Nyhetsbrev 1. november: Klimatoppmøtet: «Ett minutt til midnatt»

God formiddag!

«FUCKED»: – Uten karbonfangst og lagring (CCS, red. anm.) er vi «fucked», sier Bellona-leder Frederic Hauge til VG under FNs klimatoppmøte i Glasgow. – Å si nei til CCS i den truende klimakrisen kan sammenlignes med å si nei til vaksiner i møte med en global pandemi, legger Hauge til – med klar adresse til deler av miljøbevegelsen som er skeptisk til tiltaket. Greenpeace-leder Frode Pleym har kalt karbonfangst og lagring en «falsk løsning», men liker dårlig å bli sammenlignet med vaksinemotstandere:
 – Det er et paradoks at politikerne som heier på CCS, samtidig er uvillige til å begrense leting etter enda mer olje. De nøler med å ta grep som vil kutte utslipp i tiårene framover, sier Pleym, mens leder Truls Gulowsen i Norges Naturvernforbund mener Bellona-Hauge «sparker i alle retninger»: – Jeg lurer på om Bellona fortsatt henger igjen der de var, da de varmt anbefalte å bygge ut gasskraftverk i Norge i håp om at vi en dag skulle fange og lagre CO2 fra disse kraftverkene, sier Gulowsen.
    På selve toppmøtet i Glasgow skal verten, Storbritannias statsminister Boris Johnson, holde hovedtalen i dag. «It’s one minute to midnight and we need to act now», heter det i manuset, samtidig som utsiktene til et gjennombrudd for 1,5-gradersmålet er dårlige. (The Guardian har en god direkteblogg fra Cop26 her).

SMØRING FOR OMSTRIDT ASYLMOTTAK? Det som kan se ut som en gave fra Danmark til Rwanda, nemlig 250 000 koronavaksiner fra danske overskuddslagre, får kritikk for å være «et ledd» i prosessen med å få rwandiske myndigheter til å etablere et dansk asylmottak i landet. De to landene signerte i våres en uforpliktende «intensjonsavtale» om et mulig samarbeid på asylfeltet, men i avtalen var ikke etablering av et dansk asylmottak i Rwanda nevnt spesifikt. Som et av landene i Den afrikanske union (AU) var Rwanda i sommer med på å fordømme det danske Socialdemokratiets valgløfte om å plassere slike asylsentre i et tredjeland utenfor EU. 
     Filter Nyheter har gått gjennom hva den nye loven fra Folketinget går ut på – blant annet at planen ikke er at asylsøkerne skal sendes tilbake til Danmark hvis de får rett på asyl – og om hvordan vaksinene til Rwanda ble en del av asylstridenLes artikkelen her

ABORTLOV I HØYESTERETT: Texas’ nye – svært omstridte – abortlov blir i ettermiddag igjen tema i USAs høyesterett. Avgjørelsene kan lede til midlertidig stans i iverksettelsen av loven og være viktig steg på veien mot en framtidig reversering, som avhenger av at minst en konservativ høyesterettsdommer endrer standpunkt. (Brett Kavanaugh er den mest sannsynlige kandidaten til å snu).
    Loven i Texas, som trådte i kraft 1. september, går ut på at det ikke lenger er mulig å ta abort etter at man hører fosterets hjerteslag (vanligvis rundt uke 6 i svangerskapet). Det gjøres ingen unntak om graviditeten har skjedd som følge av voldtekt eller incest, noe som gjør den til USAs strengeste abortlov.  Antall aborter i Texas ble redusert fra rundt 5000 månedlig til 2164 i september i år. 

VAKSINETURISME «FEIL VEI»: Da vi i Filter Nyheter tidligere i år skrev om informasjonskrigen rundt Sputnik-vaksinen, var russerne opptatt å framstille den tidlig utviklede vaksinen som så attraktiv at vestlige ville reise til Russland for å få fatt i den. Men i høst er situasjonen at russere reiser utenlands – særlig til Serbia, der de kan reise uten visum – for å ta en av de vestlige vaksinene. Én av årsakene er at Sputnik V ennå ikke er godkjent av den europeiske legemiddelmyndigheten EMA (ifølge EMA fordi russerne ikke legger fram tilstrekkelig dokumentasjon), og at russere med behov for å reise i Europa ikke kommer seg noen vei. Men noen oppsøker også Pfizer-vaksinen (eller Johnson&Johnson, i Kroatia) fordi de ikke stoler på legemidler framstilt av russiske myndigheter, skriver The Guardian. Det er en del av den utbredte skepsisen til Sputnik V som medvirker til at bare 32 prosent av russerne per i dag er fullvaksinert.

Med vennlig hilsen,

Redaksjonen i Filter Nyheter