NVE: Norge kan ikke stanse strømeksport for å senke prisen

KAN IKKE STANSE EKSPORTEN BARE FOR Å SENKE PRISEN: Det er mulig for Norge å strupe strømeksporten til andre land uten å bryte EØS-avtalen. Men det krever at «relevante hensyn» tilsier det – som at forsyningssikkerheten er truet. Å stanse strømeksporten simpelthen fordi prisene er høye går ikke, mener Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som har utredet spørsmålet for Olje- og energidepartementet. «Et viktig element i den vurderingen er at (eksportstansen) ikke skal gå lenger enn det som er nødvendig for å oppnå tilstrekkelig forsyningssikkerhet», sier energidirektør Kjetil Lund i NVE i en pressemelding som siteres av NRK. I morgen slås det nok en gang strømprisrekorder: Både Oslo og Bergen får for første gang en snittpris gjennom døgnet på over 4 kroner per megawatt-time, mens den på Sørlandet blir på godt over 5. 

60 MIGRANTARBEIDERE FENGSLET: Nylig fengslet Qatar 60 gjestearbeidere som demonstrerte mot manglende lønn, i tillegg til at noen av dem ble deportert, skriver AP. Noen av demonstrantene skal ikke ha mottatt lønn på hele sju måneder, ifølge en talsperson for menneskerettsgruppa Equidem. Arbeiderne skal ha blitt anholdt i lokaler uten airconditioning mens det var over 40 grader utendørs. Til AP erkjenner Qatars myndigheter at flere personer er fengslet for å ha brutt landet sikkerhetslover, men at arbeiderne vil få etterbetalt manglende lønn av Arbeidsdepartementet. Myndighetene hevder firmaet allerede var under etterforskning. 


  • AKKURAT NÅ ER DET EKSTRA LURT Å TEGNE ABONNEMENT PÅ PAPIR-FILTER. Hvis du signer deg opp nå, sender vi deg sommerens spesialnummer om sportsvasking som bonus, helt uten ekstra kostnad. Klikk her for å lese mer!


ADVARER MOT Å FRIGI DOKUMENTER: Adam Schiff, Demokrat og leder av etteretningskomiteen i Represenantenes hus, advarer mot å offentliggjøre FBIs ordre for ransakelsen av Donald Trump bolig Mar-a-Lago. En rekke medier har gått sammen om å be retten om å vurdere å frigi dokumentene basert på stor offentlig interesse, og det ser ut til at retten vil godkjenne en revidert og sensurert versjon. Søndag argumenterte Schiff for at en offentliggjøring av dokumentene kan ha utilsiktede konsekvenser, for eksempel ved at Trumps advokater kan forsøke å avskrekke vitner eller avspore legitim etterforskning. 

EN FATTIG TRØST: Ukrainske angrep på ammunisjonsdepoter bak russiske frontlinjer og videoer på sosiale medier av enorme eksplosjoner like bak horisonten er definitivt store propagandaseiere for det invaderte landet. Men det er tvilsomt om angrepene vil endre krigens gang, med den russiske militærindustriens evne til å kverne ut store mengder «dum» ammunisjon, skriver New York Times. Landet er også i ferd med å finne nye forsyningslinjer for mikrochiper og annet landet trenger å importere for å lage mer sofistikerte våpen. I går varslet ukrainske militærstyrker om mulig mobilisering på russisk side for nye fremstøt onsdag, som er både Ukrainas selvstendighetsdag og dagen det er et halvt år siden invasjonen startet.

Ha en fortsatt god dag! Hilsen Filter-redaksjonen