Liz Truss går – dette er de mulige arvtakerne

45-DAGERS-STATSMINISTEREN: Liz Truss går av som leder av det konservative partiet og som statsminister i Storbritannia, drøye seks uker etter at hun tok over etter Boris Johnson. Aldri før har en britisk statsminister regjert en så kort periode. Derfor tok det henne ikke mange minuttene å oppsummere sin statsledergjerning på podiet foran 10 Downing Street klokka 14.30 i dag, før hun informerte at hun ikke lenger ser seg i stand til å levere på mandatet hun ble valgt på, og at hun har bedt Kong Charles om å akseptere sin oppsigelse. Ifølge Truss vil det bli valgt en ny partileder og statsminister allerede neste uke.

Hennes regjeringstid startet med Dronning Elizabeths bortgang, og havnet i politiske vanskeligheter umiddelbart etter at sørgetiden var over. Med fremleggelsen av en budsjettplan som inneholdt store skattekutt uten inndekning, reagerte markedene med å sende pund sterling-kursen og prisen på statsobligasjoner kraftig ned. Det gjorde at statsbanken måtte sette igang støttekjøp, kostet finansministeren jobben og gjorde regjeringen opptatt med å panisk reversere sin egen politikk, midt i en alvorlig energi- sikkerhetspolitisk og levekårskostnadskrise.

I går kveld tilspisset situasjonen seg da innenriksminister Suella Braverman gikk av med et avskjedsbrev som uten omsvøp uttrykte mistillit til regjeringsssjefen, og en kaotisk seanse i Underhuset blottla statsministerens manglende autoritet. Flere konservative parlamentsmedlemmer sa da i klartekst at regjeringen i praksis var ferdig. I løpet av dagen i dag har stadig flere Tory-parlamentarikere åpent bedt Truss om å gå av, og i et møte med lederen av den såkalte 1922-komiteen fikk hun etter alt å dømme beskjed om at det var flertall i partiet for å kaste henne.

Den andre finalisten i forrige partiledervalg, Rishi Sunak, er blant favorittene til å ta over. Parlamentarisk leder Penny Mordaunt skal være et annet mulig navn – kanskje også Braverman, ifølge Sky News. Den nyinnsatte finansministeren, Jeremy Hunt, har klargjort at han ikke er aktuell. 


EUS STRØM-PLAN «LØSER INGEN AV PROBLEMENE»: Mottakelsen av EUs krisepakke mot høye strømregninger, som ble lagt fram denne uka, er blandet. Professor i energiplanlegging ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, sier forslagene foreløpig høres veldig teoretiske ut. Mathiesen mener ytterligere besparelser i energiforbruket vil kunne være viktigere enn prismekanismer, fordi det vil gi større muligheter for å redusere forbrukstopper. Gassanalytiker i Rystad Energy, Nikoline Bromander, mener derimot tiltakene vil kunne øke stabiliteten og dempe presset på det europeiske gassmarkedet. Kraftanalytiker Fabian Rønningen i samme selskap er ikke like optimistisk. «Da jeg leste pressemeldingen fikk jeg noen umiddelbare spørsmål om hvordan de skal gjøre dette i praksis. Sånn som jeg ser det løser ikke dette noen av de store problemene», sier han. Les mer om dette og få en oversikt over den siste ukas strømkrise-relaterte nyheter i vår kraftspalte Filter KALDDUSJ, ute nå.


NYTT LINJEBRUDD, SHETLAND OFFLINE: Beboerne på øygruppa Shetland i Nordsjøen har mistet nesten all nett-tilgang og fasttelefonforbindelse, samt deler av mobildekningen, etter brudd på en undersjøisk kabel til det skotske fastlandet. Det kan ta flere dager å gjenopprette normale forbindelser. Kabelen mellom Shetland og Færøyene er allerede under reparasjon etter at en skade oppsto forrige uke. Politi patruljerer farvannet rundt øyene, melder BBC.



NY AMNESTY-RAPPORT OM QATAR: En fersk statusrapport fra Amnesty International gir en dyster oppdatering av situasjonen i Qatar én måned før VM skal starte. Til tross for at Qatar har innført en rekke arbeidslivsreformer, fastslår Amnesty at lite har forandret seg når det gjelder arbeidernes rettigheter de siste to–tre årene. Ifølge Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs har Qatar mange av de samme problemene som da de ble tildelt mesterskapet for tolv år siden, sa han til NRKs radiosending i dag morges. Ifølge Egenæs har situasjonen hovedsakelig forbedret seg for arbeiderne som jobber konkret med å bygge VM-stadioner eller for dem som arbeider på hotellene som skal brukes under mesterskapet, men ikke for alle andre arbeiderne i landet som en en gjennomføring av VM også er avhengige av. Rapporten tar igjen opp at det fortsatt er mange dødsfall som ikke har blitt etterforsket godt nok, som Amnesty International mistenker kan skyldes konsekvensene av de lange arbeidsdagene utendørs i stekende varme. Amnesty bruker også begrepet «tvangsarbeid», fordi noen jobber arbeidsdager på 14–18 timer uten hviledager og får represalier dersom de ikke følger hva arbeidsgiveren sier. 


HJELP STUDENTER Å FÅ GRATIS FILTER-ABONNEMENT: Er du enig i at norske studenter bør ha tilgang på kvalitetsjournalistikk og daglige nyhetsoppsummeringer? Da kan du donere en valgfri sum til ordningen Filter FADDER, der hver krone matches av oss og går til Filter-abonnementer til studenter ved høgskoler vi samarbeider med. Doner en valgfri sum med VIPPS til 73 15 46, eller les mer her!


ANKER FIFA-FRIFINNELSE: Påtalemyndigheten i Sveits anker nå dommen fra juli der FIFA-toppene Sepp Blatter og Michel Platini ble frifunnet for korrupsjon. Da hadde påtalemyndigheten lagt ned påstand om 20 måneders betinget fengsel og bøter etter sju års etterforskning av saken. Bakgrunnen er en mistenkelig pengeoverføring på to millioner sveitserfranc (21 millioner norske kroner i dagens valuta) fra Blatter til Platini i 2011. FIFA-toppene hevder dette er en etterbetaling («gentlemen’s agreement») for et konsulentarbeid der Platini hjalp Blatter fra 1998–2002, mens påtalemyndigheten påstår at det kan ha vært en bestikkelse før FIFA-presidentvalget som fant sted i 2011. I juli mente den sveitsiske domstolen at FIFA-toppenes forklaring var troverdig, til tross for at betalingen kom lenge etter arbeidet. 


«DEN ENE OG SYNLIGE AKTØREN»: Forrige uke skrev Filter Nyheter om en en utredning (NOU) fra 2014 som vurderte Politihøgskolens styringsform. I rapporten dukket også den kontroversielle ruspolitiske foreningen Norsk narkotikapolitiforening (NNPF) opp. Rapportforfatterne beskrev NNPF som et «kompenserende tiltak» i politiet. «Bekjempelse av narkotikakriminalitet er en sentral og høyt prioritert oppgave i politiet. Arbeidet er omfattende og metodemessig krevende. På nasjonalt nivå er Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) den ene og synlige aktøren», heter det i rapporten. Åsmund Birkeland, lektor og tillitsvalgt ved Politihøgskolen, reagerer på beskrivelsen:
– Er det ikke en selvsagt ting at det skal være Politihøgskolen som kan dette, og at politiet ikke skal være avhengige av en aktivistorganisasjon som NNPF, sier han til Filter Nyheter. Les hele artikkelen her. 


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!