Nyhetsbrev 12. april: Iran truer med hevn for israelsk atom-sabotasje

God ettermiddag!

SABOTASJE PREGER ATOMVÅPEN-SAMTALER: Iran lover hevn etter gårsdagens antatt israelske angrep mot atomanlegget i Natanz. En eksplosjon ødela i går hele den interne strømforsyningen som drifter sentrifugene som anriker uran i anlegget, ifølge New York Times. Gitt at det dreide seg om sabotasje, var den trolig svært vellykket: Det kan ta omlag ni måneder å få igang produksjonen igjen. Israel har tidligere gjort ødeleggelser på det iranske atom(våpen)programmet med både cyberangrep og attentater, men bekrefter aldri offentlig hvilke aksjoner landet står bak.
     Hendelsen får direkte innflytelse på USAs nye (indirekte) atomsamtaler med iranerne i Wien, der Israel fra utsiden opponerer mot Biden-administrasjonens forsøk på å få Iran tilbake i en avtale som ligner den fra 2015 som Trump sparket bein på. «Sionistene vil ta hevn på grunn av våre framskritt på veien mot sanksjonslettelser. Men vi vil ta vår hevn over sionistene», uttalte  Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif i morges.
 

NYTT DØDSFALL: Ytterligere én person som deltok på et arrangement i regi av konspirasjonsteoretikeren og koronafornekteren Hans Kristian Gaarder i Gran kommune fredag 26. mars, er dødKvinnen i 70-årene skal verken ha ønsket å bli testet for korona eller motta helsehjelp før hun døde, til tross for at hun ble stadig sykere, opplyser familien. En hurtigtest etter dødsfallet har konkludert med at hun var smittet av koronaviruset.
    Når det gjelder Gaarder, gikk kommunen i dag ut med at den foreløpige obduksjonsrapporten viser at dødsfallet var forenlig med covid-19. Smittesporerne på Hadeland har har hatt store vanskeligheter med å kartlegge hvem som deltok på Gaarders arrangement i palmehelga. Helsepersonell har til dels blitt motarbeidet. Ifølge kommunelege Are Løken i Gran er det nå bekreftet smitte hos fire personer som deltok på møtet fredag 26. mars, mens minst fem personer er såkalt sekundært smittede. 
      Kommunen og politiet er kjent med at Gaarder også hadde invitert til en «workshop» lørdag 27. mars, men har ikke fått klarhet i om den faktisk ble gjennomført. Filter Nyheter skrev før helga mer om hvem Gaarder var og hvilke idéer miljøet rundt ham forfekter før helga – les artikkelen vår her.

VÅR GUIDE TIL ANSVARSFRASKRIVELSEN: Resultatet av klimaplan-behandlingen i Stortinget ble det ansvarlig statsråd Sveinung Rotevatn (V) omtalte som «worst case scenario» i et intervju med Filter Nyheter i februar. Det var faktisk bare fem forslag fra Fremskrittspartiet som fikk flertall, av de 478 forslagene som ble fremmet – i tillegg til selve planen. Hva nå? Det er klart at Norges klimaplan vil endres, avhengig av hvem som sitter i regjering. Filter har derfor rotet rundt i «kaos-innstillingen», som Marit Arnstad (Sp) kalte den, på jakt etter håndfaste svar.

NYNAZISTER MÅTTE «REDDES»: Uroligheter blant motdemonstranter eskalerte til steinkasting, slagsmål og mindre opptøyer da den muslimfiendtlige organisasjonen SIAN kom til Drammen sentrum for å provosere fram slike scener på lørdag. En av de mest dramatiske situasjonene oppsto da to  nynazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) dukket opp blant motdemonstranter og nysgjerrige utenfor politiets barrikaderSe vår video av hendelsen her.
Ha en fortsatt fin dag!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter