Leker de nye «klimarebellene» med fanatisme? — Klart det er farlig

Inger Østenstad.

Det går til helvete med artsmangfoldet, politikerne lyver, folket må ta saken «i egne hender». Det er paneldebatt i Oslo. Temaet er  klimaendringer, nærmere bestemt om sivil motstand er veien å gå for klimabevegelsen nå. Salen klapper når debattantene «sier det som det er», kaller en «spade for en spade». Organisasjonen Extinction Rebellion (XR) krever at myndigheter erklærer krisesituasjon på grunn av klimaendringene, og iverksetter en økonomisk og politisk mobilisering på linje med andre verdenskrig. Bevegelsen vokste fram på et par måneder i Storbritannia i høst. Seks tusen bestemødre og studenter stilte villig opp for å la seg fengsle for oppmerksomhet på Londons broer i november i fjor, i tillegg til at de demonstrerte med punktmarkeringer foran offentlige bygninger. Strategien for å få gjennomslag er å få så mange mennesker som mulig arrestert for ikke-voldelig sivil ulydighet at myndighetene må ta tak.

[caption id="attachment_4573" align="alignnone" width="1100"] Extinction Rebellion demonstrerte ved flere ulike lokasjoner i London i fjor høst. Nå vokser klimaorganisasjonen raskt.[/caption]

«Ikke raddiser»

Organisasjonen insisterer på at den ikke er venstreradikal, men tverrpolitisk. Retorikken fra den nystiftede organisasjonens representant Inger Østenstad (61) er imidlertid påtakelig revolusjonær. I et intervju Østenstad ga til Vårt Land i forkant av arrangementet,...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.