Nyhetsbrev 13. april: Statsministeren rykker ut i narko-debatten

God kveld!

IKKE LIKHET FOR LOVEN: Samtidig som Arbeiderpartiet ser ut til å være villige til å stanse rusreformen på sitt landsmøte senere i uka, kommer statsminister Erna Solberg (H) nå på banen med en argumentasjon som er nødt til å svi for selverklærte sosialdemokrater. I et intervju med VG i kveld peker Høyre-lederen på sosial urettferdighet som årsak til at hennes parti til slutt gikk inn for avkriminalisering: – Så har erkjennelsen vår kommet til at den type oppfølging av ungdom er for tilfeldig, den er for lite systematisk og har for mye preg av straff. Og den blir sosialt ujevn. Det er ingen tvil om at du raskt får en påtaleunnlatelse eller unngår bot hvis du har ressurssterke foreldre med god økonomi, mens hvis du ikke har foreldre som kan hjelpe deg ut av den situasjonen, så får du en annen oppfølging. Solberg ber Ap være med på «den riktige siden i en stor sosial reform for fremtiden».

APROPOS – POLITIET PÅ TYNN IS: Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud krever nå en gjennomgang i hele landet av praksisen rundt ransaking av personer på jakt etter narkotika.  I et brev til alle statsadvokatembetene ber Maurud om å granske om politiets ransakelser avviker fra loven. «I tillegg bes det om en undersøkelse og vurdering av praksis hva gjelder kroppslige undersøkelser i slike saker, i form av urinprøve, blodprøve eller undersøkelse av kroppens hulrom.» – Det er alvorlig dersom det skapes tvil om at politiets og påtalemyndighetens praksis ved bruk av tvangsmidler i mindre narkotikasaker følger gjeldende regler, skriver politidirektør Benedicte Bjørnland i en uttalelse. Den oppsiktsvekkende granskningen av norsk politi kommer etter at Riksadvokaten i høringen om rusreformen slo ned på argumentasjon fra statsadvokat Geir Evanger fra Det nasjonale statsadvokatembetet, som også er nestleder i Norsk narkotikapolitiforening, en konservativ lobbyorganisasjon utenfor politiet som er motstandere av avkriminalisering.


OPPTIL TRE MÅNEDER FORSINKELSE: Ingenting tyder på at Norge på kort sikt vil kunne gi grønt lys for Johnson & Johnson-vaksinen, etter at USAs legemiddeltilsyn FDA i dag satte vaksinen på vent på grunn av funn av seks mistenkelige blodpropptilfeller hos vaksinerte. Det gir grunn til pessimisme for framdriften i bekjempelsen av pandemien i en lang rekke land.
    På dagens pressekonferanse her hjemme opplyste FHI at massevaksineringen i Norge kan bli forsinket med åtte til tolv uker hvis vi verken tar i bruk AstraZeneca eller Johnson & Johnson-vaksinen.
 

TESTKAPASITET = TRØBBEL FOR VAKSINEPASS: Etterhvert som vaksineringen får fart på seg i stadig flere land, vekkes interessen for såkalte innenlandske vaksinepass eller vaksinesertifikat. Israel var først ut og lanserte et digitalt «grønt pass» allerede i februar. Tirsdag forrige uke startet Danmark en gradvis gjenåpning av samfunnet med sitt «coronapas».I Norge er det ennå ikke besluttet om vi skal innføre noe liknende, og vi har sett på noe av det som gjør det vanskelig å følge danskene. Les artikkelen her!

Ha en fortsatt fin kveld!


Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter