Derfor tok russerne til gatene i helga: Det startet med statsministerens raffe joggesko

En video fra tidlig i mars hevder å bevise at den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev er korrupt.

Søndag ble mellom 500 og 1000 personer arrestert etter massive demonstrasjoner mot korrupsjon i over 60 russiske byer. Den brede mønstringa mot myndighetene var den største i Russland på fem år, ifølge blant annet Bloomberg. Demonstrantene ble møtt med opprørspoliti, tåregass og massearrestasjoner.

Bak protestene sto den profilerte opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj (40) og hans organisasjon Anti-Corruption Foundation. Navalnyj ble selv arrestert i Moskva søndag – noe som ble grundig dokumentert av både presse og publikum.

I begynnelsen av mars publiserte Navalnyj en omfattende rapport med sterke korrupsjonsanklager mot statsminister Dmitrij Medvedev.

Rapporten kom også med en 49 minutter lang video, som i skrivende stund er sett godt over 12 millioner ganger. Der blir korrupsjonsanklagene mot statsministeren gjennomgått steg for steg (kun avbrutt av Medvedev som svinger seg på dansegulvet):

(Klikk på «CC»-knappen for engelske undertekster)

Rapporten og videoen viser i hovedsak hvordan statsministeren disponerer en rekke luksuseiendommer. Disse eiendommene skal være betalt gjennom veldedige organisasjoner og stiftelser med navn som «Fondet for sosialt viktige myndighetsprosjekter» eller «Gavefondet». Stiftelsene kontrolleres igjen av statsministerens slekt og venner, blant annet en gammel klassekompis.

Aleksej Navalnyjs korrupsjonsanklager hviler i første instans på Medvedevs private klesshopping. To par fargesterke Nike-joggesko og skjorter av merkene Fred Perry og Beams ble nemlig bestilt fra en epost-adresse som Navalnyj hevder tilhører Medvedev.

Varene ble imidlertid ikke bestilt i Medvedevs eget navn. De ble heller ikke levert til ham, men til en stiftelse. Senere ble Medvedev avfotografert med både skoene og skjortene på seg, blant annet i Vietnam og i Sotsji.

Totalt skal eiendommer, eiendeler og kontanter til en samlet verdi av over 70 milliarder rubler (cirka ti milliarder norske kroner) ha blitt overført til de aktuelle stiftelsene. Navalnyj mener statsministeren har etablert et «korrupt nettverk» hvor han «mottar bestikkelser fra oligarker» for å bygge seg «palasser og feriesteder over hele landet», ifølge Deutsche Welle.

Lista over eiendommer og eiendeler som statsministeren disponerer, men som formelt sett ikke er eid av ham, er temmelig lang, ifølge Navalnyjs rapport:

  • Et 4000 kvadratmeter stort feriehus i Sotsji
  • Et 2700 kvadratmeter stort villakompleks i en av Moskvas mest fornemme bydeler, komplett med svømmebasseng, en kunstig dam, garasje og et eget hus for sikkerhetsvakter
  • En større landeiendom i Kursk-regionen, hvor Medvedevs familie kommer fra – også med kunstig dam, landingsplass for helikopter og et lite kapell på stedet hvor familiens gamle hus sto
  • En vingård i Toscana med et hus fra 1700-tallet, registrert på personer i Medvedevs krets via et selskap på Kypros
  • To luksusyachter, registrert på det samme kypriotiske selskapet

Når en russisk demonstrant på søndag holdt to gule gummiender i hendene, var det ment som en referanse til en tidligere Navalnyj-avsløring. I fjor sendte opposisjonspolitikeren nemlig opp droner over et landsted nordøst for Moskva, hvor Medvedev ofte ferierer. Bildene skal blant annet vise at eiendommen har et eget hus for ender, ifølge The Moscow Times. Den russiske demonstranten med gummiendene ble for øvrig sporenstreks arrestert på søndag, ifølge The Washington Post.

 

De mange anklagene fra Navalnyj er så langt Filter Nyheter kan se ikke verifisert av andre. Ilja Sjumanov fra Transparency International i Russland mener Navalnyj ikke har lykkes med å bevise at det finnes en faktisk forbindelse mellom Medvedev og de aktuelle eiendommene, foruten at statsministeren er venn med personene som kontrollerer dem.

Medvedevs talskvinne Natalia Timakova har avfeid opposisjonspolitikerens rapport som «propaganda», ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax. Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov uttalte i mars at «vi har sett rapportene i media. Det er ikke første gang vi ser kreativitet fra denne velkjente, straffedømte borgeren».

Kommentaren viser til at Aleksej Navalnyj flere ganger er dømt i russiske rettssaler, blant annet i februar i år. Da ble han kjent skyldig i å stjele tømmer til en verdi av rundt 2,2 millioner norske kroner fra et statlig, russisk selskap. Dermed kan han se langt etter å stille som presidentkandidat i 2018, slik han tidligere har varslet. Med en betinget fengselsdom kan han ikke stille til valg på ti år. Straffesaken antas å være politisk konstruert.

Mandag møtte Navalnyj på nytt i retten i Moskva, hvor han ble dømt til 15 dager i fengsel for å ha organisert ulovlige protestdemonstrasjoner. Han fikk også 20 000 rubler i bot, noe som tilsvarer cirka 3000 norske kroner.