NSM-skandalen: Justisdepartmentet ble varslet om mulig regelbrudd våren 2022

Sjefen for Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), Sofie Nystrøm, gikk fredag av med umiddelbar virkning fordi hun er ansvarlig for ulovlige låneavtaler på totalt 200 millioner kroner som NSM inngikk med mangemilliardæren John Fredriksens eiendomsselskap Norwegian Property, i forbindelse med leie av nye kontorlokaler.

Fordi det er Stortinget som bestemmer budsjettene til statlige etater, skal de ikke påføre staten gjeld hos private aktører i tillegg.

Ifølge justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) visste ikke Justis- og beredskapsdepartementet at NSM hadde finansiert sikkerhetstilpasninger av bygget på Fornebu, IT-utstyr og møbler med et lån hos utleieren.

Filter Nyheter fikk fredag ettermiddag innsyn i dokumenter som viser at departementet var klar over problemer med prosessen bak leieavtalen allerede i mai 2022.

Kommunaldepartementet gjorde oppmerksom på regelbrudd

Siden 2020 har det vært obligatorisk for statlige virksomheter å bruke Statsbygg som rådgiver ved leie av lokaler i det private markedet, med en gang forpliktelsene overstiger 30 millioner kroner. Kontraktene til Nasjonal Sikkerhetsmyndighet er mye større enn dette.

24. mai 2022 varslet statsforvaltningsavdelingen i Kommunal- og distriktsdepartementet om at NSM ikke så ut til å ha fulgt denne regelen.

«Ut frå brevet til JD forstår vi at NSM ikkje har brukt Statsbyggs rådgivarteneste i anskaffingsprosessen. Kan JD forklare korleis NSM har nytta Statsbyggs rådgivarteneste?», spurte Kommunaldepartementet i en e-post til Ju...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.