Slik klarte ytre høyre å spenne bein på Sveriges Nato-medlemsskap

På tross av bred enighet i den svenske partifloraen om det som for bare halvannet år siden var helt uaktuelt – å oppgi Sveriges mangeårige alliansefrihet og søke om Nato-medlemskap – har det vist seg å være alt annet enn plankekjøring å få landet inn i forsvarsalliansen.

Det skyldes at den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har grepet anledningen til å ta et oppgjør med Sveriges politikk om å innvilge asyl til kurdere som rømmer fra undertrykkelse i Tyrkia.

Erdogan hevder Sverige huser kurdere som kan knyttes til terrorisme (kurdiske organisasjoner, som krever at folkegruppa får sin egen stat, har ligget i væpnet konflikt med den tyrkiske staten i nesten hundre år).

Sverige, som befinner seg i en utsatt sikkerhetspolitisk situasjon uten verken Nato-medlemsskap eller formell alliansefrihet, har satt igang etterforskning av Erdogans påstander. Mens tyrkerne gradvis har protestert mer høylydt mot det de mener er svensk trenering av utleveringene, protesterer det kurdiske samfunnet i Sverige (som det er anslått teller 100 000 mennesker) mot å bli ofret på Nato-medlemskapets alter.

At kurderne har benyttet seg av sin ytringsfrihet og demonstrert mot de tyrkiske forsøkene på å få Sverige til å kaste dem under bussen, og at den sosialistiske avisa Flammen har kjørt en karikaturtegning-konkurranse der det gjelder å fremstille Erdogan, har bidratt til å fyre opp den anti-svenske stemningen i Tyrkia.

Det toppet seg da kurdiske demonstranter for to uker siden hang en dukke som etterliknet Erdogan etter beina i en protestmarkering utenfor statshuset i Stockholm.

Tyrkia forlangte at Sverige s...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.