Minst 24 toryer i Underhuset vil ha gammel statsminister som ny statsminister

«BORIS OR BUST»: Blant dem som har begynt å sikre seg støtte fra partikolleger i Underhuset for å bli ny partileder i Det konservative partiet og følgelig statsminister i Storbritannia, finner vi forrige rundes andre- og tredjeplassholdere, Rishi Sunak og Penny Mordaunt, samt… Boris Johnson, gitt. Et comeback i 10 Downing Street for mannen som måtte gå av så seint som i september etter to svært turbulente regjeringsår, er så langt ønsket av 24 medlemmer av parlamentet, ifølge BBCs opptelling (blant dem forsvarsminister Ben Wallace og næringsminister Jacob Rees-Mogg, som på Twitter har lansert den nye hashtaggen #borisorbust). Sunak har riktignok 45 støttespillere, mens Mordaunt står på 17 i det kringkasteren tar forbehold om er en situasjon som raskt kan endre seg – også handelsminister Kemi Badenoch og nylig avgåtte innenriksminister Suella Braverman er antatt lystne på toppvervet. 

Kandidatene har frem til mandag klokka 14 for å skaffe seg støtte av minst 100 for å være med videre i prosessen, i en regel partiet har satt opp for å begrense heatet til maks tre kandidater. Ved hjelp av nettavstemninger i medlemsmassen skal det hele skal være avgjort fredag om en uke. 


JUSTISMORD: Som ventet ber Riksadvokaten nå om at dobbeltdrapsdømte Viggo Kristiansen blir frifunnet i Borgarting lagmannsrett som følge av den nye etterforskningen i Baneheia-saken. (Rettsbehandlingen av frifinnelsen blir en formalitet). – Saken har fått dypt tragiske konsekvenser, især for Kristiansen, som altså har sonet over 20 år i fengsel og dermed har blitt frarøvet store deler av sitt liv. Hans nærmeste har lidd et ufattelig tap. Jeg vil derfor på vegne av påtalemyndigheten på det sterkeste beklage den urett som er begått, sa riksadvokat Jørn Sigurd Maurud på pressekonferansen i ettermiddag. Politidirektør Benedicte Bjørnland skriver i en uttalelse at «rettsstaten feilet».

Frifinnelsen vil utvilsomt utløse et stort erstatningskrav fra Kristiansen: Hans advokat Arvid Sjødin har signalisert et krav på nærmere 30 millioner kroner.


  • Støtt Filter Nyheter! Kjøp et abonnement i dag – eller doner en valgfri sum til vipps-nummeret 73-15-46. Da hjelper du også studenter med å få tilgang til kvalitetsjournalistikk fra Filter-redaksjonen! Vi matcher alle donasjoner krone for krone og bruker dem på å gi studenter ved høyskoler og universiteter gratis abonnement. Så langt har vi sikret 50 journalistikkstudenter ved Høgskolen i Volda gratis årsabonnement!

KAOS I DEN RUSSISKE MOBILISERINGEN: «Folk blir stoppet på gata, utenfor boligene sine og på t-banen», forklarer russiske Konstantin Kosov (37) til Filter Nyheter fra Tbilisi, Georgia. Maria Stensrud, leder av den norsk-russiske foreningen SmåRådina, forteller at sivilkledde representanter fra myndighetene skal ha stått klare med innkallingsbrevet i hånda og tatt kontakt med tilfeldig forbipasserende på offentlige plasser. Dette har ført til at mange menn kvier seg for å gå ut døra: «Flere tar hjemmekontor i stedet for å dra på jobb, fordi arbeidsgiver kan levere brevet på kontoret. Jeg vet om et kontor i St. Petersburg som er nesten tomt, mange av mennene er borte. Enten fordi de jobber hjemmefra eller har rømt og flyttet», forteller Stensrud. Les hele artikkelen her. 


NY PST-SJEF: Juristen Beate Gangås (59) ble i dag utnevnt som ny sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Gangås er i dag politimester i Oslo og har bakgrunn fra PST som avdelingsdirektør. Hun har også hatt flere andre lederstillinger i politiet i tillegg til jobben som likestillingsombud fra 2006 til 2010. Også assisterende PST-sjef Hedvig Moe var blant dem som søkte på toppstillingen i sikkerhetstjenesten, som ble åpen da Hans Sverre Sjøvold måtte gå av på grunn av avsløringene om hans personlige våpensak.GRØNNERE EIERSKAP: Regjeringen la i dag frem stortingsmeldingen «Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap», der de stiller nye forventninger til statlige selskaper på klimaområdet: – Vi vil at statlig eierskap, i likhet med privat eierskap, skal utnytte mulighetene i det grønne skiftet, og nå er dette også reflektert veldig tydelig i statens eierpolitikk, uttaler næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i en pressemelding. Staten eier i dag over 70 selskaper i Norge, deriblant store aktører som Equinor, Yara, Telenor og Norsk Hydro. Med den nye meldingen forventer regjeringen at selskapene iverksetter tiltak for å redusere sine klimagassutslipp i tråd med Parisavtalen utslippsmål. Selskapenes klimamål skal være vitenskapelig basert så langt det er mulig. Regjeringen har også satt nye forventninger til selskapenes arbeid med natur, og gjør innstramminger på lederlønninger og bonuser.


RØD FLØRT I OSLO: NRK spekulerer i om den tidligere Rødt-profilen Eivor Evenrud kan bli Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Oslo i valget neste år. Ap går i hvert fall ganske langt i det offentlige frieriet etter at Evenrud i går åpnet for en overgang til SV eller Ap:  – En ressurs som Eivor vil bli tatt imot med åpne armer, og jeg håper hun velger oss, sier byrådsleder Raymond Johansen om den nå uavhengige bystyrekandidatens politiske framtid. 

Ha en god helg! Hilsen Filter-redaksjonen