Nyhetsbrev 15. november: Josimar-kilden fengslet i Qatar

God mandag!

MOT SLUTTEN: Mandag er det etter all sannsynlighet duket for prosedyrene i den to uker lange rettssaken mot 18-åringen Kyle Rittenhouse, som skjøt og drepte to menn og skadet en tredje under de voldsomme gateprotestene etter politidrapet på en svart mann i byen Kenosha, Wisconsin i slutten av august 2020. Tiltalte hevder at han skjøt i selvforsvar og har gjennom rettssaken insistert på at han kom til Kenosha fra hjemstaten Illinois for å beskytte bilforretning Car Source fra å bli vandalisert.
        18-åring er tiltalt for seks forhold, inkludert to drap og ett drapsforsøk, samt å ha satt livene til ytterligere to personer i fare (de ble skutt mot, men ikke truffet), i tillegg til ulovlig besittelse av skytevåpen (Wisconsin har liberale våpenlover, men Rittenhouse var under myndighetsalder). Etter volden har tenåringen blitt en slags maskot for den Trump-vennlige, radikale høyresiden i USA – 500 soldater fra nasjonalgarden i Wisconsin er satt i beredskap før dommen faller (juryforhandlingene kan ta både dager og uker).

«TRAPPES NED», IKKE «FASES UT»: Forhandlingene rundt en ny og forsterket klimaavtale på COP26 gikk litt over ett døgn på overtid i Glasgow – i innspurten kom India med et ufravikelig krav om å endre avtaleteksten til den mindre forpliktende ordlyden om at kullkraft skal «trappes ned», ikke «fases ut», noe Kina støttet. Flere land protesterte, men godtok likevel formuleringen for å få vedtatt resten.
        Møteleder Alok Sharma beklaget i sluttalen og sa han forsto den «store skuffelsen» – i en oppsummering kaller han COP26 både en «skjør seier» og en «historisk avtale», der 1,5-gradersmålet har svak puls, men lever.
     Utover å «fase ned» kull ble de 196 landene enige om følgende:

  1. Å legge vitenskapen til grunn for klimapolitikken og holde fast ved 1,5-gradersmålet
  2. Doble bistand til klimatilpasning innen 2025.
  3. Nye regler for kjøp og salg av CO2-kvoter.
  4. Alle land som ikke har meldt inn mål som vil nå 1,5- eller 2-gradersmålet, må gjøre dette innen seks år, samt…
  5. … slutte med «ineffektive» subsidier av fossil energi, det vil si at støtten som ikke er effektiv gradvis skal fjernes. (Det er noe uklart hva sistnevnte vil innebære i praksis).

I tillegg ble flere land enige seg i mellom om tidenes største satsning mot avskoging, og over 100 land ble enige om å kutte sine metanutslipp med 30 prosent.
        FNs generalsekretær António Guterres mener avtalen er et viktig skritt i riktig retning, men at den «kollektive politiske viljen» ikke er stor nok til å løse de dype motsetningene. Klimaminister Espen Barth Eide mener den er et stort steg i riktig retning, mens Bellona-leder Frederic Hauge hevder at mye av Paris-avtalen ville vært «ferdig og uthult» om ikke denne avtalen kom på plass. Flere aktivister har uttrykt stor skuffelse over slutterklæringen, deriblant Greta Thunberg, som gjentok sitt «blah, blah, blah» på Twitter.

ARRESTERT: Som en reaksjon på at Josimar er blitt truet med søksmål av VM-sjefen i Qatar (med toppadvokater fra det norske firmaet Simonsen Vogt Wiig som budbringere), publiserte Filter Nyheter fotballmagasinets artikkel «The trial of Abdullah Ibhais: «Put a spin on it» på nytt lørdagI dag kom opplysninger om at artikkelens hovedperson Abdullah Ibhais – som tidligere var ansatt i VM-arrangørenes PR-avdeling og ifølge Josimars artikkel nektet å lyve om lønn- og arbeidsforhold i landet – er pågrepet av politiet. Josimar skriver på Twitter at Ibhais hadde gjort avtale om et intervju hos NRK mandag, og at dette kan være bakgrunn for pågripelsen. Han blir holdt på en celle sammen med 19 andre og skal ha påbegynt en sultestreik i protest, skriver magasinet.

«GENERERER HAT»: Fikk du med deg vår ferske langlesning om Britain First – det lille, muslimfiendtlig partiet i Storbritannia der medlemmene har oppsøkt hoteller som kanskje/kanskje ikke huser asylsøkere for å lage «anti-migrant»-videoer med mål om å piske opp hat i egne forum? «Hotell-aksjonene» er ikke voldelige, men har skapt stor frykt både blant muslimer og de ansatte på hotellene, mener Safya Khan-Ruf i organisasjonen Hope Not Hate: – Det handler om å generere så mye hat og sinne i lokalmiljøene som mulig. De har definitivt oppfordret til vold ved å fyre opp om hatet, ved å snakke om en «invasjon» av asylsøkere og om hvordan dette landet må bli «britisk igjen».

STENGER AKTIVISTER INNE: Søndag omringet kubanske sikkerhetsstyrker hjemmene til aktivister som hadde varslet at de ville delta i en protestmarsj mandag for demokratiske reformer og større politisk frihet. Myndighetene har nektet tillatelse til mandagens «Sivil marsj for forandring» og hevder arrangørene er «undergravende organisasjoner» som blir finansiert av USA. Den mest kjente av aktivistene, dramatikeren Yunior García Aguilera, sier til Washington Post at telefonlinjen og internettforbindelsen hans har vært brutt de siste dagene og at han fryktet for livet til familiemedlemmer. Reportere basert i hovedstaden Havanna som arbeider for det spanske nyhetsbyrået EFE er midlertidig fratatt presseakkrediteringen.
        Mandagens planlagte marsj er en fortsettelse av massedemonstrasjonene i juli mot myndighetenes håndtering av covid-19-pandemien og en økende strøm-, mat- og helsekrise på øya. Flere hundre demonstranter ble pågrepet i det som var de største protestene Cuba har sett på seks tiår – flere sitter fremdeles fengslet. I høst har det kommunistiske regimet slått hardt ned på nye protestforsøk og advart kubanske journalister og aktivister om at de kan møte rettslige skritt for sivil ulydighet. USAs utenriksminister Antony Blinken fordømte søndag det han kalte de kubanske myndighetenes «trusseltaktikk». I solidaritet med de kubanske aktivistene ble det søndag arrangert støttedemonstrasjoner flere steder, deriblant i Miami der det bor mange eksilkubanere.

Ha en fortsatt fin dag!


Med vennlig hilsen,
Redaksjonen i Filter Nyheter