Nyhetsbrev 12. august: Høyre ned 19 prosent

God ettermiddag!

FLYKTNINGDEBATTEN KOMMER: Talibanhar tatt kontroll over den strategisk viktige byen Ghazni bare 15 mil fra Afghanistans hovedstad, og slaget om Kabul rykker stadig nærmere. (Amerikanske militærstrateger har anslått at Kabul kan være isolert om én måned og ute av myndighetenes kontroll om 90 dager). 
    Den forutsigbare – men uventet hurtige – kollapsen etter de vestlige styrkenes tilbaketrekning får EU-statslederne til å frykte en ny flyktningkrise. FN anslår at 500 000 mennesker kan bli presset til å flykte til nabolandene Pakistan, Iran og Tajikistan etterhvert som situasjonen i Afghanistan forverres, og i Tyskland tar utenriksdepartementet det som en selvfølge at ankomstene til Europa vil påvirkes i nær framtid. Tyskerne anmoder derfor alle land om å bistå mens flyktninger ennå kan få hjelp i regionen og i relativt trygge områder av Afghanistan.
    Talibans siste framrykning mot Kabul kommer samtidig som Tyskland, Nederland og Frankrike har stanset deporteringen av afghanske asylsøkere med avslag, med henvisning til forverringen, mens andre europeiske land er på gjerdet i frykt for å oppmuntre til en ny flyktningstrøm. 

LYTTER: Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja er i dag og i morgen i Oslo, blant annet for å møte utenriksminister Ine Eriksen Søreide. – Det er svært modig av henne å stå i spissen for denne bevegelsen, og vi har diskutert hva Norge kan gjøre for å fortsette å støtte hennes arbeid, sa Søreide på en felles pressekonferanse i formiddag.
     Også konsernsjef Svein Tore Holsether i gjødselprodusenten Yara skal møte Tikhanovskaja mens hun er i Norge. Det norske selskapet er den viktigste enkeltkunden til den hviterussiske gruvebedriften Belaruskali, som er et av de største statseide selskapene i Hviterussland, og en kilde til utenlandsk valuta for Lukasjenko-regimet. I et lengre interjvu med NRK gir ikke Holsether noen lovnader om at Yara skal trekke seg ut eller legge mer press på diktaturet . – Vi kan komme i en slik situasjon at vi ser at det vi gjør ikke nytter lenger, for eksempel at den uavhengige fagbevegelsen ønsker at vi trekker oss ut, og da går vi ut. Foreløpig blir vi, men det er en vurdering vi må gjøre hver dag, sier konsernsjefen. – Jeg går inn i møtet først og fremst for å lytte, sier han til NRK om dagens møte.

HØYRE PÅ FØR-KORONA-NIVÅ: Ennå ingen lyspunkter for Erna Solberg på meningsmålingene. I en måling fra Respons Analyse for VG og Bergens Tidende, som er tatt opp den siste uka, får Høyre bare 18,9 prosent (mot Ap24,8). Det er svært likt Norstats måling for DN publisert i formiddag, der Høyre får 19,1 prosent og Ap 24 prosent. På begge målingene er både MDG (hhv. 5,1 og 5,9 prosent i VG og DN) og Rødt over sperregrensen, mens KrF har nok med å holde seg over 3 prosent. Borgerlig side er altså svært langt fra mandater som kan hindre rødgrønn valgseier. VG påpeker at Høyre på papiret har mistet 250 000 velgere siden toppnoteringen i mars (27,8 prosent), da nordmenn flokket til statsministerpartiet i starten av koronakrisen.

ULTIMATUM: En Frp-veteran i Rogaland har meldt seg ut av partiet fordi han ikke fikk lov til å være medlem av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), skriver Vårt Land. – Han fikk valget, enten er du medlem av Fremskrittspartiet eller SIAN. Det er ikke mulig å være begge deler, sier leder Kristoffer Birkedal i Sandnes Frp, og legger til: – Han valgte å bli i SIAN.
     I kjølvannet av terrorangrepet mot en moské i Bærum i 2019, og en avsløring i Filter Nyheter om Frps muslimfiendtlige ordførerkandidat på Nesodden (som ble ekskludert), kunngjorde daværende partileder Siv Jensen at det å være medlem av SIAN ikke kan kombineres med å være Frp-medlem. Linjen har altså blitt videreført under Sylvi Listhaug.
     SIAN er en muslimfiendtlig og høyreradikal organisasjon som bruker borgerkrigsretorikk der norske muslimer framstilles som «uintegrerbare barbarer» og «okkupanter» i ledtog med politikere, politiet og dommere i Norge, som alle betegnes som «kulturmarxister».

Ha en fortsatt fin dag!

Med vennlig hilsen, 

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter