I går ble det kjent statsminister Erna Solberg (H) har brutt regler og anbefalinger for smittevern i forbindelse med sin egen 60-årsfeiring: I slutten av februar samlet hun flere enn ti stykker for å spise middag sammen to kvelder på rad.

  • Fredag kveld i vinterferien var 13 personer fra Solbergs familie på restauranten Hallingstuene på Geilo i Hol kommune – statsministeren skulle egentlig delta selv, men ble forhindret da hun fikk problemer med et øye.
  • Lørdag kveld var Solberg og 13 familiemedlemmer samlet for å spise sushi i en leilighet som statsminister-paret hadde leid. «Jeg burde visst bedre», sier statsministeren, som innstendig beklager det som har skjedd.

Nå har Sørøst politidistrikt iverksatt etterforskning mot Solberg. Det skjer «på bakgrunn av informasjon som har fremkommet i pressen, samt statsministerens egne uttalelser», heter det i pressemeldingen. Politiet vil «avklare hva som faktisk har skjedd».

Men flere kommentatorer, meningsmotstandere, regjeringskolleger, nettprofiler og andre har allerede felt sin dom – av enkelte er statsministeren også frikjent.

Her er 19 reaksjoner på det som har skjedd:

1. «Tror knapt det jeg hører»

– Jeg er litt tom for ord, jeg, faktisk. Jeg angrer egentlig på at jeg brukte så sterke ord mot Bjørnar Skjæran, Ap-nestlederen som var på nachspiel for noen dager siden. For nå er jeg nesten litt tom for adjektiver. Her har statsministeren samlet 13 stykker den ene dagen, 14 stykker den andre dagen, og sier at hun har snakket så mye om reglene at hun nærmest har glemt å lese hva som faktisk står i dem. Jeg tror knapt det jeg hører.

Aslak Eriksrud, kommentator i TV 2

2. «Ikke min oppgave å irettesette»

– Erna beklager derfor veldig at det har skjedd (…) Det er ikke min oppgave å irettesette henne, Erna er en person som i høyeste grad forstår alvoret i denne situasjonen selv.

Bent Høie (H), helse- og omsorgsminister

3. «Soleklar straffbar handling»

– Statsministerens overtredelse av smittevernreglene er overtredelse av de straffesanksjonerte reglene i covid-forskriften. Det er ikke «bare» brudd på anbefaling, men en soleklar straffbar handling. Det er svært oppsiktsvekkende i den situasjonen vi befinner oss i. Politisak.

Hans F. Marthinussen, jusprofessor ved UiB

4. «Regelverket er ganske komplisert»

– Det er noe dypt menneskelig over det som har skjedd. Vi skal ikke glemme helt at dette regelverket er ganske komplisert for alle i dette landet. Og også politikere kan gjøre feil. Så det finnes flere måter å se dette på. Men det som jo er alvorlig med dette, er jo timingen. I dag har vi fått presentert en lang rekke dårlige nyheter (…) I en slik situasjon trenger vi ledere som går foran og viser vei.

Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys

5. «Farlig for befolkningens respekt»

– Da Ap-nestleder Bjørnar Skjæran og flere andre Ap-topper festet i Bodø forrige helg, ble jeg sint. Men da jeg fikk vite at statsminister Erna Solberg to dager på rad i vinterferien brøt smittevernbestemmelsene, ble jeg først og fremst lei meg. Dette er farlig for befolkningens respekt for de samme restriksjonene. På et tidspunkt som framstår som et avgjørende vippepunkt.

Martine Aurdal, kommentator i Dagbladet

6. «Lei av sånne heksejakter»

– Jeg er så jævla lei av sånne heksejakter i media. Spørsmålet vi snart må stille oss er hva slags politikere vi egentlig vil ha i Norge. Vil vi ha 169 stortingsrepresentanter som er helt perfekte? Eller klarer vi å akseptere at vi kan ha politikere som i beste mening ender opp med å være 14 på en fest der det bare er lov å være 10? Hvor alvorlig er denne forseelsen, egentlig?
Mimir Kristjansson (R), gruppeleder i Stavanger

7. «Ingenting med ‘heksejakt’ å gjøre»

— Det er helt rasjonelt av folk å reagere på at den øverste ansvarlige for smittevernreglene – som nå håndheves strengt av politiet – selv bryter smittevernreglene i sin egen sekstiårsdag. Det har overhodet ingenting med ‘heksejakt’ å gjøre, men med at dette koster folk. Mye.

Snorre Valen, politisk redaktør i Nidaros

8. «Ingen bilder fra julemiddagen»

– Akkurat nå tenker jeg det ikke var så ille likevel, at vi var 8 i nærmeste familie som feiret julaften sammen og måtte sitte så tett at 1-meters avstand var umulig å overholde. Skammen medførte at vi har ingen bilder fra julemiddagen i koronaåret.

Roy Steffensen (Frp), stortingspolitiker

9. «Veldig komplisert dette her»

– Jeg skal innrømme at det er veldig komplisert dette her og særlig dette med hvor mange som kan samles og hva som defineres som et privat arrangement. Det er råd og regler og det er blitt endret mange ganger.

Espen Nakstad, assisterende helsedirektør

10. «Deltar i hvitvaskingen»

– Sterkt bekymringsfullt at assisterende helsedirektør deltar i hvitvaskingen av statsministerens brudd på smittevernreglene. Politisk motivert?

Jon Laake, lege på Rikshospitalet

11. «Tydelig og god»

– Reglene er forvirrende og de endrer seg hele tiden. Da er det godt at det er noe fast, noe alle kjenner til: At du ikke skal være flere enn 10 personer samlet. Der har regjeringen vært tydelig og god.

Sven Egil Omdal, kommentator i Stavanger Aftenblad

12. «Du trenger ikke ringe»

– En fredag i november ringte statsminister Erna Solberg til meg som redaktør i Fredriksstad Blad for å si at Fredrikstad-folk måtte ta ansvar i en situasjon med stigende smitte. Hadde den samtalen kommet fredag i denne uken, ville jeg neppe klart å ta henne alvorlig (…) Du trenger ikke ringe Fredriksstad Blad denne gangen, Erna.

René Svendsen, sjefredaktør i Fredrikstad Blad

13. «Vi har to pandemier»

– Vi har virkelig to pandemier. Her jeg sitter i Groruddalen, her har ungene våre ikke fått vært på skolen eller møtt venner. Her bor folk enormt tett, og de fleste har ikke hytter. Mange har ikke møtt familie på ganske lenge. 5 måneder nå med nedstengning. Det handler om tillit.

Kari Elisabeth Kaski (SV), stortingspolitiker

14. «Kan faktisk ikke tråkke feil»

– Vi kan godt si at det må være lov å gjøre feil, også for en statsminister. At vi alle er slitne. At det har vært så mange ulike regler at det har vært vanskelig å holde oversikten. Men statsminister Erna Solberg kan faktisk ikke gjøre det. Hun kan faktisk ikke tråkke feil. Hun må sørge for å ha oversikt over reglene. I det minste må hun ha folk rundt seg som kan hjelpe henne med den oversikten.

Hanne Skartveit, politisk redaktør i VG

15. « Reglene er ikke så enkle»

– Tilgir deg gjerne, fru statsminister, reglene er ikke så enkle. Men vil gjerne ha vaksinen min.

Jan Arild Snoen, journalist i Minerva

16. «Hadde aldri falt meg inn»

– Skulle jeg samlet så mange i leiligheten her jeg bor, måtte jeg stabla dem i høyden. Det hadde aldri falt meg inn å invitere 14 venner til noe som helst.

Miriam Einangshaug (MDG), lokalpolitiker i Oslo

17. «Det skjer oss alle»

– Kjære deg <3 det er så godt å lese ditt innlegg, med din oppriktighet, ærlighet og beklagelse. Selvsagt står du med et særskilt ansvar og forbilde i den tiden vi er i. Men vis meg den personen som ikke har gjort feil eller tatt dårlige valg i smittevern. Det skjer oss alle.

Facebook-bruker, under Solbergs post på Facebook

18. «Kjempestor tommel opp»

– En kjempestor tommel opp til alle som slurver med smittevernet og gjør unntak for seg selv midt i den tredje og største smittebølgen. Strålende for lagånden her på denne dugnaden!

Eivind Trædal (MDG), representant i Oslo bystyre

19. «Forsiktig med å spekulere»

– Man bør være forsiktig med å spekulere i årsakene til brudd på normer og koblingen til kultur, men er det ikke tenkelig at Erna Solbergs samling skyldes manglende informasjon på bergensk?

Ove Vanebo, jurist og tidligere Frp-politiker


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.