Nyhetsbrev 11. mai: Bombingen av Gaza fortsetter

God kveld!

ESKALERTE: 28 mennesker, inkludert ti barn, er så langt drept av israelske raketter mot mål på Gaza-stripen, ifølge tall fra palestinske selvstyremyndigheter. 
     Samtidig er to kvinner bekreftet drept i rakettangrep fra palestinske områder mot Ashkelon i det sørlige Israel. Hamas eller assosierte grupper skal så langt i opptrappingen ha avfyrt flere enn 400 raketter. 
     Den omfattende israelske bombingen på Gazastripen (flere framtredende militære Hamas-ledere er blant de drepte) kom etter at den militære fløyen av Hamas i går skjøt flere raketter mot Jerusalem . Dette var i sin tur begrunnet med mandagens opptøyer i Jerusalem, der flere hundre palestinere ble skadd i sammenstøt med israelsk politi.  USAs utenriksminister Antony Blinken ba mandag om at Hamas umiddelbart stanset rakettoppskytingen, og at begge sider måtte gjøre sitt for å roe ned den spente situasjonen. Både Hamas og Israels regjering truer med kraftig opptrapping, men det er ventet at en form for indirekte forhandlinger vil bli forsøkt i morgen.
    Uroen i Jerusalem sammenfaller med viktige høytider for både palestinere og israelere: slutten på Ramadan, muslimenes hellige måned, og Jerusalem-dagen, der israelske nasjonalister i går feiret at Israel annekterte Øst-Jerusalem i 1967. 

ENDA DYRERE: Regjeringen la tirsdag frem revidert nasjonalbudsjett, som er sterkt preget av koronapandemien – oljepengebruken anslås nå til totalt 402,6 milliarder kroner, nær 90 milliarder høyere enn i budsjettforslaget fra i fjor høst. Det tilsier nok et brudd med handlingsregelen. Det meste av økningen i oljepengebruken «skyldes ekstraordinære støttetiltak i forbindelse med pandemien», skriver regjeringen, som likevel tror det kan bli «sterk vekst» i norsk økonomi fra andre halvår (men mindre enn de først trodde). Optimismen kommer imidlertid med forbehold: Dersom smitten går ned, vaksineringen raskt og smitteverntiltakene fases ut, kan fastlands-BNP vokse med 3,7 prosent og arbeidsledigheten på sikt gå ned, ifølge regjeringen. Se andre nøkkeltall og budsjettendringer i oversikten til DN her.

DYSTERT: En forferdelig påminnelse om hvor ille koronasituasjonen i India har blitt: Mange lik skyller i land på breddene til Ganges, trolig fordi beboere i de fattige statene Uttar Pradesh og Bihar ikke har råd til å kremere sine døde (kapasiteten til å håndtere covid-19-ofre er også sprengt flere steder).

UÅR FOR NYNAZISTENE: Våre venner i Expo i Sverige  kom i morges med sin årsrapport for 2020 om de raseideologiske miljøene i Sverige. Dette er viktig også her hjemme fordi disse miljøene legger mye av premissene for all lignende organisering i Norge.
     Kortversjon: Det går dårlig med Den nordiske motstandsbevegelsen. Det som i flere år var et ganske vellykket forsøk på å samle ulike fraksjoner av nynazister og hvit makt-miljøer i samme, hierarkiske organisasjon, var i fjor preget av splittelse og frafall – i tillegg til manglende synlighet og politisk famling under pandemien. (Bildet er det samme på norsk side – men det kommer vi tilbake til). Samtidig har andre grupperinger tredd tydeligere fram, og det er flere urovekkende trender i høyreekstremistenes nettaktiviteter. Les hele rapporten her (pdf).


Med vennlig hilsen,
Redaksjonen i Filter Nyheter