Endrer praksis om trygd – straffedommer kan bli gjenåpnet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ENDRER REGLER FOR TRYGD: Arbeids- og velferdsetaten Nav melder at de endrer praksis for barnetrygd, kontantstøtte og stønad til enslig mor eller far etter en ny juridisk avklaring i EFTA-domstolen. Setteriksadvokat Henry John Mæland gjennomgår flere straffedommer som kan bli gjenåpnet, skriver VG.

Endringene innebærer blant annet at foreldre som bor sammen med barnet i et annet EØS-land kan ha en selvstendig rett til familieytelser fra Norge, og det skal ikke skilles mellom foreldre som aldri har bodd sammen og gifte, skilte, separerte eller tidligere samboende foreldre. Noen av endringene betyr at utbetalinger fra så langt tilbake som 1994 kan være feil. NRK skriver at etaten ikke har oversikt over hvem som berøres, og ber derfor publikum selv om å melde seg. Stiftelsen Rettferd mener det ikke holder: «Her må Nav faktisk kontakte samtlige som kan være berørt av dette» mener generalsekretær Tor Bernhard Slaathaug.


RUSSLANDS FERD MOT FASCISMEN: «En nøyaktig tidsangivelse for «når Russland ble fascistisk» kan være vanskelig å angi, men er på den annen side kanskje heller ikke særlig interessant. Det som er sikkert, er at alle hemninger nå er borte. Og det som er like sikkert, er at faresignalene har vært der lenge – akkurat som varslerne har vært det», skriver LO-rådgiver Jonas Bals. I forbindelse med ettårsmarkeringen for Russlands utvidelse av invasjonen har Filter Nyheter bedt ham om å skrive om de ideologiske røttene bak Putins interesse for klassisk fascistisk tankegods. Bals trekker blant annet fram den kristen-fascistiske filosofen Ivan Iljin og nyfascistiske Aleksandr Dugin, der sistnevnte klarte å bygge opp en moderne versjon av den «hellige alliansen» mot Vesten. Denne alliansen er dels bygd opp rundt anti-vestlig retorikk, og dels rundt konservative dyder som har blitt markedsført som en kulturkrig mot «woke», pride, feminister og andre «agenter for Vesten». «Svært mye av «drivstoffet» i denne reaksjonen er et nesten eksistensielt hat mot de skeive, som er blitt et fiendebilde man må tilbake til Sions vises protokoller for å finne paralleller til», skriver Bals. Les hele essayet her


  • Du kan også lese Jonas Bals-essayet skjermfritt, men da må du være kjapp – denne uka utløper fristen for å tegne abonnement på Filter Nyheter og få februarutgaven av papirmagasinet i posten. Klikk her for å fikse det nå!

FRIGIR KONGRESS-TEIP – MEN BARE TIL TUCKER: «Kevin McCarthys avgjørelse om å gi Fox News-programleder Tucker Carlson eksklusiv tilgang på tusenvis av timer med overvåkingskamera-opptak fra Kongress-bygningen 6. januar 2021 er bare det siste av majoritetslederens mange grep for å blidgjøre høyrefløyen i Det republikanske partiet. Og i praksis en outsourcing av jobben med å etterforske Kongress-stormingen på ny, til opprørernes egen favorittkommentator på kabel-tv, kjent for å fremme grunnløse konspirasjonsteorier om det som skjedde». Det skriver kommentatorene Luke Broadwater og Jonathan Swan i The New York Times om den uvanlige beslutningen.

Selv skal Kevin McCarthy ha vist liten egen appetitt for aggressive nye debattrunder om Kongress-stormingen, men lovet åpenhet om teipene for å sikre stemmer fra mer ytterliggående partikolleger i kampen om å få flertall som ordfører i Representantenes hus. 

Det demokratiske partiets minoritetslederen, Chuck Schumer, mener offentliggjøringen av opptakene utsetter Kongressen for sikkerhetsrisiko og at valget av Carlson som eksklusiv mottaker viser at det hele egentlig handler om å blidgjøre valgresultat-fornekterne.


«#FREETATE» PÅ FORSVARETS BARMENY: Den omstridte influenseren Andrew Tate (36) ble i desember siktet for voldtekt og menneskehandel. Det hindret ikke noen å skrible «#freetate» (et slagord for å få Tate frigjort) på ei tavle på et skjenkested på militært område et ikke spesifisert sted i Norge. Bildet av tavla dukket opp i en reportasje på Dagsrevyen om Forsvarets alkoholpriser, og har skapt reaksjoner selv om det ikke ble problematisert i selve innslaget (og selv om NRK den siste tiden har avslørt utbredt seksuell trakassering i Forsvaret).

Forsvaret svarer slik på Aftenpostens spørsmål om slagordet på tavla: «Ytringen på tavlen reflekterer på ingen måte hva Forsvaret står for. Vi mener ytringen er tåpelig. Den er ikke skrevet av de militært ansatte i baren, og den ble visket bort da den ble oppdaget av dem.»


FREMGANG I NATO-SAMTALER: Jens Stoltenberg sier det er fremgang i de formelt avbrutte samtalene med Tyrkia om ratfisiering av svensk Nato-medlemskap. Forsvarsalliansens generalsekretær sier han har avtalt med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at utsendinger for tyrkiske, svenske og finske myndigheter skal komme sammen ved Natos hovedkvarter i midten av neste måned for å diskutere utfordringene som gjenstår. Stoltenberg sier målet fortsatt er at begge de nye medlemslandene skal være en del av alliansen når den har toppmøte i juli.


VOLDSSPIRALEN I MIDTØSTEN: FNs spesialkoordinator for Midtøsten, Tor Wenneslandtvitrer at han er «deeply disturbed by the continuing cycle of violence & appalled by the loss of civilian lives» på den okkuperte Vestbredden. Wennesland appellerer til begge parter i den israelsk-palestinske konflikten om å unngå alt som kan fyre opp den ustabile situasjonen.

11 palestinere, en av dem tenåring, ble i går kveld drept i et israelsk raid mot Nablus. Raidet er den dødeligste voldseskaleringen på territoriet siden 2005, og mer enn 80 palestinere skal ha fått skuddskader. Flere raketter ble i etterkant skutt fra Gaza mot Israel, etterfulgt av israelske luftangrep mot den Hamas-styrte landstripa.