Kaos i den russiske mobiliseringen: – Folk blir stoppet på gata

Videoer fra sosiale medier skal vise hvordan russiske menn mobiliseres.

Russlands forsøk på å rekruttere nye soldater til krigen i Ukraina har vært langt fra en smertefri prosess.

Som Filter Nyheter skrev om forrige uke førte nyheten om en ny massemobilisering til at hundretusener av russere bestemte seg for å rømme ut av landet.

Én av dem som flyktet fra mobiliseringen er brannmannen og regime-kritikeren Konstantin Kosov (37) fra St. Petersburg. Han forteller at historiene som verserer om hvordan unge, russiske menn blir rekruttert inn i krigen på ingen måte er overdrevne.

– Etter at Putin sa at mobiliseringstiltakene skulle avsluttes om to uker, satte ansatte ved militære registrerings- og vervekontorer, distrikts- og byadministrasjoner inn alle sine krefter for å oppfylle kravet om antall mobiliserte menn.

– Folk blir stoppet på gata, utenfor boligene sine og på t-banen, forklarer Kosov, som nå befinner seg i Georgia.

Konstantin Kosov gikk i 12 timer for å komme seg ut av Russland: – Etter kunngjøringen om den «delvise mobiliseringen» innså jeg at maktbalansen nå tydeligvis ikke var i min favør. Foto: Privat

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.