Nyhetsbrev 16. november: Nye Qatar-avsløringer fra Amnesty før VM

God formiddag!

TILSPISSES: Polske styrker brukte i dag vannkanoner mot migranter på grensa til Hviterussland, etter at noen av migrantene skal ha begynt å kaste stein og andre objekter. En polsk politimann skal være alvorlig skadet i sammenstøtet. Polens forsvarsdepartement har også anklaget hviterussiske soldater for å ha forsøkt å ødelegge grensegjerder – noe migranter også skal ha bidratt til. Det er svært vanskelig å få verifisert informasjon om hendelsene på grensa i den betente situasjonen fordi Polen har erklært unntaktstilstand som hindrer journalister i å være tett på, mens et lavt antall pressefolk på hviterussisk side i praksis er forhindret på samme måte, ifølge nyhetsbyrået AP.

QATAR-VM: BRUKER FORTSATT KAFALA:I dag har Amnesty International publisert rapporten «Reality Check 2021» om arbeidsforholdene blant migrantarbeiderne i Qatar. Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, mener at mye av det som så ut som positiv utvikling for et år siden, nå har snudd og går i feil retning:– VM-vertskapet har ikke innfridd løftene de ga om å gi migrantarbeiderne bedre beskyttelse og å avvikle kafala-systemet. I noen tilfeller ser vi til og med en negativ utvikling hvor de verste formene for utnyttelse av migrantarbeidere vender tilbake, sier Egenæs til VG
     For selv om Qatar i 2017, etter medieavsløringer og internasjonalt press, innførte lover som skulle gjøre det enklere for migrantarbeidere, har det i praksis blitt verre for dem. I praksis trenger arbeideren tillatelse av arbeidsgiver for å bytte jobb, da arbeidsgiveren fortsatt har kontroll over oppholdstillatelsen deres.Amnesty har sett gjennomgående lønnsunderslag og uteblivende lønnsutbetalinger. I tillegg reagerer Amnesty fortsatt på at 70 prosent av dødsfallene blant friske gjestearbeidere ikke har blitt etterforsket av qatarske myndigheter, men heller blitt kategorisert som dødsfall av «naturlige årsaker» eller «hjerteproblemer». 

FOR DÅRLIG FOR BANKKUNDENE: Konkurransetilsynet stanser DNBs omstridte oppkjøp av Sbanken. – Hverken selskapenes svar på tilsynets bekymringer eller DNBs forslag til avhjelpende tiltak har endret Konkurransetilsynets vurdering. Vi mener fortsatt at DNBs kjøp av Sbanken vil føre til svekket konkurranse og dårligere betingelser for bankkunder som ønsker å spare i fond, skriver konkurransedirektør i Lars Søgard i en pressemelding. DNB vurderer å klage til Konkurranseklagenemnda.

OPP TIL JURYEN: Juryen har nå trukket seg tilbake i Kenosha i delstaten Wisconsin, der 18-åringen Kyle Rittenhouse står tiltalt for en rekke forhold, inkludert to drap og ett drapsforsøk under et sammenstøt med bråkmakere fra venstresiden i kjølvannet av Black Lives Matter-demonstrasjoner i fjor høst. (Tiltalepunktet som handlet om ulovlig våpenbesittelse ble forkastet av dommeren mandag). Rettssaken får enorm oppmerksomhet i USA fordi Rittenhouse har blitt framstilt som en helt av høyreradikale republikanere tross den alvorlige tiltalen, og ethvert utfall vil trolig bli forsøkt politisert.
     Rittenhouse har holdt fast på at han skjøt i selvforsvar – til tross for at han reiste bevæpnet til opptøyene langt fra eget hjemsted i nabostaten Illinois. Aktoratet har fremmet at man ikke kan hevde selvforsvar i en farlig situasjon som er fremprovosert: 18-åringen bidro til at situasjonen endte i drap – og han skulle aldri ha vært til stede med våpen i Kenosha, der han verken beskyttet hjemmet eller familien sin. (Rittenhouse hevder han kom til byen for å hindre at lokalt næringsliv ble vandalisert i de voldelige gateprotestene). Tenåringens forsvarere har avvist aktoratets påstander som «løgn»: De har argumentert med at Rittenhouse ble fysisk angrepet med slag mot hodet, samt uttalt at demonstrantene – inkludert Gaige Grosskretuz (27), som ble skutt og skadet av tenåringen – burde ha trukket seg tilbake og unnlatt å konfrontere ham.
Ha en fortsatt fin dag!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter