Nyhetsbrev 15. oktober: Kom seg unna politiet på butikken – varetektsfengslet i dag

God ettermiddag!

TIL HELSE: Den siktede 37-åringen etter massedrapene i Kongsberg onsdag, ble fredag overført til helsevesenet– Det er på bakgrunn av en vurdering av hans helsesituasjon som gjør at det er den beste løsningen, sier politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen til NRK. Han blir nå underlagt en fullstendig judisiell observasjon for å kartlegge psykisk helsetilstand. Buskerud tingrett har bestemt at 37-åringen skal varetektsfengsles i fire uker med medie-, brev- og besøksforbud. Han må sitte de første to ukene i isolasjon.

KOM SEG UNNA: Det kommer stadig flere detaljer om hva som skjedde i tidsrommet fra politiet først fikk kontakt med den siktede 37-åringen på en Coop-butikk i Kongsberg onsdag klokken 18.18 og frem til han ble pågrepet klokken 18.47.
        Klokken 18.17 ble det sendt ut melding om at dette var en PLIVO-hendelse (pågående livstruende vold, der politiet skal aksjonere umiddelbart) – og det var besluttet bevæpning. Da en bevæpnet patrulje ett minutt senere observerer siktede på butikken, har de ikke på seg verneutstyr (som ligger tilgjengelig i patruljebilen). De blir beskutt av siktede to ganger og må trekke seg unna. Ytterligere én tjenesteperson – med verneutstyr – kommer til, men da kommer 37-åringen seg unna.
        Politimester Ole Brederud Sæverud i Sør-Øst politidistrikt sier at det ble foretatt en «taktisk vurdering» om den første patruljen skulle bruke tid på å ikle seg vest og hjelm eller gå direkte til aksjon. «Den første patruljen gikk rett inn og tok ikke på seg verneutstyr»sier han til VG. Politiet vurderer nå løpende om de skal anmelde seg selv til Spesialenheten for politisaker.
Samtlige av de fem dødsofrene i Kongsberg skal ha blitt angrepet og drept etter at den første politipatruljen var i kontakt med siktede på butikken. Alle de tre som ble skadd i angrepet, er nå utskrevet fra sykehus. Ingen av dem skal ha vært livstrudende skadd.

«MANGLET KUNNSKAP»: Styreleder Oussama Tlili ved Kongsberg islamsk kultursenter uttalte til Filter Nyheter i går at den siktede Espen Andersen Bråthenvar innom moskéen to-tre ganger for fire-fem år siden. – Jeg spurte om han var en ny muslim, men jeg skjønte fort at han kunne ingenting om islam. Han manglet kunnskap om grunnleggende ting som vask og utøvelse av bønn. Jeg tenkte det er bra han er muslim, men jeg vet ikke hvor mye muslim han er. Det var førsteinntrykket mitt. Etter hvert skjønte jeg at vedkommende mer eller mindre trengte hjelp, sier Tlili. Les intervjuet her.

KONGELIG IRRITASJON: Den britiske dronningen ble overhørt på en livestream fra det walisiske parlamentet torsdag, da hun diskuterte FNs kommende klimatoppmøte i Glasgow med Hertuginnen av Cornwall og nasjonalforsamlingens president Elin Jones«Spesielt, er det ikke? Jeg har hørt mye om COP (klimatoppmøtet, red. anm.)… Vet fortsatt ikke hvem som kommer. Ingen idé. Vi vet bare om folk som ikke kommer… Det er veldig irriterende når de snakker, men ikke handler», sa dronningen. Det er fortsatt ukjent om Xi Jinping (president i Kina), Vladimir Putin (president i Russland), Narenda Modi (statsminister i India) og Jair Bolsonaro (president i Brasil) dukker opp på COP26 den 31. oktober. Flere fra det britiske kongehuset har uttrykt bekymring for hva som egentlig kan komme ut av det hele: «Vi kan ikke fortsette med flott prat, flotte ord, men ikke nok handling», sa prins William til BBC torsdag – etter at hans far Charles, Prinsen av Wales, tidligere i uka uttrykte forståelse for fortvilelse og sinne blant klimaaktivister fra organisasjoner som Extinction Rebellion.

SEKS PUNKTER: Er Støre-regjeringens nye klimapolitikk noe å juble for? Hver fredag mottar våre abonnenter et rykende ferskt nyhetsbrev om klima- og miljøspørsmål – denne uken leser vi regjeringplattformen med grønne briller og gir deg politikken oppsummert i kulepunkter. Hold deg oppdatert på den viktigste saken i vår tid: Bli abonnent og få «Elendig fredag» i mailboksen, du også.

God helg!

Jonas Skybakmoen,
Journalist i Filter Nyheter