Nyhetsbrev 11. november: Smitterekord i Tyskland

God ettermiddag!

SMART OG SKITTENT: Den internasjonale krisen knyttet til Hviterusslands bruk av migranter på den polske grensa som pressmiddel mot EU, eskalerer dag for dag. Deutsche Welles kommentator Barbara Wesel peker på hvordan situasjonen synliggjør Europas svakheter og kynismen i maktpolitikken i både Polen, Russland og Hviterussland. «Når flyktningpolitikk kommer på agendaen, tar nasjonalisme over diskursen. Det var ren ondsinnethet fra enkelte medlemsland som produserte dette politiske sammenbruddet, og først og fremst var det Ungarn og Polen som forhindret all felles grunn og framdrift», skriver Wesel. Hun mener hele opptakten til krisen lukter av Kreml: «Ideens smarte skittenhet ser ut til å peke mer til Vladimir Putin enn til Hviterusslands leder, som til tider framtår som brutal og enkel på samme tid. Man kan formelig se Russlands utenriksminister Sergej Lavrov glise da han foreslo at EU kan kjøpe seg ut av flyktningtransportene til den polske grensen slik de gjorde med Tyrkia».

SMITTEREKORD I TYSKLAND: Det siste døgnet har det tyske folkehelseinstituttet Robert Koch Institute (RKI) registrert 50 196 nye smittetilfeller av covid-19. Det er det høyeste antallet daglige smittede siden pandemien først rammet landet. Samme døgn ble det registrert 235 nye koronadødsfall. Antall smittetilfeller per 100 000 tyske innbyggere lå den siste uka på 249,1 i snitt.
     Tyske politikere og helsemyndigheter roper nå varsko om den rekordhøye smitten. Den tyske virologen Christian Drosten sa at han fryktet 100 000 nye personer kunne miste livet til covid-19. Kansler Angela Merkel har bedt om hastemøte med de tyske delstatslederne for å sette inn samkjørte tiltak over hele landet, deriblant å få fortgang på booster-vaksineringen. Fra og med mandag vil Berlin kun tillate fullvaksinerte personer og personer som har gjennomgått koronainfeksjon å få innpass på offentlige steder som treningssentre, restauranter og barer.

UTNYTTER PANDEMIEN: Det var italienske nyfascister fra partiet Forza Nuova som deltok i den voldelige stormingen av fagforeningen CGILs hovedkvarter i Roma for en drøy måned siden. Filter Nyheter har snakket med eksperter om hvordan ytre høyre i landet har forsøkt å ta kontroll over en broket forsamling av new age-hippier, vitenskapsfornektere og konspirasjonsteoretikere som protesterer mot myndighetenes smitteverntiltak i gatene. Det skjer samtidig som høyrepopulister fra de etablerte partiene Lega og Fratelli d’Italia deler fantasier om koronavirusets opphav og samlet sett oppnår nær 40 prosent på meningsmålingene. Les vår ferske artikkel her.

SKREV OM CHRISTCHURCH FØR MUSLIMANGREP: Mannen som kjørte ned og drepte en muslimsk familie i Canada i juni i år, kan ha vært inspirert av den høyreekstreme moskémassakren i Christchurch i New Zealand i 2019. Det er kanadiske Global News som skriver at etterforskningen har avdekket en rekke ideologiske notater skrevet av gjerningsmannen, der han framstår som tilhenger av Christchurch-terroristen Brenton Tarrant. Manifestet Tarrant la ut på nettet har senere vært inspirasjonskilde for en rekke andre høyreekstreme drapsmenn, blant dem den norske nazisten Philip Manshaus. Tarrant var i sin tur inspirert av Anders Behring Breivik.
     En 44 år gammel kvinne, hennes ektemann, deres 15 år gamle datter og hennes bestemor (74) ble drept i terrorangrepet i Canada, mens familiens ni år gamle sønn ble alvorlig skadd.

Med vennlig hilsen,
Redaksjonen i Filter Nyheter