Nyhetsbrev 1. september: Når skal 12-åringer vaksineres?

God kveld!

VAR FOR DÅRLIG FORBEREDT: Bare det siste døgnet er det registrert 1796 nye koronasmittede i Norge, FHIs prognose tilsier 4900 nye daglige smittede om tre uker gitt dagens smittebilde, og uroen øker rundt myndighetenes strategi for høsten generelt og såkalt grønt nivå ved skolene spesielt. I morgen holder statsminister Erna Solberg pressekonferanse om «smitte blant barn og unge», men det er foreløpig ikke kjent om hun vil tidfeste oppstart av en stadig mer uunngåelig vaksinering av 12-15-åringer.
     Sjef for medisinsk intensivavdeling på Ullevål sykehus, Dag Jacobsen, uttaler til NRK i kveld at vil ha gul beredskap på sykehusene og mener barn må vaksineres nå: – Vår gruppe av eksperter i avdelingen mener at vi må komme i gang med vaksinering av unge så fort som mulig. 
    Selv om antallet korona-innleggelser på intensivavdeling fortsatt er svært lavt, er smitten mye høyere blant barn enn helsetoppene hadde regnet med. I forrige uke økte de registrerte tilfellene med 174 prosent i aldersgruppen 13-19 år.  Folkehelseinstituttet vedgår at skolene ikke var klargjort for det planlagte covid-testregimet da elevene kom tilbake i høst: – Vi ga ikke kommunene god nok tid til å forberede testopplegget, og de fikk ikke raskt nok tilsendt tilstrekkelig mange hurtigtester. Dermed var det flere kommuner som ikke var klare første skoledag, sier FHI-direktør Camilla Stoltenbergtil VG. Hun bekrefter også at Helsedirektoratet og FHI ikke har vært enige om antallet tester elevene skal ta og om de kan være på skolen mens de venter på første prøvesvar. Det er Helsedirektoratet som har ansvar for å skaffe nok tester til kommunene. Helseminister Bent Høie er klar på at det ikke er aktuelt med nasjonale innstramminger i tiltakene.

TRÅR VANNET: Regjeringen får ros fra både økonomiprofessorer, miljøbevegelsen, SV og Rødt (iblandet en del «skulle vært gjort for lenge siden») etter den uventede kunngjøringen av et nytt skattesystem for oljeindustrien som er ventet å bremse leteboringen. Omleggingen ville vært utenkelig for noen få år siden, og manøveren bare to uker før valgdagen setter Arbeiderpartiet og Sp i skvis. «Det er nok mange i Arbeiderpartiet, både på LO-hold og på motsatt fløy, som ikke kan leve med at partiet fortsetter å trå vannet slik Hadia Tajik gjorde i Dagens Næringsliv umiddelbart etter forslaget ble kjent», kommenterer Snorre Valen i Trønderdebatt.
     Frp gikk på sin side umiddelbart ut mot Høyre med pauker, basuner og hamring på oljetønner. «Nå er det kun FrP som står igjen som garantisten for oljearbeideren, for norsk velferd og vår viktigste næring»uttalte Sylvi Listhaug.
    Dagbladets Geir Ramnefjell er skeptisk til hvordan detaljene i det nye skatteregimet faktisk ender opp. «Hvis Stortinget i løpet av forhandlingene seinere i høst kaster noen flere kjøttstykker til næringen for å kompensere endringene, kan resultatet bli ganske magert. Da var det ikke like mye å rope hurra for i valgkampen», skriver han.

FLYKTNINGSTATUS: Norge evakuerte totalt 860 afghanere i den kaotiske sluttfasen i Kabul, hvorav 676 har fått status som overføringsflyktninger etter innspill fra UD og Forsvarsdepartementet, opplyste UDI i dag. Av de sistnevnte er det 63 lokalt ansatte, 513 personer tilknyttet Forsvaret med familier, 28 barn uten foreldre og 72 menneskerettsforkjempere.

Ha en fortsatt fin kveld!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter