Munnhuggeri i Sikkerhetsrådet – USA beordrer hjem ansatte fra Hviterussland

RUSSLAND HAR SVART: Mandag sendte Russland et skriftlig svar på brevet fra USA og NATO der de vestlige allierte avviste deres krav om garantier for at Ukraina aldri blir en del av NATO. Det er foreløpig ikke kjent hva innholdet i Russlands svar er. Utenriksminister Sergej Lavrov har tidligere uttalt at brevet fra USA og NATO ikke adresserer det viktigste punktet for russerne. Tirsdag skal utenriksministrene for de to stormaktene snakkes per telefon. Britenes statsminister Boris Johnson skal besøke Kiev senere i dag og skal kanskje snakke med Russlands president Vladimir Putin per telefon.

I går ble det steile fronter da Ukraina-krisen ble behandlet i FNs sikkerhetsråd, der både Russland og USA sitter som faste medlemmer med vetorett. Begge parter beskyldte hverandre for å provosere og piske opp stemningen. Kina oppfordret til «stille diplomati».

USA har ellers bedt familiene til ambassadeansatte i Hviterussland vende hjem på grunn av den spente situasjonen i nabolandet Ukraina. Washington D.C. skal ha beviser på at Russland planlegger å utstasjonere 30 000 soldater i Hviterussland de nærmeste dagene, og frykten er at de forbereder en militær operasjon mot Ukraina fra nord. Hovedstaden Kiev ligger bare en 200 kilometers kjøretur syd for grensen mot Hviterussland.  


  • Fortsette å lese (gratis)

    Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

    Harald S. Klungtveit
    Redaktør

    Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.