Derfor tok russerne til gatene i helga: Det startet med statsministerens raffe joggesko

En video fra tidlig i mars hevder å bevise at den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev er korrupt.

Søndag ble mellom 500 og 1000 personer arrestert etter massive demonstrasjoner mot korrupsjon i over 60 russiske byer. Den brede mønstringa mot myndighetene var den største i Russland på fem år, ifølge blant annet Bloomberg. Demonstrantene ble møtt med opprørspoliti, tåregass og massearrestasjoner.

Bak protestene sto den profilerte opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj (40) og hans organisasjon Anti-Corruption Foundation. Navalnyj ble selv arrestert i Moskva søndag - noe som ble grundig dokumentert av både presse og publikum.

https://twitter.com/Channel4News/status/846062662165385216

I begynnelsen av mars publiserte Navalnyj en omfattende rapport med sterke korrupsjonsanklager mot statsminister Dmitrij Medvedev.

Rapporten kom også med en 49 minutter lang video, som i skrivende stund er sett godt over 12 millioner ganger. Der blir korrupsjonsanklagene mot statsministeren gjennomgått steg for steg (kun avbrutt av Medvedev som svinger seg på dansegulvet):

https://www.youtube.com/watch?v=qrwlk7_GF9g (Klikk på «CC»-knappen for engelske undertekster)

Rapporten og videoen viser i hovedsak hvordan statsministeren disponerer en rekke luksuseiendommer. Disse eiendommene skal være betalt gjennom veldedige organisasjoner og stiftelser med navn som «Fondet for sosialt viktige myndighetsprosjekter» eller «Gavefondet». Stiftelsene kontrolleres igjen av statsministerens slekt og venner, blant annet en gammel klassekompis.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.