Meduza: Uavhengig russisk avis forbys i hjemlandet

HEVDER RUSSISKE KOMMENTATORER OVERDRIVER: Forsvarsdepartementet i Storbritannia mener at russiske militærkommentatorer de siste dagene har overdrevet framskrittene på bakken i Ukraina. Det skriver de i sin siste oppdatering. Departementet viser til områdene rundt Orkiv i Zaporizjzja og nær Vuhledar i Donetsk. Ifølge den britiske etterretningstjenesten har de russiske styrkene trolig utført lokale angrep i nærheten av disse områdene, men britene tviler på at de har gjort essensielle framskritt. Det britiske forsvarsdepartementet ser på det som en realistisk mulighet at russiske militære kilder med vilje sprer feilinformasjon for å få det til å virke som den russiske operasjonen har «momentum»


NÅR YTRE HØYRE SPENNER BEIN PÅ NATO: At den muslimfiendtlige danske provokatøren brenner Koranen er ikke noe nytt, men hans aksjon ved den tyrkiske ambassaden i Stockholm forrige helg fikk store og raske konsekvenser. Aksjonen skjedde foran flere tv-team utsendt av tyrkiske, regimetro medier og ble straks sendt på tv i Tyrkia og spredd til andre land i Midtøsten. Demonstrasjoner, flaggbrenning og stengte ambassader ble konsekvensen. Og fra presidentpalasset i Ankara er tonen enda mer uforsonlig enn før: Recep Tayyip Erdogan sier uten videre forbehold at Sverige ikke kan regne med støtte til sitt Nato-medlemskap. Det er Vladimir Putin som tjener på splittelsen i den vestlige forsvarsalliansen, og ideen til koranbrenningen ved den tyrkiske ambassaden viser seg å stamme fra en svensk høyrepopulist som har opptrådt i russisk propaganda. Vi har skrevet opp historien i denne saken.


  • Nærmer seg VELDIG siste frist! Vil du sette dagsorden uten klikkjag, og bli en del av en liten, hardtslående redaksjon der dine egne ideer bestemmer hva du skal bruke dagen på? Filter Nyheter skal styrke redaksjonen med en ny fast journaliststilling og et vikariat. Les mer om stillingen her! Søknadsfrist 27. januar. 

RUSSLAND FORBYR MEDUZA: Russiske myndigheter stemplet i går den uavhengige, russiske avisa Meduza som en ulovlig, «uønsket organisasjon», skriver de på sin egen nettside. I en offentlig uttalelse tok myndighetene til orde for at Meduzas aktiviteter «utgjør en trussel mot fundamentet av Den russiske føderasjons konstitusjonelle orden og nasjonale sikkerhet». Å være en «uønsket organisasjon» innebærer at det er forbudt å operere på russisk jord og at man er under trussel om straffeforfølgelse. Ordningen med «uønskede organisasjoner» har eksistert i Russland siden 2015, der alle som «samarbeider» med slike foreninger, blant annet dem som lar seg intervjue av aviser med dette stempelet, risikerer fengsel. Meduza har hovedkontor i Latvia, i likhet med en rekke andre russiske medier som rapporterer om Russlands rolle i krigen. I fjor vant nettavisa Fritt Ord-prisen her i Norge. 


«INTERNASJONAL KRIMINELL ORGANISASJON»: Samtidig stempler Det hvite hus formelt den paramilitære russiske leiesoldathæren Wagner PMC som en «internasjonal kriminell organisasjon». Dette innebærer ytterligere sanksjoner mot Wagner i tillegg til 15 andre russiske organisasjoner, åtte enkeltpersoner og fire flyselskap.


SPIONMISTENKT TATT I RUSSLAND: Søndag ble en tysk statsborger pågrepet på flyplassen i München, mistenkt for landsforræderi og for å ha gitt etterretningsinformasjon til Russland. Mannen skal ha værmedhjelper til en ansatt i den tyske utenriksetterretningstjenesten (BND) som ble pågrepet i desember og som er siktet for å ha spionert for Russland. Den siste tiden har en rekke antatte russiske agenter blitt oppdaget: For mindre enn en uke siden ble to iranskfødte brødre dømt for spionasje for Russland i Sverige. I november arresterte svenskene også et russisk par mistenkt for spionasje, og både Norge og Nederland mener myndighetene at de har oppdaget såkalte illegalister det siste året. Tom Røseth, hovedlærer ved Forsvarets høyskole, tror avsløringene kan ha å gjøre med at Russland legger større press på agentene sine, noe som medfører at de tar større risiko, skriver Aftenposten.