Ber ikke sensorer reagere før 20 prosent tekstlikhet: – Tallet sier ingenting i seg selv

Montasje: Nord universitet i Bodø. Foto: Silje Johanne Eggestad / utdrag fra universitetets retningslinjer om fusk

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) nekter fortsatt å svare på om det store antallet tekstlikheter som er funnet i masteroppgaven er kopiert tekst fra andre kilder.

VGs oppdaterte oversikt viser 125 tilfeller av tekstsammenfall. Det tilsvarer 12,2 prosent av statsrådens masteroppgave.

Nær identiske passasjer fra oppgaven er funnet i 16 tidligere masteroppgaver, doktoravhandlinger, fagartikler og offentlige rapporter som ligger tilgjengelig på nett.

Nord universitet har tidligere beskrevet at den elektroniske plagiatkontrollen som Kjerkols masteroppgave gikk gjennom, ikke kunne sjekke mot besvarelser levert ved andre universiteter på det tidspunktet Kjerkol leverte, høsten 2021.

Men selv dersom en slik sammenlikning hadde vært mulig den gang, er det ikke sikkert at sensor hadde reagert på det tresifrede antallet tekstlikheter.

Nord universitet ber nemlig sensorene først om å sjekke tekstlikhetene som dukker opp i plagiatkontrollen dersom de samlet overstiger 20 prosent av oppgaveteksten.

Det går fram av universitetets egne retningslinjer for behandling av fuskesaker.

...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.