Månemannen, kaosguden og de tre (((parentesene))): Dette ligger bak alternativhøyres favorittsymboler

«Alternative right»  brukes i dag som begrep om det meste med nasjonalistisk anstrøk som er til høyre for det etablerte republikanske partiet i USA, inkludert mange unge Trump-tilhengerne. Men Alt-right er uløselig knyttet til en mørk internettkultur der symboler på hat mot både folkegrupper og enkeltpersoner er gjengs omgangsform under dekke av humor – uten at andre i «bevegelsen» tar avstand fra det.

  • Les gjerne hovedartikkelen vår om Alt-right først: 

«Alternative høyre»: Den lange historien om hvordan Trump omfavnet nazifrosken

Meme-makerne er ikke bare tenåringer med anonyme brukernavn som troller offentligheten med base i internhumoren på rabulistiske diskusjonsgrupper. Provokasjonene blir omfavnet av mer ideologisk orienterte nøkkelpersoner i «bevegelsen», og folk som Silicon Valley-milliardæren Palmer Luckey skal ha betalt folk for å generere nye, Trump-vennlige alt-right-memer.

Mens kritikerne mener «alternativhøyres» hjørne av meme-kulturen kan fungere som rekrutteringsverktøy for «hvit makt»-miljøer, blir bokstavelig tolkning latterliggjort av målgruppa. En av de mest populære Alt-right-aktivistene – skribenten, Breitbart-profilen og nett-trollet Milo Yiannopoulos – har avfeid tilsynelatende jødehat, sexisme og grovkornet rasisme i memer og språkbruk som et ungdomsopprør fra folk som bare er ute etter en reaksjon og avstand fra det politisk korrekte.

«På samme måte som ungdommene på 60-tallet sjokkerte foreldrene sine med promiskuitet, langt hår og rock’n’roll, så sjokkerer alt-rights unge meme-brigader de eldre generasjonene med hårreisende karikaturer», skrev Yiannopoulos  i en manifest-lignende artikkel på Breitbart News tidligere i år.

Yiannopoulos kaller meme-provokatørene kjærlig for sine «shitlords».

Her er noen av eksemplene på Alt-rights bruk av provoserende memer i 2016:

Pepe The Frog

Stakkars Matt Furie, tegneserieskaperen med politiske holdinger «diametralt motsatt» fra Alt-right. Pepe var egentlig bare en figur i hans obskure «Boy’s Club» på det sosiale nettverket MySpace. Men den grønne, hedonistiske frosken – seinere også kjent som Sad frog – ble på det beryktede diskusjonsforumet 4chan for åtte-ni år siden en gjenganger som humoristisk reaksjons-meme.

pepe-1

Kopier av froskehodet og nye avleggere ble brukt som universell respons i forumtråder, og etterhvert andre stedet på nettet, uten politiske konnotasjoner. Tilfeldighetene skulle ha det til at Pepe virkelig ble mainstream i fjor høst, omtrent da Donald Trump ble presidentkandidat og nerdene hadde begynt å tøyse med stadig mer outrerte og tabubrytende versjoner av frosken. Delvis skjedde det nok for å distansere ham fra utenforstående.

Pepe dukket opp i naziuniform foran gasskamrene, Pepe som jøde foran World Trade Center i brann, i ulike Hitler-varianter, og ble kapret som en slags standardprovokasjon av unge nettkyndige som flørter med hvit makt-symbolikken. Da de kaosglade forumbrukerne omfavnet Trumps kamp mot det politisk korrekte, kom også memene med Pepe som Trump eller som Trump-støttespiller, forsterket av at far og sønn Trump selv videreformidlet fenomenet.

trump-pepe-1

trumpjr
Donald Trump jr., som også er aktiv i valgkampen, så ikke ut til å stusse ved at pappa og Pepe opptrer i samme meme.

«Pepe the Frog» har siden i våres vært det mest gjenkjennelige symbolet på Alt-right-bevegelsen. (Og er i bruk også av nordmenn som identifiserer seg med alt-right eller deler av bevegelsen). Populariteten økte da Hillary Clinton i september utpekte frosken som direkte assosiert med «white supremacy» – selvsagt til latterkuler og nye Pepe-versjoner fra de anonyme nettkontoene.

Selv om også den uskyldige, humoristiske bruken av memet har fortsatt, vil mange si at også det sluttet å være morsomt etter at frosken – gjerne med Trump-caps på hodet – stadig oftere ble brukt som avatar for anonyme kontoer på twitter og Facebook som pumpet ut jødehat, trusler og ubestridelig rasistiske referanser.

I september i år var Pepe blitt en så viktig markør blant toneangivende rasister at Anti-Defamation League (ADL), som har som hovedformål å bekjempe antisemittisme, føyde den grønne frosken til sin database over hatgruppenes symboler, midt blant hakekors og fengselstatoveringene til Arisk brorskap.

pepe-good
En av mange versjoner med Pepe som nazist.

«Det å poste et Pepe-mene betyr ikke i seg selv at noen er rasist eller for hvit overlegenhet («white supremacist»)», understreket ADL. Organisasjonen prøvde i høst, noe fåfengt, å gi Pepe positivt innhold igjen, sammen med den opprinnelige opphavsmannen. Pepe har også blitt «motvirket» av at brukere på sosiale medier som bruker Kermit fra Muppet Show (en annen grønn frosk).

The Cult of Kek

En Pepe-varient som refererer til Kek.
En Pepe-varient som refererer til Kek.

 

kek-trump
En Trump/Kek-variant fra et Reddit-forum.

…er en variant av Pepe-memet, som oppsto etter en tulle-teori om koblingene mellom Pepe, ordet «kek» (en nerdeversjon av «lol») og en egyptisk kaos-gud med samme navn og froskehode. Memene spiller på en spøk om at Kek-kulten er en religion for forumnerdene og meme-magi. Også Kek-memene har ofte blitt brukt av Trump-fans på nettet, i rasistisk sammenheng – eller bare som en absurdistisk referanse til valgkampen. Her en mer skremmende hyllest til «Kek» fra en bruker som også strør om seg med Pepe- og Trump-slagord:

 

(((Ekko))) / parantes-memet

Tre paranteser rundt personnavn har de siste månedene blitt brukt som fiendtlig utpekning av jøder på nettet – særlig politikere og journalister.

Det startet med at et fast innslag i podkasten The Daily Shoah, på den åpent antisemittiske bloggen The Right Stuff, la en ekko-lydeffekt på alle jødiske navn som ble omtalt. (Seineste denne uka hadde podkasten et avsnitt med tittelen«How (((They))) Could Steal The Election From Trump»).

De tre parantesene på hver side av et navn er den skriftlige versjonen, og spredde seg svært raskt som en slags implisitt trussel fra anonyme troll, særlig på Twitter. Personer som har blitt tildelt merkelappen, har gjerne fått et skred av hatefulle holocaust-referanser og jødestereotypier fra ulike kontoer i etterkant.

«Den eneste responsen jeg blokkerte og varslet Twitter om, var en fotomanipulasjon der noen holdt opp mitt avkappede hode med lange, ortodokse krøller photoshoppet på kinnskjegget mitt og en kalott som krone. Bildet av en smilende Trump i naziuniform som trykket på bryteren i et gasskammer med meg inni, lot jeg bli stående», skrev New York Times-kommentator Jonathan Weisman i mai i år. Han ble hatobjekt etter å ha tvitret en journalistkollegas kommentarartikkel om Trump-fenomenets paralleller til framvekst av fascisme.

   Parantes-memet har blitt vannet ut ved at både jøder og andre sympatiserende SoMe-brukere tok det i bruk om seg selv, gjerne i profilnavn:
rosenberg-1

 

Moon Man

En mer avgrenset farsott på 4chan og senere alt-right-forum som startet uskyldig og ble kapret av meme-makere som bruker etablerte hatgruppers symbolikk. Moon Man er en figur med hvitt bananhode og solbriller som stammer fra McDonalds-tv-reklamer på 1980-tallet. Nå har han blitt til en veldig rasistisk «rapartist» med robotstemme som snakker om å drepe jøder og svarte og hyller Ku Klux Klan (og Donald Trump) – i en lang rekke Youtube-videoer som blir lastet opp igjen så fort de blir slettet. Også Moon Man har blitt et «hemmelig håndtrykk» som avatar – altså at figuren brukes av «fans» i sammenhenger der den ikke i seg selv utgjør innhold som kan klages inn av andre brukere.

moon-man
Et av «albumcoverene» som er publisert til Moon Man-videoer.