Krass ordveksling da FN vedtok å fordømme russisk invasjon

I EN SPESIALSESJON VEDTOK FNs generalforsamling å fordømme Russlands invasjon av Ukraina og å kreve full tilbaketrekning og en rettferdig og varig fred i landet. Det skjedde i anledning at det det ett år siden Russlands fullskalainvasjon startet. 141 land stemte for, sju stemte mot (Russland, Belarus, Nord-Korea, Eritrea, Mali, Nicaragua og Syria). 32 land avsto, deriblant Thailand, Sør-Afrika, Iran, India og Kina. Da den kinesiske utsendingen Dai Bing hevdet Vesten kaster bensin på bålet med sin omfattende våpenhjelp til den ene parten, utløste det et engasjert motinnlegg fra Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock – hun sier det er oppsiktsvekkende å påstå at krisen blir verre av militær bistand siden denne bistanden er det eneste som hindrer aggressoren fra å rulle over både ukrainerne og FN-pakten.

Det kinesiske utenriksdepartementet lanserer en «12-punktsplan for fred» der Ukrainas territorielle integritet og behovet for dialog og forhandlinger står sentralt, og der det slås fast at kjernefysiske våpen ikke må brukes. Samtidig avsløres det at et kinesisk firma har forhandlet fram en avtale med Moskva om levering av 100 bombedroner i april. 

I Wien boikottet et antall delegater organisasjonen OSSEs møte da Russland fikk taletid i går. The Guardian/BBC News/AP News/

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.