileder i tillegg til minister og del av en regjering som er stemt ut allerede. – Jeg håper jeg kan fullføre den siste måneden som barne- og familieminister før det kommer en ny regjering, sier Kjell Ingolf Ropstad selv til TV 2 da han måtte møte pressen etter Aftenpostens nye avsløring i Gutteromgate.
     Der vedgår KrF-lederen at det var for å slippe skatt (175 000 kroner) på fordelen av statsrådboligen i Oslo at han i 2020 inngikk avtale med foreldrene om å betale noen av deres utgifter i barndomshjemmet. Det gjorde han ikke – samtidig som den gjeldende rapporteringen til Statsministerens kontor var at han betalte slike utgifter.  – Det var feil av meg, og jeg beklager det. Jeg har forståelse for at jeg har skuffet mange, sa Ropstad i formiddag, før statsminister Erna Solberg uttalte at «det er ikke noe godt signal at man eventuelt har gått inn i en gråsone».
 

GÅR AV ETTER AFGHANISTAN-EVAKUERING: Nederlands utenriksminister Sigrid Kaag går av etter at underhuset i nasjonalforsamlingen vedtok skarp kritikk av hvordan hun håndterte evakuering av ambassadepersonell, lokalt ansatte og tolker i Kabul– Parlamentet mener regjeringen handlet uansvarlig i evakueringsprosessen. Og selv om jeg står inne for måten vi utførte evakueringen på, kan jeg som ansvarlig minister ikke gjøre annet enn å ta konsekvensene av de folkevalgtes dom og trekke meg, uttaler Kaag. Hun har erkjent at regjeringen reagerte for tregt på signaler om hvordan krisen utviklet seg, og at dette medførte at lokalt ansatte og tolker som har bistått Nederland, måtte bli igjen i Afghanistan,

OPPMUNTRING TIL EKSTREMISTENE: Tidligere president Donald Trump kom i går med ny støtte til gjerningspersonene bak det høyreekstreme angrepet på Kongressen han var med på å utløse i januar, eller som han skriver: «personene som så urettferdig blir straffeforfulgt i forbindelse med 6. januar-demonstrasjonen mot det riggede presidentvalget»«Rettferdigheten skal seire!», skriver Trump i den offisielle uttalelsen, som kom to dager før noen hundre ytre høyre-aktivister har planlagt en ny demonstrasjon i Washington D.C. til støtte for de mange tiltalte etter kongresstormingen. Sikkerhetstiltakene i morgen er enorme fra politiets side for å unngå nye alvorlige hendelser, og lite tyder så langt på at demonstrasjonen denne gang vil få stor oppslutning.

FEIL: Folkehelseinstituttet rykket ut med en korrigering etter at Espen Nakstad i dag uttalte at mellom 300 000 og 400 000 nordmenn har «takket nei» til koronavaksine. Ifølge FHI stemmer ikke dette –  helsemyndighetene har ikke tall på hvor mange som aktivt har takket nei. «Det kan være ulike årsaker til at man ennå ikke er vaksinert; sykdom, ferie, arbeid etc.», skriver FHI.

God helg!
 

  • PS! Forsida på vårt neste papirmagasin er klar – og dette er kanskje den råeste så langt? Se den i all sin prakt her. Tegner du årsabonnement eller månedsabonnement til 150 kroner, sender vi deg et flott bærenett. I tillegg får våre abonnenter et ukentlig klimanyhetsbrev, der vi oppsummerer de mest sentrale nyhetene på dette feltet hver fredag. Bruk knappene nederst i denne e-posten for å tegne deg.

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter