Det kom overraskende på de fleste: Etter partiets landsstyremøte torsdag ettermiddag denne uka, hasteinnkalte Frp-leder Siv Jensen til pressekonferanse på Stortinget.

Partiets kommunikasjonssjef tok direkte kontakt med de største riksmediene for å sørge at de var til stede. Og klokken 17.15 kom nyheten offisielt fra podiet:

Jensen tar tar ikke gjenvalg til Stortinget. Hun ber om at partiet velger en ny leder på landsmøtet i mai. Og hun peker direkte på Sylvi Listhaug som sin etterfølger – og Ketil Solvik-Olsen som hennes nestleder.

Hvordan skal man forstå det? Politiske redaktører, gamle kolleger, kommentatorer, meningsmotstandere og eks-politikere har ikke vært vanskelige å be.

Her er 21 analyser av Jensens avgang, Listhaugs overtakelse og veien videre for partiet:

1. «Mange uheldige utspill»

– Det var ikke helt overraskende, etter mange uheldige utspill og feilvurderinger, og påfølgende ras på gallupen.

Geir Ugland Jacobsen, ekskludert Frp-medlem

2. «Dramatisk i seg selv»

– Frp er jo i en ganske dyp krise – en oppslutningskrise og en identitetskrise (…) Og så går partilederen av, vinteren i et valgår. Det er dramatisk i seg selv. Det er egentlig ingen partiledere som går av rett før et valg, med mindre man er nødt til å gjøre det. Det tror jeg er litt underspilt her. Hun kunne jo ha gått etter valget, dersom det ikke hadde gått bra.

Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv

3.  «Nasjonalistiske krefter»

– Jeg er rimelig sikker på at Siv har kommet til at nok er nok. Hun har brukt så mye krefter på å holde partiet sammen. Når hun nå overlater roret til Sylvi Listhaug, betyr dette at de destruktive og nasjonalistiske kreftene har vunnet. Den liberalistiske delen av Frp vil bli presset ut.

Per Sandberg, tidligere Frp-medlem og bareier

4. «Åpner neppe bar»

– Hun kan med sin meget innholdsrike og imponerende CV nærmest velge og vrake i spennende jobber fremover, både nasjonalt og internasjonalt. For å si det sånn: Hun kommer neppe til å åpne bar i Halden.

Hans Petter Sjøli, kommentator i VG

5. «Bobler over av glede»

– Nå er det like før Siv begynner å boble over av glede. Minner om Kristin Halvorsens avgang.

Marie Simonsen, politisk kommentator i Dagbladet

6. «Umulig noen god følelse»

– Det har lenge vært snakket om at Siv Jensen er sliten. Selv ber hun om å bli trodd på at Frps elendige oppslutning på meningsmålingene ikke har noe med avgjørelsen å gjøre. Tvert om, sier hun. Krisemålingene fikk henne nesten til å ombestemme seg. Det kan umulig være noen god følelse å gi seg på bunn.

Siv Sandvik, politisk redaktør i Adresseavisen

7. «Nedtur med trikken hjem»

– Seks og et halvt år høyt hevet, med svarte biler, i lyset fra lysekronene, prektigheten og suvereniteten i Det kongelige norske finansdepartement gjør noe med deg. Med selvbildet, med perspektivene, med stil og form. Det stimulerer i hvert fall ikke til nevekamp i politisk opposisjon. Det er klart det var nedtur med trikken hjem og lunsj i stortingskantina.

Lars West Johnsen, politisk redaktør i Dagsavisen

8. «Terrenget har endret seg»

– I dét beslutningen ble tatt i januar i fjor om å gå ut av Solbergs flertallsregjering, var Frp i praksis dømt til å starte et langt arbeid med gjenoppbygging. Partiet har måttet begynne på jobben med å finne en ny plass i norsk politikk etter mange år i uvant posisjon. Det politiske terrenget har endret seg mye. Senterpartiet er blitt en farlig konkurrent. Forholdet til både KrF og Venstre har surnet så kraftig at et borgerlig regjerings-Frp nå bare er en hypotetisk mulighet. Det trengs nye tanker, ny retning – og dermed også en ny ledelse.

Geir Ramnefjell, politisk redaktør i Dagbladet

9. «Et synkende skip»

– Jensen hevder at hun forlater skuta i en god stand. Men for tiden er Frp et synkende skip. Og når kapteinen hopper, må noen andre ta over roret. Og det som venter den nye lederen og toppledelsen er en enorm ryddejobb, både internt og overfor velgerne. Og det bare syv måneder før neste stortingsvalg.

Hilde Øvrebekk, kommentator i Stavanger Aftenblad


Artiklen fortsetter under. Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, støtt Filter Nyheter med et abonnement.


10. «Bryter alle regler»

– Siv Jensen har fått mye ros for å bygge opp organisasjonen i Frp, men hun avslutter altså med å bryte alle organisatoriske regler, og i realiteten utnevne ikke bare etterfølger, men også nestleder.

Jan Arild Snoen, journalist i Minerva

11. «Det er sånn det blir»

– Jensen utpeker Sylvi Listhaug som ny leder og Ketil Solvik-Olsen som ny nestleder. Det er landsmøtet som avgjør. Men det er sånn det blir. Det ligner litt på hvordan hun selv fikk overta. Carl I. Hagen la til rette for sin egen avgang ved å gjøre henne til parlamentarisk leder etter stortingsvalget i 2005. På landsmøtet våren etter ble hun valgt til formann i partiet.

Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i Aftenposten

12. «Burde ikke være mulig»

– Det burde ikke være mulig å bli partileder tre år etter at du som justisminister har uttalt at «AP mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Simen Bondevik, leder i Unge Sentrum

13. «Næringsvennlig FpU-er»

– Jeg husker Listhaug fra skoledebatter på Sunnmøre i 2001 og 2003. Vi barket sammen flere ganger. Hun var en klassisk, liberalistisk, næringslivsvennlig FpU-er (som resten av Frp på Sunnmøre) – langt fra det imaget hun dyrket de siste årene i regjering (…). Så jo da, det er godt mulig det blir mer populisme og hardkjør med Listhaug som Frp-leder, men jeg er ikke sikker. Hun er langt mer strategisk anlagt enn hun ofte tilskrives. Og nå skal hun ikke forvalte en fløy, men et ganske bredt parti.

Snorre Valen, politisk redaktør i Nidaros

14. «Trykkende, klein stemning»

– Det er ikke akkurat hurramegrundt-stemning i Fremskrittspartiet om dagen, og vi er mange som opplever partiet som splittet og med en trykkende, klein stemning som ingen helt tørr å gjøre noe med i frykt for og gjøre seg selv upopulær. I et allerede splittet Frp er det siste vi da trenger en ny, splittende partileder med navn Sylvi Listhaug.

Silje Flaten Haugli, leder i Tvedestrand Frp til VG

15. «Et annet Frp»

– Sjølv om både Listhaug og Solvik-Olsen vil svare at dei står på partiprogrammet, står den mest liberale fløya svakare når kristne Frp-arar frå Sunnmøre og Jæren tek over. Det kan godt hende at den nye leiinga vil kunne gjenreise Frp i oppslutning, men det vil openbert vere eit anna Frp enn det Siv Jensen styrte.

Jens Kihl, politisk kommentator i Bergens Tidende

16. «Dødskyss»

Ikke minst med Sylvi Listhaugs gjennomtrengende utestemme har Frp i flere saker gått sammen med partier på venstresiden. Frps ledere sammen med en smilende Audun Lysbakken (SV) eller Jonas Gahr Støre (Ap) kan være et dødskyss. Man kan ikke kalle hverken Høyre eller Frp for borgerlige. Men de har likevel utgjort en ikke-sosialistisk skanse. (…) Frp har selv bidratt til at man ikke vet hvor man har partiet, og dermed hvilken politikk man slutter opp om ved å stemme på det.

Ole Gjems-Onstad, professor ved BI i Dagens Næringsliv

17. «En tydeligere populist»

– Hvis Frp velger Listhaug til partileder, blir frontene enda tydeligere i norsk politikk. Listhaug er en tydeligere høyrepolitiker, og en tydeligere populist enn Jensen. Det er en slags tilbakevending til Carl I Hagen (…) Hagens forsøk på retur i Oslo-politikken har ikke vært noen suksess, og spørsmålet er om tiden for petro-populisme og illsinte Facebook-plakater rett og slett ikke treffer like bra som for noen år siden.

Trygve Svensson, leder i Tankesmien Agenda

18. «En politiker som jeg er redd for»

– «Riktig valg for meg og partiet», sier Jensen som velger å gå av som Frp-leder. Men det er åpenbart ikke riktig for landet. Jeg har en skikkelig ekkel klump i magen nå (…) Jeg er fundementalt uenig med Frp, men Siv Jensen har jeg alltid sett på som en anstendig og liberal finanspolitiker. Sylvi Listhaug er en politiker som jeg er redd for, en politiker som fremmer holdninger som spytter på alt det vi heier på i dette landet.

Sumaya Jirde Ali, poet og samfunnsdebattant

19. «Testen på hvilken leder hun er»

– I en oppbyggingsfase, når det er om å gjøre å øke kjøttvekta og vinne flere velgere sånn som situasjonen er nå, så er det mye lettere å være en leder i Frp for Sylvi Listhaug enn ellers (…) Problemet vil dukke opp når man eventuelt kommer i maktposisjoner, må ta vanskelige beslutninger, forhandle – og der det er ulike syn internt i partiet. Da kommer testen på hvilken leder hun er.

Magnus Takvam, politisk kommentator i NRK

20. «Du lot deg kue»

– Er du globalist Sylvi? For FrP sin del bør en antiglobalist bli den nye leder. Jeg har vært fan av deg helt til du lot deg kue. Solvik Olsen er kuet i utgangspunktet. Selv Tybring-Gjedde som jeg lenge heiet på er kuet. Er du klok, trer du til side og finner en som er NASJONALIST, Norges interessert fremfor FN og EU.

Facebook-bruker på veggen til Sylvi Listhaug

21. «Nyttige idioter»

– Skal rødgrønne politikere unngå å bli nyttige idioter for Listhaugs taktikk, bør man analysere Frps strategi. Frps strategiske rolle på høyresiden er å hente inn velgere med lav inntekt til en politisk koalisjon for skattekutt til de rike og mer makt til milliardærene. Det viktigste virkemidlet her er polarisering i verdipolitikken.

Magnus Marsdal, leder i Manifest Tankesmie


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.