Navalnyj død – Putin holdes ansvarlig

Fra dokumentaren «Navalny».

– Russiske myndigheter bærer det hele og fulle ansvar for Navalnyjs tragiske død, sier Norges statsminister Jonas Gahr Støre etter at opposisjonsleder Aleksej Navalnyj døde i en straffeleir nord i Russland i dag. (Dødsfallet er i skrivende stund ikke uavhengig bekreftet).

Overfor Novaja Gazeta gir Navalnys mor uttrykk for at han var i relativt god form så sent som i starten av denne uka. – Vi så ham i fengselet 12. februar. Han var i live, frisk og glad, sier Ludmila Navalnyja ifølge Reuters. Aktivistens kone, Julia Navalnyj, ber om at Vladimir Putin personlig holdes ansvarlig. Fredsprisvinner og Novaja Gazeta-redaktør Dmitrij Muratov kaller dødsfallet «et mord» i en en kommentar i egen avis. Også flere nordiske eksperter påpeker at Putin-regimet er ansvarlig uavhengig av selve dødsårsaken. – Han ble drept av det russiske regimet (…)  Måten han ble behandlet på i fengselssystemet bidro direkte til hans død, sier Russland-ekspert Jakub Godzimirski i NUPI til VG.

Mens han drev politisk virksomhet i 2020 ble Navalnyj forgiftet med nervegiften novitsjok, i det som etter alt å dømme var et attentat utført av agenter fra FSB. Han overlevde etter behandling i Tyskland, kom tilbake til Russland i januar 2021 og har de siste årene vært politisk fange basert på oppkonstruerte straffesaker.

Til dokumentarfilmen «Navalny» ble Putin-kritikeren i 2021 bedt om å spille inn en beskjed til det russiske folk til den dagen han ble tatt av dage: «Dere får ikke lov til å gi opp. Hvis de bestemmer seg for å drepe meg, betyr det at vi er utrolig sterke. Vi må benytte oss av dette og huske at vi er en stor maktfaktor som blir undertrykket av disse dårlige mennene. Vi forstår ikke hvor sterke vi faktisk er. Det eneste som trengs for at ondskapen skal seire, er at gode mennesker ikke gjør noe. Så – ikke vær inaktive.»


20 PROSENT PLAGIAT KAN GÅ UNDER RADAREN: Til nå er det oppdaget 125 tilfeller av tekstsammenfall i helseminister Ingvild Kjerkols masteroppgave, ifølge VGs oppdaterte oversikt. Det tilsvarer 12,2 prosent av hele oppgaven. Det er imidlertid ikke sikkert at sensor ville reagert på det tresifrede antallet, selv dersom alle tekstlikhetene hadde dukket opp i den elektroniske plagiatkontrollen. Nord universitet ber nemlig ikke sensorene om å gå nærmere inn og sjekke tekstlikhetene i plagiatrapporten før andelen passerer 20 prosent. 

Det går fram av universitetets retningslinjer for behandling av fuskesaker. Ingen av de ti største studiestedene i Norge opererer med noen liknende terskel. – Selve tallet i seg selv sier ikke noe om dette er tekstlikhet som er kreditert eller som ikke er kreditert –  det må du sjekke manuelt, sier jusprofessor Tarjei Bekkedal ved Universitetet i Oslo. Han mener det ikke er mulig å sette noen nedre prosentgrense for der det bare skulle være snakk om trivielle tekstsammenfall. – Vi ser at det kan være uheldig at det står en prosentandel, og veilederen vil bli bearbeidet, uttaler Nord universitet til Filter Nyheter. Les hele artikkelen her.MASKINGEVÆR-TRENING AV RUSSISKE BARN NÆR GRENSA I NORD: Flere verifiserte bilder og videoer viser russiske barn som får våpentrening i tettstedene Nikel og Petsjenga i Murmansk oblast, sju kilometer unna den norske grensa. Barna holder både ekte kalasjnikov-geværer og kopier, ifølge NRK. Thomas Nilsen, redaktør i Barents Observer, påpeker at dette er et område som kan ses med kikkert fra den norske grensa, og som nå gjennomgår svært alvorlige endringer: «Dette er ikke snakk om unger som ligger på en skytebane på Tivoli og skyter med luftgevær. Dette er opplæring av profesjonelle, voksne soldater som lærer opp ungene i formasjonsgang», advarer Nilsen overfor avisa. Bildene er tatt i 2022 og 2023. Ordfører i Sør-Varanger, Magnus Mæland, er samtidig tydelig på at kommunens vennskapsavtale med Petsjenga må sies opp, noe han også tok til orde for overfor Filter Nyheter i oktober i fjor.


TREKK-ARTER I NEDGANG: Om noen måneder skal nesten en halv million canadatraner sette kursen mot breddene av Platte River i Nebraska der de hekker. Til våren vil sjøkuer og dugonger svømme nordover mot Florida og sørover mot Australia fra ekvator. Her hjemme vil flokker med villrein legge ut på vandring mot vårbeite, knølhval vil passere Vestlandet på vei fra paring og kalving i Karibia til sild på Lofotbankene. Ved hjelp av magnetisme, lukt og topografi trekkes usynlige linjer på kryss og tvers av kloden.

En ny rapport viser imidlertid at linjene blir stadig færre. På møtet for Bonnkonvensjonen om bevaring av trekkende ville dyr (Convention on the Protection of Migratory Species of Wild Animals eller CMS) presenterte FNs overvåkingssenter sin aller første rapport om migrerende dyr på mandag. Og den byr på nedslående lesing: Nesten halvparten av artene er i nedgang, og mer enn en femtedel er truet. Det kan du lese mer om i ukas utgave av vårt ukentlige klima- og naturnyhetsbrev ELENDIG FREDAG. Ligger på web her!


  • Full tilgang til ELENDIG FREDAG og alle våre nyhetsbrev og spalter er inkludert når du tegner et abonnement på Filter Nyheter! Klikk her.
  • Tegner du papirabonnement nå får du februarnummeret i posten om noen strakser

OPPLEVER STIGMATISERING I DET OFFENTLIGE: En ny rapport fra Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) konkluderer med at rusavhengige i Norge opplever både stigmatisering og diskriminering i møte med det offentlige – både fra politi, helsevesen, NAV, krisesentre, fengselsansatte, barnevern og andre offentlige tjenester. 17 rusavhengige er dybdeintervjuet til rapporten. De forteller at de føler seg mistenkeliggjorte, «skåret over en kam», og at de har blitt møtt med fordommer om at de er farlige, manipulerende, at de har skyld i egen avhengighet og dårlig selvkontroll, ifølge NIM, som har vurdert funnene opp mot Norges menneskerettslige forpliktelser. Flere av de rusavhengige oppgir også å ha blitt avvist av fastleger, legevakt og sykehus, og ikke fått nødvendige medisiner som smertelindring eller ADHD-medisiner. Flere mener at også politiet har brukt unødig maktmisbruk mot dem, som kontroller, kroppsvisitasjoner, husransakelser og bruk av fysisk makt (les hva Oslos rusmiljø har fortalt Filter Nyheter om dette her). Summen av dette har ført til utenforskap, dårligere psykisk helse og at det for mange rusavhengige har oppstått en frykt for å be om hjelp av offentlige aktører.


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!