Lula mot Bolsonaro: Et skjebnevalg for det globale klimaet

DA DET BLE klart at Luiz Inacio Lula da Silva, eller bare Lula, ikke fikk rent flertall i den innledende valgrunden i Brasil for drøye to uker siden, var mange miljøaktivister skuffet. I løpet av sittende president Jair Bolsonaros tre første år (2019 til 2021) ble 33 200 kvadratkilometer med regnskog brent og hugd, den raskeste avskogingen på 13 år. Hoved-driverne bak avskogingen er tømmer- og papirindustri, palmeoljeproduksjon, soyadyrking og kjøttproduksjon. Presidenten selv, som har tette bånd til landets landbrukslobby, har i enkelte tilfeller benektet skogbranner og anklaget forskere og miljøvernere for å ville sverte Brasil. Avskogingen under Bolsonaro har også vært ledsaget av dereguleringer og stadig flere angrepmot menneskerettighets- og miljøaktivister.

AMAZONAS REGNES SOM et mulig vippepunkt for det globale klimaet. Regnskogen suger opp enorme mengder karbon og har blitt kalt «planetens lunger». Trolig er ikke navnet lenger treffende.

Bli abonnent for å lese videre

Støtter du oss allerede? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.