Krangler fortsatt med Ap om russisk vennskapsby: – Her trenes man opp til å dra i krig

Soldater trener i Petsjenga før de sendes til Ukraina, juli 2022 (skjermdump Vesti / GTRK Murman) / Magnus Mæland (Høyre).

– Vi kan ikke holde oss med å ha offisielle bånd til et land som har startet en krig.

Det sier Høyres ordførerkandidat i Sør-Varanger kommune, Magnus Mæland.

Sør-Varanger Høyre gikk seirende ut av lokalvalget og ble største parti i kommunen for første gang på 110 år. Blant valgkampsakene var at kommunen skulle si opp vennskapsavtalen med den russiske nabokommunen Petsjenga.

For tiden er vennskapsavtalen lagt på is, etter at Høyres mange forsøk på å få den avsluttet har blitt stanset av kommunestyret med ordfører Lena Norum Bergeng (Ap) i spissen.

Ett og et halvt år etter Russlands fullskala-invasjon i Ukraina og hele ni år etter at Russland gikk inn i Øst-Ukraina og annekterte Krym, krangler fortsatt lokalpolitikerne om hvilket forhold de skal ha til kommunen på den andre siden av grensen.

Det til tross for at flere militære avdelinger med base i Petsjenga har deltatt i fullskala-invasjonen siden februar i fjor. Og til tross for at det er dokumentert at stridsvogner og soldater fra militærleirer i kommunen deltok i krigføringen i Donbas helt tilbake i 2014.

Selv dersom Høyre skulle få ordføreren etter høstens valg, er det langt fra sikkert at partiet vil få gjennomslag for forslaget.

Flere av lokalpolitikerne Filter Nyheter har snakket med, ønsker å holde avtalen frosset for å holde mulighetene åpne for et framtidig samarbeid med sin russiske nabo:

– Vi kan ikke fordømme dem når krigen er over, mener Frps ordførerkandidat Tore Fredrik Nilse...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.