Nyhetsbrev 16. juni: Putin refererte til Kongressangrepet etter toppmøte

God kveld! 

– VIL IKKE HA EN KALD KRIG: Da amerikanske journalister i dag konfronterteVladimir Putin med drap, forgiftning og fengsling av russiske dissidenter, svarte han like greit med å sammenligne dem med den voldelige stormingen av Kongressen i Washington D.C. i januar. «Når det gjelder hvem som dreper hvem og hvem som kaster hvem i fengsel, så kom folk til Kongressen med politiske krav. De får fengselsstraffer på 20, kanskje 25 års fengsel og blir kalt terrorister», sa Putin.
     Selve toppmøtet mellom Joe Biden og Putin i Sveits hadde fra amerikanernes side en nøktern ambisjon om å «gjenopprette forutsigbarhet og stabilitet» i forholdet mellom USA og Russland, og bar preg av å være mer symbolsk enn substansielt. På separate pressekonferanser etterpå (en stor kontrast til Trumps famøse fjesking for den russiske presidenten i 2018) strakk de seg til at «begge sider uttrykte sin intensjon om å forstå hverandre» (Putin) og at «tonen i møtet var god» (Biden).
    Amerikanerne skal ha vært ganske barske i en diskusjon om dataangrep og gjengjeldelse. «Jeg påpekte til ham at vi har en betydelig cyber-kapasitet, og han vet det. Han vet ikke nøyaktig hva den består av, men den er betydelig. Hvis de bryter grunnleggende normer, kommer vi til å svare, i cyber-verden. Jeg tror det siste han vil ha nå er en kald krig», uttalte Biden.

PANDEMI OG FORRETNINGSMINISTERIUM: Oslo er nå styrt av et forretningsministerium ledet av den avgåtte byrådslederen Raymond Johansen (Ap) inntil et nytt byråd er på plass, presumptivt også ledet av Raymond Johansen (Ap) med de samme partiene på lagetog det er noe uklart for meg som kommer til å være forskjellen. (Frithjof Jacobsen i DN kaller det en «politisk tominuttersutvisning», Magnus Takvam i NRK spør «hvorfor var dette nødvendig?»). Byråd Lan Marie Nguyen Berg (som uansett skulle ut av oslopolitikken i høst pga. stortingskarrieren) trakk seg altså ikke før avstemningen i bystyret om mistillit, men ventet til Rødt kastet byrådet på Johansens kabinettspørsmål før hun uttalte at det ikke var aktuelt å bli med i et nytt rødgrønt byråd. (Begrunnet med stortingsvalgkampen).
Etterpå vedtok de samme partiene som stemte for mistillit grunnet manglende informasjon i vannverksaken å akseptere selve kostnadssprekken på 5,2 milliarder kroner.

SLÅR ALARM: Korona-epidemien i Afghanistan er nå svært, svært ille, med delta-varianten av viruset som driver. Sykehusleger forteller at sengekapasiteten allerede er sprengt flere steder og et helsevesen som ikke er i nærheten av å ha ressursen til å ta unna smittebølgen. Bare én million av Afghanistans omlag 36 millioner innbyggere er vaksinert.

«TOTALLY FUCKING HOPELESS»: Den svært bitre eks-spinndoktoren Dominic Cummingsfortsetter å lage kvalm for sin tidligere sjef Boris Johnson og blant andre helseminister Matt Hancock i Storbritannia. I dag publiserte Cummings et drepende blogginnlegg og flere tekstmelding-utvekslinger han hadde med statsministren under pandemihåndteringen, der Hancock kommer dårlig fra det. «Totally fucking hopeless», kommenterer Johnson 27. mars i fjor etter at Cummings har sendt ham en oppsummering av koronatestregimet helseministeren var ansvarlig for. Også da diskusjonen handler om mangel på respiratorer i samme periode skriver Johnson «It’s Hancock. He has been hopeless». Cummings’ opplysninger fra innsiden er en gavepakke for opposisjonen i kommende korona-høringer, ogLabour benyttet allerede i dag anledningen til å døpe helseministeren «Hopeless Hancock» i en debatt Underhuset.

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter