Nyhetsbrev 15. juni: Nå vil flertallet kaste byråd Lan-Marie Berg

God ettermiddag!

SISTE: Det er flertall i Oslo bystyre for mistillit mot Lan Marie Berg (MDG), byråd for miljø og samferdsel. Det ble klart etter at Rødt i en pressekonferanse tirsdag varslet at de støtter forslaget.
– Byråden har gang på gang valgt å ikke informere de folkevalgte, sa Rødts gruppeleder Eivor Evenrud, som mener Berg har brutt informasjonsplikten, ikke fulgt god forvaltningsskikk og utvist «manglende styring og ledelse».
Bakgrunnen for kravet om at Berg må gå er kostnadssprekken på 5,2 milliarder kroner i arbeidet med ny vannforsyning i Oslo – og at byråden ikke informerte bystyret om dette før 20. mai i år.
        Rødt har anmodet Berg om å gå frivillig, mens mistillitsforslaget formelt skal voteres over i morgen, onsdag. 30 representanter må stemme for dersom det skal få flertall – per nå ligger det an til at 32 representanter støtter forslaget.
        Det interessante nå er hvordan byrådsleder Raymond Johansen (Ap) forholder seg til dette – stiller han seg bak Lan Marie Berg, står hele byrådet i fare for å måtte gå.

DEMONSTRERER MOT LOVFORSLAG: Mens Pride-flagg i disse dager flagrer over hele Norge, vedtar Ungarn en lov som skal forby alt innhold som anses å fremme homofili, samt kjønnskorrigerende behandling til personer under 18 år. En slik lovendring vil forby enhver diskusjon knyttet til kjønnsidentitet og seksuell legning i offentligheten, inkludert i skole og media.
        Rundt 5000 personer møtte mandag kveld opp foran det ungarske parlamentet i Budapest for å protestere mot det nye lovforslaget, som skal stemmes over i dag. Det er ventet flertall for forslaget.
        Det nasjonalkonservative partiet Fidesz, ledet av statsminister Viktor Orbán, beskriver selv lovendringen som et forsøk på å beskytte barn fra pedofili. Dunja Mijatovic, kommisjonær for menneskerettigheter i Europarådet, har advart ungarske politikere på det sterkeste mot å stemme ja til et forslag som begrenser menneskerettigheter. Hun sier til France 24 at en slik lovgivning vil forsterke fordommer mot lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. 

DET FARLIGE HATET: I 2021 er det ti år siden den høyreekstreme terroren i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli. Vi mener det journalistiske arbeidet for å belyse, avdekke og avsløre miljøer og aktører som deler høyreekstremisme, raseideologi og muslimfiendtlighet er viktigere enn noensinne. Derfor sammenstiller vi nå våre beste reportasjer, artikler og analyser til et spesialmagasin: «Det farlige hatet» vil gi leserne et innblikk i hvordan det urovekkende tankestoffet har fått vokse seg større de siste årene. Kjøper du et årsabonnement nå, sender vi deg både vårt ordinære juninummer, spesialmagasinet «Det farlige hatet» og et bærekraftig handlenett. Klikk her eller bruk knappen i bunnen av denne e-posten.

SENTERPARTIET STUPER: NRKs ferske partimåling viser at Senterpartiet på et par måneder har mistet hver fjerde velger i Finnmark, mens Arbeiderpartiet går frem i nord. I distriktsmålingen – der 600 personer i alle 19 valgdistrikter (tidligere fylker) er spurt – er Rødt over sperregrensa. Dersom Rødt får 4,2 prosent i valget, vil det sikre Rødts leder Bjørnar Moxnes sju nye partikollegaer på Stortinget. Målingen viser også at Venstres Abid Raja står i fare for å miste Stortingsplassen, skriver Budstikka

SNAKKER UT OM LAB-TEORI: I et sjeldent intervju med New York Times snakker en av de fremste virologene i Kina, Shi Zhengli, ut om lab-lekkasje-teorien rundt koronaviruset. Samtidig som Zhengli anses som en helt for å bekjempe pandemien i Kina, jobber hun i laboratoriet det spekuleres i om kan ha sluppet ut viruset. Zhengli benekter denne teorien på det sterkeste, men New York Times påpeker at påstandene hennes er vanskelige å validere på grunn av Kinas hemmelighold.
        Ideen om at viruset kan ha forsvunnet fra et laboratorium var lenge avfeid for å være lite sannsynlig og som en konspirasjonsteori. Men den siste tiden har det oppstått så mye tvil om informasjonen fra Kina, at flere ønsker å undersøke lab-teorien grundigere. G7-landene vil ha en så åpen og transparent forskning av virusets opphav som mulig. 

Med vennlig hilsen,
Redaksjonen i Filter Nyheter